0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialScurgeri de INFORMAŢII SECRETE. Preşedintele de onoare al magistraţilor, Dan Spânu, audiat...

Scurgeri de INFORMAŢII SECRETE. Preşedintele de onoare al magistraţilor, Dan Spânu, audiat la DNA

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Dan Spânu de la Curtea de Apel Craiova, a fost audiat ca martor  la DNA într-un dosar în care s-a început urmărirea penală „in rem”( pentru faptă), mai precis pentru scurgeri de informaţii secrete.

În dosar au fost audiaţi şi alţi judecători de la Curtea de Apel Craiova.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost vorba de scurgeri de informaţii din dosare ce ar fi fost utile unor inculpati. De obicei, scurgerile de informaţii secrete din dosare aflate pe rolul instanţelor se produc fie contra cost, fie prin trafic de influenţă.

Alte surse susţin că ar fi vorba de scurgeri de informaţii de la un concurs de promovare pe funcţii ale unor judecători ( vânzarea subiectelor).

DNA a refuzat sa dea informaţii pentru a clarifica motivul declanşării investigaţiilor în acest caz.

Dacă e vorba de informaţii secrete scurse din dosare către părţile interesate, atunci acestea pot fi folosite pentru a fi construite apărări cu scopul de a scăpa de arest sau condamnare. Alte surse precizează ca astfel de informaţii s-ar fi scurs şi din dosare civile sau comerciale.

Insă poate fi vorba si vorba de scurgeri de informaţii pentru examene de promvare pe funcţii, adică fie vânzarea subiectelor de concurs, fie obţinerea lor de către candidaţi prin trafic de influenţă.

A mai existat un astfel de caz, de notorietate, dar era vorba de promovarea unor procurori. Atunci, erau implicate inclusiv  persoane din conducerea Parchetului General, care ulterior au fost condamnate cu suspendare.

Judecătorul Dan Spânu este magistrat la Secţia I Civilă a Curţii de Apel Craiova.

Magistratul a mai avut probleme în 2003 cu procurorii anticorupţie. PNA  ( acum DNA) anunţa, printr-un comunicat din martie 2003, că „infracţiunile care fac obiectul cercetărilor relevă că judecătorul Spânu Dan are legături cu oameni de afaceri din judeţul Dolj, cercetaţi în mai multe dosare penale, precum şi cu persoane din lumea interlopă a etniei rromilor. Activitatea infracţională a judecătorului Spânu Dan excede teritorial zona de competenţă a Curţii de Apel Craiova, existând indicii că acesta a făcut demersuri pentru influenţarea unor soluţii şi la alte instanţe din ţară, prevalându-se de calitatea pe care o deţine în cadrul Asociaţiei Magistraţilor din România, filiala Dolj“. Atunci, procurorii nu au avut probe pentru inculpare şi trimitere în judecată.

 

Judecătorul Dan Spânu şi alţi judecători de la Curtea de Apel Craiova au fost audiaţi ca martori într-un dosar în care s-a început urmărirea penală „in rem”.

Citeşte şi: Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor, audiat la DNA într-un dosar de corupţie

În dosarele cu urmărire penală „in rem” nu este pus nimeni sub învinuire ( adică nu devine nimeni „suspect”- noua denumire potrivit codului de procedura penală) sau inculpat, ci în această fază se adună indicii pentru identificarea făptuitorului ( făptuitorilor).

Ulterior acestei proceduri, procurorii stabilesc dacă au suficiente probe pentru a începe urmărirea penală faţă de anumite persoane care devin suspecţi sau pot pune în mişcare acţiunea penală şi atunci persoanele respective devin inculpaţi.

Faţă de inculpaţi se pot lua măsuri restrictive precum interzicerea părăsirii localităţii sau arestare preventivă, prin decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi.

La ieşirea din sediul DNA, judecătorul Dan Spânu a susţinut că a fost chemat să dea declaraţii  de martor într-un dosar în care s-a început urmărirea penală „in rem”, dar nu pentru corupţie, ci pentru alte fapte, refuzând să le precizeze.

Magistratul a anunţat că au fost audiaţi şi alţi colegi judecători de la Curtea de Apel Craiova, că nu exclude să fie audiaţi şi alţi judecători, atât de la instanţa craioveană de apel, cât şi de la alte instanţe, refuzând să dea alte detalii. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă