Procuratura moldoveană a impus marţi sechestrul asupra bunurilor fostului prim-ministru Vlad Filat, arestat pentru trei zile sub suspiciunea de fraudă bancară în cazul miliardului dispărut din trei bănci în 2014. Tot marţi, presa moldoveană a publicat stenograme ale convorbirilor telefonice dintre Filat și omul de afaceri Ilan Shor, beneficiarul identificat de raportul companiei americane Kroll al „jafului secolului”, numai că acestea nu au fost realizate de Centrul Național Anticorupție, ci de oligarhul ruso-moldovean, Renato Usatîi. Între timp, brațul politic al Moscovei, socialiștii lui Igor Dodon, au anunțat o moțiune de cenzură pentru săptămâna viitoare.
De la reținerea lui Filat, joia trecută, ceilalți doi membri ai coaliției de guvernământ – Partidul Liberal și Partidul Democrat – dau asigurări că aceasta va rezista șocului produs de reținerea lui Filat și arestarea lui pentru 30 de zile. După aproape o săptămână, a devenit însă clar că guvernul condus de Valeriu Streleț are zilele numărate. Liderul Partidului Socialist – partid declarat deschis pro-moscovit și antieuropean – a anunțat că depune săptămâna aceasta o moțiune de cenzură la adresa guvernului Streleț, care urmează să fie dezbătută săptămâna viitoare și care are mari șanse să treacă, având în vedere că PLDM (partidul lui Filat și Streleț) a pierdut poziția dominantă în coaliție și se află într-o degringoladă de care ceilalți doi parteneri vor încerca să profite. În plus, prim-ministrul i-a cerut oficial președintelui Nicolae Timofti să îl demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru, omul lui Vladimir Plahotniuc și liderul de facto al Partidului Democrat.
Indiferent cine va prelua guvernarea și în ce formulă de coaliție, ar fi al treilea prim-ministru din acest an, după Chiril Gaburici și Valeriu Streleț, și dovada unei crize politice profunde prin care trece Republica Moldova care ar putea deveni foarte repede și o criză economică, guvernul moldovean fiind în incapacitatea de a-și achita nici măcar îndatoririle interne (pensii și salarii) în absența unui acord cu instituțiile financiare internaționale, care să-i asigure accesul la împrumuturi. În acest sens, ridică serioase semne de întrebare acordul semnat în urmă cu două săptămâni de guvernele român și moldovean.
Știe Ponta cui dă banii?
Pe 7 octombrie, Victor Ponta și Valeriu Streleț au semnat un acord de acordare a unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro guvernului de la Chișinău, care urmează să fie folosit pentru plăți urgente. Ca de obicei, Ponta a vorbit despre nevoia de a face „lucruri concrete” pentru moldoveni, de „a fi împreună și la bine și la greu” cu „frații noștri”, etc., dar în actualul context politic nu este deloc clar cu cine vrea Ponta să fie împreună și, mai ales, cine mai sunt „frații” de peste Prut. Pentru că dacă împrumutul generos oferit de România va ajunge la un guvern care vrea să scoată Moldova de pe traseul european și să o întoarcă spre Moscova sau, măcar, la un guvern în care comuniștii joacă un rol central, atunci se pune serios problema oportunității acestuia pentru că este clar că nu ar servi nici interesele României, nici pe cele ale Uniunii Europene. Până la clarificarea situației politice de la Chișnău, Bucureștiul ar trebui să ia în considerare înghețarea împrumutului.
Cine l-a filat pe Filat?
Dacă arestarea lui Filat ar fi semnalul unei campanii anticorupție de tipul celei din România, atunci criza politică ar putea fi privită ca un rău necesar. Din păcate, lucrurile capătă accente groteşti. Interceptările publicate marţi de presa moldoveană au fost furnizate de Renato Usatîi un mafiot/politician ruso-moldovean, care a amenințat că pe lângă înregistrările convorbirilor dintre Filat și Ilan Shor, mai are și altele, cu mai toate personalitățile vieții politice de la Chișinău. Ieri, procuratura a anunțat că a declanșat o anchetă penală pentru „violarea corespondenței private”, dar tot ieri, Usatîi a plecat nestingherit la Moscova unde, a anunțat, „mai are câteva lucruri de rezolvat”.