Sistemul antibalistic pus în funcţiune de Statele Unite NU va intercepta doar rachete lansate asupra Europei de pe teritoriul Iranului, aşa cum s-a anunţat iniţial.
Documente oficiale din Statele Unite menţionează mai multe ţări ale căror acţiuni militare trebuie contracarate de sistemul antibalistic. Una dintre aceste ţări este China.
Un raport de 70 de pagini, adresat Congresului SUA, enumeră câteva chestiuni sensibile legate de scutul antibalistic. Una dintre ele este “absenţa unei ţinte care să simuleze etapa endo-atmosferică (finală) a zborului rachetei balistice anti-navă DF-21 a Chinei”.
Cu alte cuvinte, sistemul antibalistic american este menit să contracareze şi rachete ale Chinei, doar că, până acum, nu a putut fi testată această funcţie, din lipsa unei rachete – ţintă.
Citeşte şi: FOTO. Pentagonul verifică baza de la DEVESELU
Raportul care include această precizare a fost elaborat de Ronald O’Rourke, specialist în probleme navale, la data de 25 septembrie 2015. Raportul este destinat membrilor şi comisiilor din cadrul Congresului SUA.
Raportul indică şi Coreea de Nord drept posibilă sursă de lansare a rachetelor care trebuie interceptate. Pentru rachete lansate de pe teritoriile Chinei şi Coreii de Nord, responsabilitatea contracarării revine sistemelor antibalistice de pe navele americane care patrulează în Pacific.
Raportul adresat Congresului aminteşte şi de rachetele care ar putea fi lansate de pe teritoriul Iranului. Ele ar fi contracarate de elementele terestre ale scutului antirachetă instalate în România şi Polonia, precum şi de interceptorii instalaţi pe navele americane din Marea Mediterană.
Raportul american din 25 septembrie 2015 nu face nicio referire la Rusia.
Citeşte şi: Războiul din Ucraina. Ce armă a RUŞILOR îi îngrijorează pe AMERICANI