23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Prefectul de Călăraşi: Reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana s-a...

UPDATE. Prefectul de Călăraşi: Reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana s-a făcut legal

UPDATE:  Prefectul judeţului Călăraşi a declarat, luni, după audierile în comisia parlamentară, că reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana s-a făcut legal, din punctul său de vedere, conform Mediafax.

„Din punctul meu de vedere, reconsitutuirea dreptului de proprietate s-a făcut legal în Nana. Restul tranzacţiilor, nu pot spune nimic, nu le-a făcut instituţia noastră. Înţelegerile private sunt private, instituţia prefectului nu are niciun amestec în înţelegerile lor”, a declarat prefectul George Iacob.

El a spus că nu i s-au cerut documente legate de achiziţia terenului de către fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu.

El a mai arătat că este normal să existe titluri de proprietate ai căror proprietari să fie decedaţi, dat fiind timpul care a trecut de la colectivizare. „Este normal ca, în multe situaţii, autorul să fie decedat, dar asta nu înseamnă că el nu are urmaşi şi sunt trecuţi ca moştenitori”, a explicat George Iacob.

Prefectul judeţului Călăraşi a declarat, la finalul audierilor, că reprezentanţii comisiei de anchetă Călăraşi au dorit informaţii despre punerea în posesie a unor suprafeţe, pe teritoriul comunei Nana. El a menţionat că a pus la dispoziţia parlamentarilor o parte din documente, şi anume hotărâri ale comisiei judeţene de fond funciar, care privesc validarea unor suprafeţe de terenuri, urmând ca în perioada următoare să aducă şi alte documente, în condiţiile în care este vorba despre o perioadă lungă de timp, 1990-2013.

Iacob a menţionat că aceste terenuri, din datele pe care le are, nu au aparţinut Institutului Fundulea şi că nu există nici cereri din partea Parchetului.

Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, este audiat, la ora transmiterii acestei ştiri, de membrii comisiei parlamentare de anchetă, conform Mediafax.

În plus, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Călăraşi, Viorica Dragomir, a declarat, după audierile în comisia de anchetă parlamentară, că au fost solicitate mai multe documente precum cărţi funciare şi titluri de proprietate din zona Nana.

„Ni s-au pus o serie de întrebări având în vedere reconstituirile drepturilor de proprietate pe teritoriul administrativ Nana, provenienţa terenului de pe teritoriul administrativ Nana, întrebări despre cărţile funciare pe care le avem pe acest teritoriu administrativ”, a spus Dragomir.

Ea a precizat că reprezentanţii comisiei de anchetă au cerut o serie de documente, pe care le vor transmite săptămâna viitoare, care cuprind cărţi funciare, titluri de proprietate, procese verbale de punere în posesie.

Potrivit Vioricăi Dragomir, terenurile din zona Nana nu au aparţinut Institutului Fundulea, ci CAP-ului Radovanu, CAP-ului Nana şi IAS-ului Buciumeni.

Aceasta a menţionat că informaţiile cerute de comisia de anchetă vizează toate terenurile din zona localităţii Nana, nu doar cel achiziţionat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

Reprezentanta Oficiului de Cadastru a mai arătat că documentele solicitate nu au caracter confidenţial. „Sunt documente care nu au caracter secret”, a spus aceasta.

Reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară vor reveni la audierile din comisia de anchetă privind terenurile din Călăraşi lunea viitoare, de data aceasta pentru a fi audiaţi în urma analizei documentelor care vor fi trimise parlamentarilor.

Audierile în Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, încep luni. Pe lista celor invitaţi să vină ăn faţa membrilor comisiei se află reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi şi prefectul George Iacob, conform Agerpres.

Citeşte şi: Comisia „Nana“ îşi face site, dar va studia rapoarte

„La ora 15,00, reprezentanţii OCPI de pe raza judeţului implicat şi de la ora 17,00, prefectul acestui judeţ”, a anunţat senatorul Gabriela Firea, la finalul primei şedinţe a comisiei.

Citeşte şi: Primarul din Nana, prefectul de Călăraşi şi consilierul Rădulescu, primii audiaţi în Comisia Călăraşi

Ea a precizat că toţi cei care vor fi audiaţi trebuie să vină la comisie cu documentele referitoare la subiectul anchetat. Totodată, Firea a arătat că audierile vor viza atât instituţiile, cât şi persoanele implicate în cazul terenurilor achiziţionate de Ioana Băsescu.

Citeşte şi: Cine face parte din Comisia Călăraşi

„Audierile vor avea două părţi. În prima parte vor fi audiate instituţiile, prin reprezentanţii lor, în legătură cu istoricul acestor terenuri şi în a doua parte vor fi invitate şi alte persoane în legătură cu care se face vorbire în aceste documente, pe care le vom primi, sperăm, cu celeritate încă de luni. Primele instituţii invitate săptămâna viitoare vor fi OCPI, reprezentanţii Cărţii Funciare, prefectul, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, direcţiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu şi, de asemenea, notarii implicaţi”, a declarat Firea.

Ea a mai anunţat că începând de săptămâna viitoare comisia va avea un site

Cele mai citite

Liverpool suferă o pierdere importantă! Alisson, indisponibil până la finalul lunii noiembrie

Portarul brazilian Alisson Becker va lipsi de pe teren pentru aproape două luni, după accidentarea suferită în meciul cu Crystal Palace. Alisson Becker, portarul de...

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun în politica de război....
Ultima oră
Pe aceeași temă