UPDATE: Şeful CJ Argeş este în concediu de odihnă, pentru efectuarea unor analize medicale, şi şi-a delegat atribuţiile vicepreşedintelui Florin Tecău, relatează Agerpres.
„Domnul preşedinte este în concediu de odihnă, are obligaţia ca în fiecare an să-şi facă un set de analize, având în vedere starea de sănătate. În această perioadă îşi face aceste analize. Este în concediu până săptămâna viitoare. Atâta timp cât domnul preşedinte Nicolescu este în concediu, eu îndeplinesc atribuţiile de preşedinte, conform deciziei pe care a dat-o când a intrat în concediu”, a declarat Tecău miercuri, într-o conferinţă de presă.
Vicepreşedintele CJ Argeş a adăugat că situaţia creată după decizia ÎCCJ se va clarifica cel mai probabil după întoarcerea lui Nicolescu din concediu.
–
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a constatat că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, se află în conflict de interes deoarece a aprobat încheierea de contracte între societăţi la care el este acţionat cu instituţii aflate în subordinarea CJ Argeş.
Iniţial, la Curtea de Apel Târgu Mureş, Constantin Nicolescu a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate care îl declarase incompatibil.
Citeşte şi: Accesul la Spitalul Judeţean din Piteşti, limitat după internarea lui Constantin Nicolescu
Şeful ANI, Horia Georgescu a scris pe pagina sa de Facebook: „Constantin Nicolescu va fi primul preşedinte de Consiliu Judeţean care va fi revocat în timpul exercitării mandatului pentru conflit de interese, urmare a unei investigaţii ANI. Decizia ICCJ este irevocabilă.”
În 2011, Agenţia Naţională de Integritate informa că Nicolescu a semnat şi aprobat, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei – TVA inclusă – şi un contract adiţional de prelungire a perioadei de derulare). Firmele beneficiare au fost S.C. AUTOPRO MOND S.A. şi S.C. MAC AUTO S.A., societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar, cu 92,194%, respectiv 63,08%.
De asemenea, potrivit ANI, S.C. AUTOPRO MOND S.A., S.C. MAC AUTO S.A. (societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar) şi S.C. DINIK MAR ARG S.R.L. (societate la care Viorica Nicolescu, soţia preşedintelui CJ, este acţionar majoritar) au încheiat alte 12 contracte în valoare de peste 300.000 lei cu instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.
Citeşte şi: Firmele şefului CJ Argeş, căpuşe pe banii publici
ANI mai susţine că există indicii temeinice potrivit cărora şeful CJ este vinovat şi de infracţiunea de fals în declaraţii, deoarece în declaraţiile de interese depuse în 2004, 2005, 2008, 2009 şi 2010 baronul PSD Nicolescu nu a menţionat calitatea de acţionar deţinută la mai multe societăţi.
Citeşte şi: Ce şpăgi şi fonduri l-au înfundat pe baronul judeţului Argeş
În plus, în declaraţia de interese depusă la data de 3.11.2010, Nicolescu nu a menţionat 18 contracte aflate în derulare, încheiate de S.C. AUTOPRO MOND S.A. (societate comercială la care era acţionar majoritar) cu instituţii şi autorităţi publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Argeş. De pe urma acestor contracte, firmele familiei Nicolescu au încasat peste 1,5 milioane lei în perioada 2006-2010.
Citeşte şi: Nicolescu: 26 de contracte pentru firmele familiei
În urma acestor constatări, Agenţia Naţională pentru Integritate a sesizat instanţa de contencios administrativ pentru anularea actelor emise de Constantin Nicolescu în favoarea firmelor sale şi a sesizat Parchetul.
Citeşte şi: ANI îl acuză pe Nicolescu de corupţie
În mod bizar, pe contencios, Curtea de Apel Tg Mureş a dat câştig de cauză baronului PSD de Argeş, în timp ce alte Curţi de Apel, în situaţii mult mai puţin flagrante şi cu contracte mai puţine, au anulat actele nelegale, cum a fost, spre exemplu, decizia Curţii de Apel Timişoara în cazul democrat-liberalului Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, care a încheiat un singur contract cu o societate unde acţionari erau soţia, fiica şi ginerele său. Dosarul penal pentru conflictul de interese de la DNA încă nu a fost soluţionat, spun surse judiciare.