13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Premierul ucrainean a demisionat. Liderul opoziţiei: Un pas către victorie

UPDATE. Premierul ucrainean a demisionat. Liderul opoziţiei: Un pas către victorie

UPDATE: Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a salutat demisia premierului Azarov şi a subliniat că „aceasta nu este victoria, ci un pas către victorie”, conform Mediafax.

Citeşte şi: Parlamentul ucrainean a abrogat legile care condamnau protestele

Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat marţi, pe fondul unei grave crize, transmite Kyivpost.com, citând serviciul de presă al Executivului.

Azarov a condus cabinetul de la Kiev din 2010, an când Yanukovici a devenit preşedinte. 

„Pentru a crea noi oportunităţi în ceea ce priveşte compromisul socio-politic, astfel încât să se ajungă pe cale paşnică la o înţelegere, am decis să îi cer preşedintelui să îmi accepte demisia din funcţia de premier”, a declarat Azarov.

Declaraţia a apărut astăzi pe site-ul Cabinetului de miniştri.

„Situaţia conflictuală existentă în ţară pune în pericol viaţa economică şi socială a Ucrainei şi este un pericol pentru întreaga societate ucraineană şi pentru fiecare cetăţean în parte. În timpul confruntărilor, Guvernul a încercat să soluţioneze pe căi paşnice conflictul. Am încercat să evităm varsarea de sânge, escaladarea violenţelor şi încălcarea drepturilor omului”.

Citeşte şi: Ianukovici şi opoziţia au convenit luni seara asupra adoptării legii amnistiei. Timoşenko îndeamnă opoziţia să respingă propunerile lui Ianukovici

 

„Guvernul a încercat să asigure buna funcţionare a economiei şi securitatea socială în condiţii extreme. Pentru a crea noi oportunităţi în ceea ce priveşte compromisul socio-politic, astfel încât să se ajungă pe cale paşnică la o înţelegere, am decis să îi cer preşedintelui să îmi accepte demisia din funcţia de premier”, a afirmat Mikola Azarov.

Kyivpost susţine că Azarov a fost una dintre figurile proeminente şi controversate ale scenei politice din Ucraina timp de câteva decade.

Citeşte şi: Protestatarii ucrainieni au ieşit din sediul Ministerului Justiţiei

Acesta a fost implicat într-un scandal de corupţie la nivel înalt în vreme ce era director general la Finanţe, în timpul preşedintelui Leonid Kuchma. Azarov apare într-o înregistrare făcută de unul din bodyguarzii lui Kuchma, din care rezultă că fostul director de la Finanţe utiliza inspectorii şi procurorii pentru a-şi hărţui duşmanii politici. Însă Azarov a negat autenticitatea acestor înregistrări.

Publicaţia ucraineană susţine că analistul politic Taras Berezovets afirmă că succesorul lui Azarov va fi unul din membrii opoziţiei, rezultat al negocierilor dintre Yanukovici şi opoziţie. 

Cele mai citite

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

George Simion deschide ușa colaborării cu USR. Ce răspuns i-a dat Lasconi

Liderul AUR, George Simion, deschide ușa colaborării cu USR și PNL, însă doar cu anumiți liberali. Acesta a declarat, la emisiunea „În fața ta”...

Weekend excelent pentru români! Sorescu a marcat primul său gol din acest sezon în Turcia

Deian Sorescu a reușit primul său gol în Superliga Turciei pentru Gaziantep. Deian Sorescu (27 de ani) a marcat primul său gol din acest sezon...
Ultima oră
Pe aceeași temă