UPDATE luni, ora 16.40. Curtea de Apel București a amânat pronunțarea deciziei privind prelungirea arestului preventiv pentru marți.
UPDATE ora 12.00 Apărătorii lui Sorin Oprescu se află la clientul lor, în arestul Poliției Capitalei, pentru a pune la punct strategia de apărare. Luni, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București va decide definitiv prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile. Oprescu vrea internarea într-un spital oncologic.
De o lună, de când este arestat și plimbat prin spitale pentru a-și controla afecțiunile cardiace și diabetul, Sorin Oprescu și-a descoperit 12 noi afecțiuni, între care și un nodul pulmonar. Până acum, medicii de la mai multe spitale bucureștene NU au recomandat internarea în spital deoarece afecțiunile de care suferă arestatul preventiv pot fi tratate în sistemul penitenciar fără a pune în pericol viața acestuia.
–
UPDATE ora 10.00 : Avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul lui Sorin Oprescu, a recunoscut că este obligat de deontologia profesională să apeleze la toate mijloacele pentru a-și apăra clientul. Va invoca, luni, în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București, afecțiunile noi ale lui Oprescu, susținând că al său client are dreptul la viață.
––
Sorin Oprescu, edilul suspendat al Capitalei, aflat în arest preventiv pentru corupție, solicită judecătorilor Curții de Apel București eliberarea pentru a se interna în spital. El susține că și-ar fi descoperit 12 noi afecțiuni de când este încarcerat. Între afecțiuni ar fi enumerat noduli la plămâni, spun surse judiciare.
Miercuri, Tribunalul București i-a prelungit arestarea preventivă pe încă 30 de zile. Contestația lui Oprescu, în care sunt enumerate noile afecțiuni, va fi judecată luni la Curtea de Apel București.
Oprescu a mai încercat să obțină eliberarea din arestul preventiv pe motive de boală. A fost plimbat de mai multe ori la diverse spitale. A fost vizitat în arest inclusiv de medicul său personal. Pentru internarea lui Oprescu în spital a intervenit și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Instanțele, însă, au refuzat eliberarea deoarece medicii care l-au consultat au conchis că afecțiunile cardiace si cele nutriționale de care suferă pot fi tratate in sistemul penitenciar.
Ce susține DNA
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
Motivele arestării preventive
Principalul motiv pentru care edilul suspendat al Capitalei trebuie să stea în arest, după ce a fost prins cu o mită de 25.000 de euro – o tranșă din suma totală de 60.000 de euro, ar fi clarificarea fluxurilor financiare prin firmele pe care le-a deținut Sorin Oprescu, respectiv Medical PRESTIGE SRL/Academica/Anais Medical Center, denumirea firmelor de familie. Tot pentru clarificarea circuitelor financiare instanța Curții de Apel, reprezentată de judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus indisponibilizarea sumelor din conturi, măsuri asigurătorii pe averea edilului, a fratelui și a fiului său.
Petele de culoare din motivarea arestării
În apărarea lui, Sorin Oprescu a apelat la o gamă largă de motive, în evidență ieșind invocarea realizatorului TV Rareș Bogdan și a consultantului politic Cosmin Gușă, dar și a președintelui PNL Ilfov, Marian Petrache. Cei trei l-ar fi avertizat că i se pregătește „ceva“. „La interpelarea instanţei, inculpatul arată că în principal Rareş Bogdan venea cu «informaţii pe surse» de la DNA şi chiar şi domnul Guşă îi aducea asemenea zvonuri ( …). Arată că a auzit zeci de legende urbane cum că ar fi proprietarul a jumătate din Bucureşti“, se descrie în motivarea arestării.
Nu a știut să spună cum a ajuns un off-shore să dețină 70% din afacerea familiei
Primarul suspendat al Capitalei s-a înfundat singur deoarece nu a putut preciza în ce condiţii Laramed Cyprus LTD a intrat în acţionariatul SC Medical Prestige/Academica, controlând 70% din activele acestora, deşi a fost acţionar în acestă societate alături de fratele său, de mama „asociatului“ Galea și de fiul său. În acest sens, în motivarea arestării se precizează: „Instanța nu are convingerea că inculpatul nu era familiarizat cu tehnicile de disimulare a banilor provenind din derularea unor afaceri din fondurile publice; instanța nu poate considera ca sinceră declarația inculpatului, dată în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Curte, potrivit căreia (…) nu s-a ocupat de cesiunea de părţi sociale către off-shore-ul cipriot şi nu reține să fi semnat vreun contract de cesiune acțiuni-părți sociale către Laramed din Cipru“.
Banii de la etaj
Un alt amănunt care a contat la luarea deciziei de arestare l-ar ocupa faptul că, la etajul imobilului primarului din Ciolpani, anchetatorii au descoperit la percheziții mai multe sume de bani pe care edilul nu le-a înscris în declarația de avere. „Am uitat…“, a fost justificarea edilului suspendat, care a invocat totodată faptul că ar fi fost vorba de economiile tatălui său, decedat. Însă, observă anchetatorii, bancnotele „economisite“ în urmă cu 10 ani – peste 31.000 lei – aveau serii care atestau că au fost tipărite după denominare (nu erau lei vechi, ci lei noi). De asemenea, au fost găsite și alte sume de bani (sub perna canapelei) care nu ar fi fost justificate de către Oprescu.
Sorin Oprescu nu ar fi avut argumente pentru a contracara denunțurile, interceptările din dosar și primirea a 25.000 de euro – bani înseriați – de la Bogdan Popa, directorul Direcției Cimitirelor din cadrul Primăriei Capitalei. Singura apărare formulată de edil: cei 25.000 de euro ar fi un împrumut.
Motive „clasice“ de arestare
Caracterul conspirat al primirii mitelor, grija de a nu atinge banii primiți ca mită decât după ce plecau persoanele care îi aduceau banii, încercarea de a influența declarațiile coinculpaților, aderarea la gruparea infracțională reprezintă alte câteva motive pentru care judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acum suspendat din funcție.