16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialCum apără Garda de Coastă frontiera de est a Europei

Cum apără Garda de Coastă frontiera de est a Europei

Patru dosare penale pe zi, în medie, a instrumentat Garda de Coastă din Constanţa în anul 2013. În total, potrivit raportului de activitate prezentat zilele trecute, este vorba despre 1.431 de dosare penale, în care au fost implicate 2.032 de persoane, au fost constatate 1.532 de infracţiuni, au fost aplicate 2.261 de contravenţii cu o valoare de 685.955 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 122.993.217 lei.

 

Braconierii, clienţi fideli

 

Cele mai multe acţiuni ale poliţiştilor de frontieră, 974, au vizat braconaj piscicol. S-au efectuat acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează atât în zona economică exclusivă cât şi apele teritoriale. În urma celor 974 acţiuni desfăşurate au fost constatate 466 infracţiuni, aplicate 345 contravenţii, ridicându-se, în vederea confiscării 22.936 kg peşte specii diferite, 64.711 metri plase monofilament, 59 ambarcaţiuni şi o navă de pescuit reţinută.

 

Bariera în calea spaţiului Schengen

 

Poliţiştii de frontieră au avut mult de muncă în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi. Conflictul civil prelungit din Siria a adus un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni ai acestei ţări care încearcă să ajungă, prin România, în spaţiul Schengen. Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte instituţii ale statului pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi. În perioada analizată au fost executate 483 de acţiuni în urma cărora au fost constatate 60 de infracţiuni, întocmindu-se 38 de dosare penale, în timp ce 278 de persoane, cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost depistate în timp ce intenţionau să intre ilegal în ţară. Nu numai sirienii forţează graniţa. Pe 28 decembrie 2013 au fost găsiţi, de exemplu, 29 de afgani, la bordul unei ambarcaţiuni.

 

Au confiscat 73 de milioane de ţigări

             

În perioada analizată au fost desfăşurate 292 de misiuni, fiind constatate 126 infracţiuni de contrabandă, opt infracţiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite un număr de 56 de dosare penale pentru contrabandă, respectiv trei pentru evaziune fiscală. În ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigări, în perioada analizată a fost confiscată cantitatea de 73.568.716 ţigarete. De asemenea au fost indisponibilizaţi 8.776 litri de combustibil şi 950 litri de alcool, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor şi sume de bani (141.533 lei, 19.530 euro şi 5.220 dolari). Cel mai celebru caz a fost depistat pe 19 decembrie 2013, când,

în cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea, poliţiştiau confiscatt 10.500.000 ţigarete (525.000 pachete ţigări) care erau destinate pieţei negre de desfacere. Ţigaretele erau încărcate din Malta şi aveau ca destinaţie R. Ucraina, însă din verificări s-a stabilit că documentele mărfii sunt falsificate şi firma destinatară din Marea Britanie este „fantomă”.

 

Portul Constanţa, poarta mărfurilor de contrabandă

 

În vederea stopării intrării pe piaţa a produselor contrafăcute şi care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, în anul 2013 la nivelul Gărzii de Coastă au fost constatate 187 de infracţiuni, au fost întocmite 221 dosare penale şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de 66,7 milioane lei. Fenomenul s-a manifestat cu precădere în Portul Constanţa Sud Agigea sub forma încercării de a pune în circulaţie bunuri contrafăcute având ca provenienţă China, cu destinaţia unor ţări precum România, R. Moldova sau Ucraina. Din categoria acestor bunuri ce poartă inscripţii şi semne figurative ale unor mărci înregistrate amintim articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării, uz casnic, parfumuri şi cosmetice.

 

SOS

Vieţi salvate

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu (S.A.R.) a continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coasta, în acestă perioadă fiind salvate un număr de 30 de persoane în 17 acţiuni. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor, comparativ cu anul 2012, când au fost salvate 29 de persoane în 25 acţiuni. De asemenea, Garda de Coastă a participat la activităţile defăşurate în cadrul Reţelei de Patrulare Europene, cu două nave maritime de supraveghere, la Operaţiunea Comună EPN Poseidon Sea şi Aeneas, pentru combaterea migranţiei ilegale, fiind salvate un număr de 966 de persoane.

 

RECENT

Opt migranţi somalezi şi sirieni, abandonaţi în Marea Neagră

 

Cel mai recent caz de migraţie ilegală a fostz depistat zilele trecute. Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului Naval Mangalia aflaţi într-un punct de observare în apropierea plajei Vama Veche au observat o ambarcaţiune de mici dimensiuni care se apropia de ţărmul românesc, venind dinspre Bulgaria. La aproximativ 15 metri de plajă, din respectiva ambarcaţiune au coborât opt persoane, cinci bărbaţi şi trei femei, care au fost reţinute de poliţiştii de frontieră români. Conducătorul ambarcaţiunii a efectuat manevre de întoarcere spre apele teritoriale ale R. Bulgaria, fiind ulterior reţinut de autorităţile din ţara vecină. Din verificări a rezultat faptul că cinci dintre persoane sunt cetăţeni somalezi şi trei sirieni, au vârste cuprinse între 16 şi 32 ani, iar intenţia lor era să ajungă în ţări precum Danemarca, Suedia şi Germania. Extinderea cercetărilor a stabilit că cei opt migranţi au plecat din ţările de origine spre Turcia, unde au fost racolaţi de un cetăţean turc, care le-a promis în schimbul unor sume de bani cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro, că îi va transporta cu o ambarcaţiune spre România.

 

 

 

Cele mai citite

Elena Lasconi atac la PNL: Onoarea, curajul şi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaşul din fruntea PNL

Preşedintele USR, Elena Lasconi, îi cere liderului PNL, Nicolae Ciucă, să clarifice intenţiile pe care le are şi să se gândească la "cât de...

Predicțiile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! România în urna a doua valorică?

Participarea echipei naționale a României la Cupa Mondială din 2026 reprezintă principalul obiectiv al selecționerului Mircea Lucescu, care mizează pe o tragere la sorți...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă