Condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, fostul ministru liberal Tudor Chiuariu vorbeşte de o plângere la CEDO. Omite însă să spună ce face cu funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat sau cu cea din conducerea PNL.
Fostul ministru de Justiţie, condamnat vineri alături de un alt membru al Guvernului Tăriceanu, Zsolt Nagy, deţine în PNL funcţia de vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind afaceri constituţionale, politici legislative, drepturi şi libertăţi fundamentale. În afara Comisiei juridice din Senat, Chiuariu mai este membru şi al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei. Retragerea lui din cele două foruri ar putea fi decisă în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL de la sfârşitul acestei săptămâni şi ar urma să fie aplicată la începutul sesiunii următoare (debutează pe 3 februarie).
Se consideră condamnat pentru „opinie“
După pronunţarea verdictului de către instanţa supremă, fostul ministru de Justiţie a apreciat că „dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală“ şi a anunţat că va depune plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „Faţă de soluţia de achitare din primă instanţă, nu există nici o probă nouă care să justifice soluţia din recurs“, a declarat Chiuariu, adăugând că, în cei 16 ani scurşi de când a intrat în politică, nu s-a îmbogăţit, ci a contribuit la crearea unor instituţii importante pentru România.
Vicepreşedintele PNL a fost condamnat, vineri, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Poşta Română“. În acelaşi dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul ministru UDMR al Comunicaţiilor Zsolt Nagy la patru ani de închisoare cu suspendare.
Totodată, instanţa a decis pentru Chiuariu un termen de încercare de şase ani, precum şi o pedeapsă complementară: interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alin. 1, teza a doua, precum şi de literele b şi c din Codul Penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii). Executarea pedepsei complementare este suspendată pe durata termenului de încercare.
Decizia liberalilor, previzibilă
Dacă nu-şi manifestă până atunci intenţia de a demisiona din fruntea Comisiei juridice a Senatului, Chiuariu are toate şansele să rămână oricum fără funcţie, dacă este să ne uităm la declaraţiile şefului său de partid, Crin Antonescu. „În funcţia de preşedinte al Comisiei juridice nu va putea rămâne. Funcţiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului“, a precizat liderul PNL.
Tot acesta a arătat însă că partidul nu are cum să-l oblige pe Tudor Chiuariu să-şi prezinte demisia din Parlament, deoarece „mandatul de parlamentar nu este dat de noi, este dat de cetăţeni şi dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra“. Crin Antonescu nu a suflat însă nici o vorbă despre funcţia pe care Tudor Chiuariu o deţine în conducerea partidului. De altfel, în echipa de la şefia PNL se mai află un condamnat pentru corupţie, Relu Fenechiu, doar că acesta nu are o decizie definitivă.
Situaţia lui Chiuariu ar putea intra şi în atenţia colegilor acestuia de comisie, pentru a se vedea dacă pedeapsa complementară îi afectează mandatul.
„Nu mă pot antepronunţa, pentru că voi da un vot în comisie. Această comisie juridică e şi de imunităţi şi dosarul va veni oficial la comisie şi vom vedea ce