UPDATE – Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, a fost dus, marţi seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după ce s-a simţit rău, în prezent fiind consultat de un medic cardiolog.
UPDATE – Încă o reţinere în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma. A fost reţinut pentru luare de mită Daniel Adrian Alixăndrescu, directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Prahova.
În acest dosar, procurorii anticorupţie au cerut Camerei Deputaţilor ( prin procurorul general si prin ministrul Justiţiei) încuviinţarea arestării deputatului PSD Vlad Cosma, fiul preşedintelui CJ Mircea Cosma.
Primul arestat în dosar a fost Răzvan Alexe, considerat lider interlop, care ar fi fost un fel de intermediar între oamenii de afaceri care doreau contracte cu Consiliul Judeţean sau cu societăţile din subordinea acestuia şi responsabilii din instituţia publică.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită (3 acte materiale) şi abuz în serviciu (3 acte materiale)
Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2012– 2013, inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu o altă persoană apropiată au pretins şi au primit de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale – denunţători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale controlate în fapt de către inculpatul Alexe Răzvan.
Sumele de bani au fost pretinse de către cei doi în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl lui Cosma Vlad Alexandru) şi Alixandrescu Daniel Adrian (director al Direcţiei Patrimoniu), astfel încât societăţile respective să obţină de la C.J. Prahova, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, supraevaluate şi pentru a deconta cu prioritate a unor lucrări deja efectuate, în temeiul unor contracte anterioare.
La data de 12 februarie 2014, directorul Alixăndrescu,alături de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, vor fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
______
UPDATE
DNA a solicitat Camerei Deputatilor avizul pentru arestarea deputatului PSD Vlad Cosma. Solicitarea se transmite Camerei prin ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
În documentul trimis de procurori se arată că „în conformitate cu prevederile din Constituţia României şi cele din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, încuviinţarea arestării preventive a deputatului COSMA VLAD ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă (trei acte materiale)”.
„Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate”, se arată într-un comunicat al DNA.
„Modul şi circumstanţele în care inculpatul ar săvârşit infracţiunea reţinută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat.
Funcţiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite”, mai spun procurorii anticorupţie.
„În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal” precizează DNA.
–
UPDATE – Schimbări fulgerătoare, de la o oră la alta, în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. În nici o oră, Mircea Cosma a devenit „inculpat” din calitatea de „suspect” şi a fost reţinut de procuroprii anticorupţie din Ploieşti pentru 24 de ore, anunţă DNA.
Mircea Cosma este inculpat, alături de fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru săvârşirea a trei fapte de trafic de influenţă. Surse judiciare spun că ar fi vorba de o mită de circa un milion de euro, mascată de contracte supraevaluate date de CJ unor societăţi apropiate.
Faţă de parlamentari se pot lua măsuri restrictive, cum ar fi reţinerea sau arestarea preventivă, doar cu aprobarea camerei din care fac parte.
Preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma urmează a fi prezentat, în cursul zilei de 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Vlad Alexandru Cosma, cercetat în aceeaşi cauză penală.
Arestarea preventivă va fi hotărâtă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ICCJ.
_____
Procurorii anticorupţiei au început urmărirea penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, iar faţă de fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au pus în mişcare acţiunea penală pentru trei fapte de trafic de influenţă.
Tatăl are calitatea de suspect în dosar, iar fiul – de inculpat.
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale procurorii anticorupţie redau indiciile rezonabile potrivit cărora inculpatul Cosma Vlad Alexandru, împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit, în perioada 2012 – 2013, de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.
Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societăţile respective să obţină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând ,,comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii.
Potrivit noilor coduri penale, persoana faţă de care se începe urmărirea penală are statut de „suspect” în dosarul penal, iar cel faţă de care se pune în mişcare acţiunea penală este „inculpat”.
Faţă de inculpaţi se pot luat şi măsuri restrictive precum reţinedrea pentru 24 de ore, interdicţia de a părăsi localitate sau ţara, iar judecătorul de libertaţi poate hotărî arestarea preventiva a inculpatului fie într-un arest specializat, fie arest la domiciliu.
În cazul în care inculpaţii sunt parlamentari, ministri sau magistraţi, aceştia sunt protejaţi prin legi speciale de măsurile restrictive. Spre exemplu, un parlamentar nu poate fi reţinut sau arestat fără încuviinţarea camerei parlamentare din care face parte.
––
UPDATE 14:50 – Deputatul PSD Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, a ieşit, marţi după-amiază, de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat timp de peste două ore. Acesta le-a spus jurnaliştilor că nu are voie să facă declaraţii în perioada anchetei.
Avocatul Bogdan Vlad, citat de Mediafax, declara că deputatul Vlad Cosma a fost dus la sediul DNA după ce a fost oprit în trafic. La scurt timp, avocatul a ieşit de la DNA, spunând că nu îl va reprezenta pe deputatul PSD în acest dosar întrucât acesta este deja asistat la audieri de alţi apărători.
–
Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, este audiat, marţi, la sediul DNA, alături de fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, în dosarul de evaziune în care a fost arestat Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, conform B1.ro.
De asemenea, au fost chemaţi la audieri şi vicepreşedinţi ai CJ Prahova privind achiziţiile publice, fără a se şti momentan calitatea în care au fost chemaţi la audieri.
Citeşte şi: DNA Ploieşti a ridicat documente de la CJ Prahova într-un dosar de trafic de influenţă
Procurorii DNA au extins cercetările în dosarul omului de afaceri Răzvan Alexe, arestat preventiv pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit peste cinci milioane lei de la administratorul unei firme care are contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.
„În perioada 2012-2013, Alexe Răzvan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova (Mircea Cosma -n.r.), a pretins şi a primit de la administratorul unei societăţi comerciale – denunţător în cauză – sume de bani totalizând 5.204.005 de lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de către firma denunţătorului către S.C. Marconstruct Company S.R.L. şi neexecutate în realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denunţătorului”, se preciza într-un comunicat al DNA.
Citeşte şi: Prahova. Şase persoane, reţinute în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro
În ultimii ani, presa din Prahova a scris despre relaţiile pe care Răzvan Alexe le are cu fiul şi fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, publicând fotografii în care Alexe apare la nunta fiicei şefului CJ Prahova, Andreea Cosma, care a avut loc în urmă cu câţiva ani în Beirut.
De asemenea, Răzvan Alexe este inculpat, alături de fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi de alte persoane, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, prin achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii făcute prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip „fantomă”. În acelaşi dosar sunt urmărite penale şi firmele Marconstruct şi Star T&D, alături de alte peste o sută de companii, între care Parcul Industrial Ploieşti, deţinut de Consiliul Judeţean Prahova, Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion.