Numărul de studenți la nivel național s-a înjumătățit, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la deschiderea anului universitar de la Universitatea Politehnică. De asemenea, Cîmpeanu a arătat că numărul studenților de la Politehică a crescut de la 25.000 în 2010 la aproape 28.000 anul acesta, potrivit Mediafax.
Sorin Cîmpeanu a participat, joi, la deschiderea anului universitar la Politehnica București, alături de președintele Senatului acestei universități, Ecaterina Andronescu, de rectorul Mihnea Costoiu și de ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul.
Ministrul a spus că 6 la sută din studenții din România învață la Politehnica București, unde 30 la sută dintre cadrele didactice titulare sunt tineri, în timp ce procentul la nivel național este 16 la sută, iar 93 la sută dintre cadrele didactice sunt doctori, ponderea lor la nivel național fiind de 80 la sută.
Totodată, Universitatea Politehnica București oferă celor 6 la sută din studenții României care sunt înscriși aici 12 la sută dintre locurile de cazare disponibile la universitățile din toată țara, respectiv 13.000 de locuri, a mai spus Cîmpeanu.
El a mai amintit că Politehnica oferă cursuri în limbi străine, engleză, franceză și germană, practică pe care ar trebui să o adopte toate universitățile dacă vor să se dezvolt, și că este un „campion” în ceea ce privește legăturile cu mediul de afaceri.
Ecaterina Andronescu a spus că Politehnica este în al 198-lea an de activitate, iar anul acesta are 5.000 de noi studenți.
Rectorul Mihnea Costoiu i-a invitat pe scenă pe cei 17 studenți care au intrat la facultățile Politehnicii cu mediile cele mai mari, între 9.57 și 9.99, pe directorii liceelor din care provin acești studenți și pe decanii facultăților pe care le vor urma. Astfel, au primit diplome pentru rezultatele de la admitere 14 fete și trei băieți, cea mai mare medie – 9,99 – fiind obținută la Automatică de către Diana Mihuțescu de la Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin.
Pe holul din fața amfiteatrului unde s-a ținut deschiderea studenții de anul I urmăreau ceremonia pe un ecran, filmau cu telefoanele, dar mai mult vorbeau între ei.
Întrebați de ce au ales specializările pe care le vor urma, majoritatea s-au declarat pasionați de domeniile respective, spunând că își doresc să facă performanță.
„Consider că cel mai bine e să faci ceea ce îți place. E și o meserie de viitor, nouă, foarte căutată, cred că o să se ceară foarte mult. Ăsta a fost al doilea lucru pe care l-am luat în considerare”, a spus Diana, studentă în anul I la Automatică.
„Vreau să-mi dezvolt eu o afacere”, a spus Alin, care a optat pentru Logistică industrială.
„N-am o preferință să rămân sau să plec, vreau să lucrez în domeniu și să progresez”, a spus și Elena, studentă la Energetică.
Spre aceeași facultate s-a îndreptat și Gabriel, pentru a beneficia de cea mai bună pregătire în programare. „Îmi pasă mai mult de siguranța postului decât de valoarea salariului”, spune el întrebat dacă crede că pregătirea îi va asigura și un post bine plătit.
Mohammed, de 20 de ani, din Yemen, urmează și el Automatica, la București, unde lucrează unchiul său. A venit cu fratele lui, cu un an mai mic, înscris și el la aceeași facultate. „Unchiul a spus că este una din cele mai bune universități, că voi avea un viitor foarte bun. Am zis să încerc și până acum nu mi-a părut rău”, spune tânărul, apreciind că are la București un mediu „care te încurajează să înveți”, dar și unul prietenos, cu oameni dispuși să ajute, unde și-a făcut mulți prieteni, români și străini.
Singurul lucru care nu i-a plăcut a fost birocrația, cozile la care a stat pentru permisul de ședere, dar și pentru înscrierea la facultate, la capătul cărora dădea de un funcționar nervos. „Ar trebui să existe un sistem pentru studenți să mai salvezi timp. Cred că ar exista alternative, cum ar fi să aplici online”, a spus tânărul.
La Universitatea Politehnica studiază în jur de 2.000 de studenți străini, dintre care o treime din Republica Moldova, iar restul din alte peste 30 de țări, mulți din Iran, Vietnam și Niger, potrivit reprezentanților universității.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că la începutul anului universitar trecut erau înamtriculați la nivel național 500.000 de studenți români și 24.000 de studenți străini, apreciind că ponderea de 5 la sută a studențillor străini este „mult sub potențialul universităților românești”.
„Sunt țări care au sisteme de învățământ de aceeași calitate, și în Europa de Est, unde numărul studenților străini depășește 10 la sută”, a spus ministrul.
Întrebat ce soluții propune în condițiile înjumătățirii numărului de studenți în România, Cîmpeanu a arătat că „fiecare universitate este datoare să-și promoveze cât mai bine oferta educațională, să facă eforturi pentru a asigura condiții suficient de atractive studenților”.
El a mai spus că există un plan de acordare de credite pentru studii în valoare medie de 10.000 de euro, sume ce ar trebui returnate după șapte ani. În prezent, sunt disponibili 50 de milioane de euro pentru șapte ani, respectiv 7 milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă că ar beneficia anual de credite 700 de studenți.