2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportAcordul privind asistența financiară rambursabilă între România și R. Moldova, ratificat de...

Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și R. Moldova, ratificat de Senat

Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, în data de 7 octombrie, a fost ratificat, luni, de Senat, potrivit Mediafax. 

Senatul a adoptat proiectul dezbătut în procedură de urgență cu unanimitate de voturi, după ce premierul Victor Ponta a susținut adoptarea documentului în timpul ședinței plenului Camerei superioare.

Pe 13 octombrie, deputații au ratificat acest acord cu 312 voturi ”pentru” și trei abțineri.

Citește și: Ce spune Victor Ponta despre Republica Moldova

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Conform documentului menționat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.

16.43 Senat: A început dezbaterea privind Acordul de asistență financiară între România și R. Moldova

Dezbaterea proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de asistență financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, a început luni în plenul Senatului, în prezența premierului Victor Ponta.

Deputații au ratificat marțea trecută Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017. Conform documentului menționat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.

Cele mai citite

China prelungește ancheta antidumping asupra coniacului european

Ministerul Comerțului din China a anunțat prelungirea cu trei luni a anchetei antidumping asupra coniacului din Uniunea Europeană, decizie ce va duce la o...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă