18.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportPDL face blat cu USL pe Valea Ilvei

PDL face blat cu USL pe Valea Ilvei

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a descins cu alai în Lunca Ilvei, Ilva Mare şi Măgura Ilvei.

În timp ce liderii PDL precum Vasile Blaga cer bătăios primarilor democrat-liberali, care, în frunte cu Emil Boc, s-au înscris în Fundaţia Mişcarea Populară, în mai multe zone din Transilvania aleşii locali ai PDL fac blat pe faţă cu USL. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în sfârşitul de săptămână care s-a încheiat în comunele de pe Valea Ilvei, conduse primarii PDL Flaviu Lupşan, Alexandru Anca şi Valer Avram, potrivit site-ului www.timponline.ro.

Cei trei primari l-au primit cu deferenţă pe unul dintre principalii lor adversari politici, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care a organizat un turneu pe Vales Ilvei, în fiefurile celor trei aleşi locali ai PDL, chiar în ziua în care alţi şase primari democrat-liberali, conduşi de deputatul Ioan Oltean, însoţiţi de 100 de membri ai formaţiunii conduse de Vasile Blaga, participau la un miting anti-USL din Bucureşti, iar fostul ministru al Dezvoltării Regionale, deputatul Elena Udrea, inaugura sediile din Bistriţa şi din Dumitra ale unei alte formaţiuni de opoziţie, Partidul Mişcarea Populară. Radu Moldovan a fost însoţit de un adevărat alai, format din vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, administratorul public al Consiliului Judeţean, Florin Moldovan, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Florin Căpraru, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Sorin Roşu Mareş, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Nuţu Tabără, şeful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Daniel Pop, şi directorul Casei Judeţene de Pensii, Ioan Fechete. Turneul preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean a fost anunţat doar pe pagina de Facebook a lui Radu Moldovan, care a notat că ”Discuţiile au fost unele foarte constructive şi alături de colegii mei am lămurit multe dintre problemele semnalate de cetăţeni. Îmi doresc ca aceste întâlniri să fie un început pentru apropierea administraţiei de cetăţeni şi sper că astfel, oamenii vor percepe administraţia ca un partener de încredere!”.

Primarii, sub presiunea financiară a preşedinţilor de consilii judeţene

Cei trei primari ai PDL nu au comentat în nici un fel lipsa lor de la acţiunile politice publice ale opoziţiei şi pactizarea cu USL.

Însă unii dintre colegii lor de partid spun că disponibilitatea unora dintre primarii Opoziţiei de a colabora cu preşedinţii de consilii judeţene de la USL poate fi explicată prin faptul că ei conduc comunităţi sărace, care depind într-o foarte mare măsură de banii alocaţi de la bugetul judeţului.

”Sunt unele primării care nu ar avea din ce să plătească salariile angajaţilor ori iluminatul public dacă nu ar primi bani de la Consiliul Judeţean”, a spus unul dintre primarii PDL.

Presiunea exercitată de preşedinţii USL ai Consiliilor Judeţene asupra primarilor Opoziţiei a fost relevată şi în cadrul unei întâlniri pe care preşedintele României, Traian Băsescu, a avut-o la Cluj cu mai mulţi primari din Transilvania.

Aceştia au profitat de ocazie pentru a se plânge şefului statului că sunt discriminaţi la repartizarea fondurilor guvernamentale, în sensul că primarii Opoziţiei primesc mai puţini bani decât primarii Puterii.

Traian Băsescu a declarat că motivele de nemulţumire invocate de primari sunt multiple.

”Oamenii mi-au spus în primul rând că s-a minţit în legătură cu mărirea salariilor primarilor, s-au plâns că nu li se mai dau banii la şcoli ca să acopere costurile cu toţi elevii şi cu greu fac faţă cheltuielilor şcolilor, s-au plâns că sunt discriminaţi în repartizarea banilor… Asta e!”, a rezumat Traian Băsescu nemulţumirile primarilor.

Reglementare: Legaţi de partid

Din punct de vedere strict juridic, primarii PDL care pactizează cu USL nu pot să demisioneze din formaţiunea sub sigla căreia au fost aleşi, pentru că şi-ar pierde mandatele. Ei pot deveni independenţi sau se pot înscrie într-un alt partid doar dacă sunt excluşi din partidul din partea căruia au candidat la alegeri.

Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă