18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportAtletismFOTO. Restaurante, cafenele ลŸi cofetฤƒrii รฎn Clujul de altฤƒdatฤƒ

FOTO. Restaurante, cafenele ลŸi cofetฤƒrii รฎn Clujul de altฤƒdatฤƒ

Cafeneaua este parlamentul poporului” spunea Balzac amintind despre rolul social al localurilor. Dezbateri politice, probleme existenลฃiale, pasiuni incendiare sau taclale obiลŸnuite, toate sunt mult mai savuroase în spaลฃiul public al cafenelelor sau al restaurantelor.

Restaurante rafinate

Proprietarii de restaurante se întreceau în a deschide cele mai confortabile ลŸi elegante localuri pentru ca lumea bunฤƒ a Clujului sฤƒ se simtฤƒ ca la Paris sau la Viena. Încฤƒ de la intrarea în Cluj, lumea era poftitฤƒ sฤƒ ia masa într-un restaurant primitor. Restaurantul gฤƒrii nu era unul cu pretenลฃii, dar reuลŸea cel mai bine sฤƒ ofere gฤƒzduire ลŸi confort pentru ca omul care se deplasa afarฤƒ din oraลŸ sau care tocmai sosea în urbea de pe SomeลŸ sฤƒ se poatฤƒ bucura de o porลฃie caldฤƒ de mâncare ลŸi de un pahar cu vin. Mai cunoscut era Restaurantul Bufniลฃa, frecventat printre alลฃii ลŸi de filosoful Lucian Blaga. În perioada interbelicฤƒ, în acest local a luat masa celebrul aviator american Charles Lindberg, primul care a strฤƒbฤƒtut Oceanul Atlantic fฤƒrฤƒ escalฤƒ, iar pentru a rฤƒsplฤƒti onoarea de a fi cinat acolo, proprietarul restaurantului a decis ca unul dintre saloanele „Bufniลฃei” sฤƒ-i poarte numele. Restaurantele New York, Racz, Savoy, Ursus sau Varga erau amenajate dupฤƒ cele mai alese gusturi, iar cramele din subsoluri adฤƒposteau vinuri ลŸi bฤƒuturi fine care fฤƒceau deliciul clientelei. Multe dintre restaurante aveau numele proprietarului, iar ideea cฤƒ pleci la Nagy, BrânzaลŸ, Gabor sau Darvas sunฤƒ ca plecarea la un prieten apropiat. Restaurantele cu meniu fix, mult mai ieftine, erau o alternativฤƒ pentru cei cu buget redus.

Schimbare de atitudine ลŸi în rândul localurilor

În prima perioadฤƒ comunistฤƒ, restaurantele au devenit populare din toate punctele de vedere. Ospฤƒtฤƒrii ieftine, bufete cu nume predestinate (CireลŸoaia, Jiul, Ciocanul) ลŸi restaurantele fฤƒrฤƒ mari pretenลฃii (Azuga, PescฤƒruลŸ, Vânฤƒtorul) au luat locul vechilor localuri boeme. La mijlocul anilor ‚60, Clujul a revenit la eleganลฃa restaurantelor de altฤƒdatฤƒ, având orchestrฤƒ proprie personal calificat ลŸi stilat. În acest tip de restaurante nu se serveau mici sau bere, publicul care solicita acest tip de meniu fiind clientela bufetelor. În restaurantele cu pretenลฃii aveau loc dese prezentฤƒri de preparate ลŸi bฤƒuturi sub forma unor expoziลฃii cu vânzare. Brigฤƒzile de servire erau îmbrฤƒcare dupฤƒ standarde europene cu smoching, papion ลŸi mฤƒnuลŸi albe.

Cofetฤƒriile ลŸi plฤƒcerile dulci

Una dintre cele mai cunoscute ลŸi elegante cofetฤƒrii din Cluj era Cofetฤƒria Verde, deschisฤƒ la începutul secolului ลŸi care a rezistat pânฤƒ de curând. Preparatele proaspete deosebit de gustoase se gฤƒseau la orice orฤƒ din zi alฤƒturi de o cafea de bunฤƒ calitate ลŸi coniac sau lichior. Cofetฤƒria Primฤƒvara, singura care avea ลŸi o grฤƒdinฤƒ de varฤƒ, a fost prima din Cluj în care s-a servit oranjadฤƒ la sondฤƒ, care se consuma cu paiul. Cele mai diversificate sortimente de îngheลฃatฤƒ înecate în friลŸcฤƒ erau bucuria micilor consumatori. O altฤƒ cofetฤƒrie unde îลŸi duceau veacul scriitori, filosofi, oameni de artฤƒ ลŸi culturฤƒ era Cofetฤƒria Tineretului, mai cunoscutฤƒ sub apelativul de „Arizona”. Fiind în apropierea redacลฃiilor revistelor literare clujene ลŸi a Uniunii Scriitorilor, deลŸi modestฤƒ ca aspect ลŸi servire, era locul frecventat de cele mai strฤƒlucite minลฃi ale oraลŸului.

Cafeneaua, locul care transformฤƒ omul de rând în filosof, comentator sportiv sau expert în politicฤƒ

Centrul Clujului a fost animat de lumea boemฤƒ care cฤƒuta nu doar o desfฤƒtare a simลฃurilor, ci ลŸi bucuria intelectualฤƒ de a dezbate ลŸi împฤƒrtฤƒลŸi idei. Citirea presei ลŸi examinarea chestiunilor zilei se fฤƒceau cu mare aplomb în faลฃa unei ceลŸti de cafeaลŸi a unor interlocutori capabili sฤƒ susลฃinฤƒ idei sau sฤƒ critice noile decizii ale conducฤƒtorilor.

Cafenelele New York ลŸi Metropol atrฤƒgeau oamenii de culturฤƒ ai vremii, fiind considerate cele mai propice locuri pentru discuลฃii elevate ลŸi problematici efervescente. Lumea cafenelelor nu este însฤƒ numai o lume a criticilor avizaลฃi, ci ลŸi a omului de rând care dezbate la fel de pasional probleme mici sau mari, dar este dovedit cฤƒ punerea în comun a mai multor informaลฃii ลŸi puncte de vedere care pornesc de la o idee au dus de cele mai multe ori la soluลฃionarea problemei ลŸi la o stare de bine a celor care s-au întâlnit. Omul ca fiinลฃฤƒ socialฤƒ a adoptat cafeneaua ca mediu ideal pentru a se întâlni cu semenii sฤƒi ลŸi se spune cฤƒ marile probleme ale lumii se pun la cale în astfel de întâlniri conviviale. Localurile au fost inima care a pulsat viaลฃa boemฤƒ în urbea de pe malul SomeลŸului.

Cele mai citite

VIDEO Un elev de 14 ani este autorul atacului armat de la un liceu din SUA care s-a soldat cu cel puลฃin patru morลฃi...

Suspectul arestat รฎn urma atacului armat care s-a soldat miercuri cu cel puลฃin patru morลฃi ลŸi nouฤƒ rฤƒniลฃi รฎntr-un liceu american este un elev...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ