Sub semnul exhibării simbolurilor comuniste – secera şi ciocanul – la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, Rusia continuă să submineze relaţiile cu Occidentul şi cu vecinii.
Puţini comentatori s-au arătat indignaţi de afişarea ostentativă a secerei şi ciocanului la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, unde perioada stalinistă a fost ilustrată cu zgârie nori, maşini şi maşinării, de parcă prin asta a rămas Stalin în istorie, nu prin zecile de milioane de victime ale comunismului din URSS şi Europa de Est.
Citeşte şi: Oficial rus: Moscova nu a jucat niciun rol în difuzarea convorbirii dintre Nuland-Pyatt
În schimb, cel mai comentat eveniment a fost incidentul în care unul din cercurile olimpice nu s-a aprins şi faptul că la televiziunile ruse episodul a fost cenzurat. Pornind de aici, o publicaţie numită The Daily Currant a difuzat o „ştire” potrivit căreia omul care ar fi fost responsabil de funcţionarea tehnică a instalaţiei ar fi fost găsit mort, înjunghiat de mai multe ori, în camera sa de hotel. „Ştirea” a fost un succes mondial pe Facebook şi Twitter, cu zeci de mii de share-uri şi tot felul de comentarii. Atâta doar că era falsă. Daily Currant (aproximativ „Coacăza Zilei”) este o publicaţie satirică, după cum reiese şi din aşa-zisele declaraţii citate în material: „Poliţia consideră incidentul un accident, a căzut într-un set de cuţite”. Succesul acestei poveşti sugerează însă că percepţia Rusiei lui Putin drept un regim criminal şi brutal este larg răspândită, în pofida eforturilor cosmetice ale Moscovei.
F..k the EU!
O dovadă a modului brutal în care înţelege Rusia să acţioneze în relaţiile cu Occidentul şi cu vecinii este scurgerea, joi, în presa ucraineană a unei convorbiri telefonice private între subsecretarul de stat pentru probleme europene Victoria Nuland şi ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, despre situaţia din Ucraina. La un moment dat, Nuland afirmă că reprezentantul ONU ar trebui să joace un rol mai important în soluţionarea crizei, nu Uniunea Europeană, şi comentează cu frustrare „F..k the EU!”.
Citeşte şi: Oficial UE: Nu comentăm discuţia dintre Nuland şi diplomatul SUA de la Kiev
Imediat, Angela Merkel a calificat afirmaţiile diplomatului american drept „absolut inacceptabile”, urmată la scurt timp de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy. Socialiştii din Europa au început să se agite şi să ceară în acelaşi timp demisia doamnei Nuland şi suspendarea negocierilor privind Acordul de Liber Schimb SUA-UE. Asta se întâmpla vineri. Sâmbătă, când americanii, inclusiv Casa Albă, au afirmat că este vorba de un caz clasic de spionaj şi au deplâns „cât de jos a coborât Rusia”, iar prin presa europeană, inclusiv într-o publicaţie de stânga ca Der Spiegel, au început să apară comentarii ironice pe seama performanţelor UE în Ucraina, doamna Merkel şi-a amintit că „UE şi în special Germania nu pot visa să aibă un partener mai bun ca SUA” în chestiunea ucraineană. Incidentul se va aplana, dar intenţia Rusiei de a crea impresia că Ucraina este victima unei conspiraţii americane era cât pe-aici să reuşească.
Extindere teritorială „temporară”
A trecut aproape neobservat săptămâna trecută protestul Georgiei faţă de extinderea zonei militare de siguranţă a Jocurilor Olimpice cu 11 kilometri în interiorul teritoriului Abhaziei. Pentru toată lumea, cu excepţia Rusiei, Abhazia este teritoriu suveran georgian, iar secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut foarte clar acest lucru când a exprimat „preocuparea NATO faţă de faptul că această extindere s-a făcut fără consultarea guvernului georgian”.
Citeşte şi: Proteste ale Georgiei, după ce Rusia a mutat frontiera pe teritoriul Abhaziei
Ruşii spun că este doar o măsură temporară, pe parcursul Jocurilor Olimpice, dar Rusia are o lungă istorie de „extinderi temporare” care au rămas permanente. Acest episod mai are însă o semnificaţie simbolică. Abhazia şi Osetia de Sud şi-au declarat independenţa (nerecunoscută decât de Rusia) în urma atacului forţelor ruse asupra Georgiei în august 2008. Ofensiva rusă în Georgia a început în dimineaţa zilei de 8 august, aceeaşi zi în care Vladmir Putin lua parte, alături de George W. Bush, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.