16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialTraviata revine pe scena din Constanţa

Traviata revine pe scena din Constanţa

Unul dintre cele mai frumoase spectacole ale Teatrului Naţional Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, Traviata, de Verdi, se joacă, din nou, vineri, de la ora 18.30. A fost prezentat şi anul trecut, când s-au împlinit 200 de ani de la naşterea compozitorului italian, şi a primit aplauze îndelungi.

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneţia, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentaţie a fost un eşec, datorat în primul rând mediocrităţii interpretării. Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneţia, opera a avut un real succes.

Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de oraşul Bayeux din Franţa), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituţia. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numeşte “traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, şi-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea şi cu care a întreţinut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar şi după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulţime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul “Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferenţă că în operă, personajul feminin apare sub numele de “Violetta Valery”.

Din distribuţie fac parte Roxana Bageac, Răzvan Săraru, Ionuţ Pascu, Stela Sârbu, Bogdan Sandu, Bogdan Ocheşel, Marius Eftimie, Laurenţiu Severin, Ionela Duma, Andrei Băican. Dirijor este Gheorghe Stanciu.

Biletele costă 40 lei, 30 lei, 25 lei (în funcţie de locul din sală), 15 lei (balcon) 20 lei pentru pensionari şi 15 lei pentru elevi, studenţi.

 

 

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Jonathan Tah, țintă principală! Bayern și Barcelona se bat pentru semnătura germanului

Barca și Bayern Munchen se luptă pentru semnătura fundașului campioanei Leverkusen. Jonathan Tah, unul dintre cei mai apreciați fundași centrali ai fotbalului german, este tot...

„Totul indică faptul că nu se simte bine!” Verdictul unui neurochirurg în cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demontează speculațiile privind prezența lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicații internaționale au relatat că fostul campion de...
Ultima oră
Pe aceeași temă