19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportPhilippe Garcia, ambasada Franţei: De-a lungul crizei, nici o societate franceză nu...

Philippe Garcia, ambasada Franţei: De-a lungul crizei, nici o societate franceză nu a părăsit teritoriul românesc!

Reprezentantul diplomaţiei franceze subliniază că importanţa deosebită acordată României este dovedită de organizarea, în 10 şi 11 februarie, a Forumului Economic Franţa – Europa de Sud-Est la Bucureşti.

În ciuda unor declaraţii politice neinspirate, relaţiile de prietenie dintre România şi Franţa rămân profunde şi de nezdruncinat. În acest moment, România este cea mai interesantă ţară din regiune pentru investitorii francezi. Cifrele oficiale arată că în România există mai mult de 3.500 de companii cu capital francez. Ele au generat împreună peste 120.000 de locuri de muncă, iar cifra de afaceri cumulată a acestor societăţi se ridică la peste 16 miliarde de euro.

Companiile franceze ocupă poziţii importante în industria auto, prin intermediul unor jucători precum Dacia – Renault, în domeniul bancar, prin BRD – Societe Generale, în telecomunicaţii, prin Orange, dar şi în domeniul marilor reţele de distribuţie, prin companii precum Auchan, Carrefour sau Cora. De asemenea, Danone sau Domeniile Viticole Franco-Române sunt branduri bine cunoscute piaţa din România.

Investiţiile franceze în România vor fi promovate în cadrul unui eveniment special: Forumul Franţa – Europa de Sud – Est, care va fi organizat în perioada 10 – 11 februarie, în Bucureşti. Ataşatul Ambasadei Franţei la Bucureşti pe probleme economice, Philippe Garcia, a fost prezent la Cluj pentru a promova acest eveniment, primul dintr-o serie mai lungă. El a acordat un interviu României libere – Ediţia de Transilvania-Banat, în care detaliază care sunt datele relevante din dinamica relaţiilor economice româno-franceze.

Reporter: Cum vedeţi viitorul relaţiilor economice româno-franceze?

Philippe Garcia: Îl văd într-o lumină pozitivă şi pot să vă dovedesc acest lucru prin faptul că, de-a lungul crizei, între 2009 şi 2011, nici o societate franceză, cu una sau cu două excepţii, nu a părăsit teritoriul românesc. Au rămas să funcţioneze pe teritoriul României, pentru că întreprinderile franceze cred în potenţialul şi în viitorul economiei româneşti. Iar după ieşirea din criză, adică de un an şi jumătate – doi ani, această tendinţă a fost şi mai mult subliniată. Exporturile noastre progresează, noi investitori francezi continuă să vină pe teritoriul României, întreprinderile care sunt deja implantate aici de mai multă vreme continuă să investească în modernizare, în extinderea capacităţii lor de producţie etc. Relaţiile politică franco-române sunt bune, deci nu există nici măcar un singur motiv pentru care relaţiile franco-română să nu continue să progreseze în următoarele luni şi în următorii ani.

Diplomaţie economică

Reporter: Ce puteţi face pentru a încuraja acest progres al relaţiilor dintre Franţa şi această regiune europeană?

Philippe Garcia: Sunt mai mulţi vectori. Organizăm regulat mari evenimente colective pe temele strategice ale economiei româneşti. Aş da ca exemplu eficacitatea energetică, dezvoltarea ramurii industriale a automobilelor şi multe altele, care ne permit să aducem întreprinderile franceze în România, pentru a-i întâlni pe viitorii lor parteneri din ţară. Şi, foarte curând, vom organiza în Bucureşti un forum de afaceri Franţa – Europa de Sud – Est, care este destinat, pe de o parte, să transforme Bucureştiul, timp de două zile, într-un mare centru de afaceri regional şi pentru Franţa, şi, pe de altă parte, va permite unui bloc geografic care începe din Slovenia şi care se sfârşeşte în Republica Moldova, să dezvolte fluxul comercial, să aducă investiţii în toate aceste ţări care reprezintă un teritoriu bun pentru prospecţiunile de afaceri şi de investiţii ale întreprinderilor franceze.

Domeniile de interes pentru companiile franceze

Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru întreprinderile franceze?

Philippe Garcia: Am identificat cinci teme pentru care există un mare potenţial, pentru România, în particular, pentru că Forumul va fi centrat pe România, şi care prezintă, în mod egal, un potenţial deosebit pentru aceste ţări. Aceste teme sunt legate dezvoltarea industriei auto, dezvoltarea exporturilor franceze din domeniul agro-alimentar – pentru că cred că înregistrăm o mare întârziere în dezvoltarea aici acestui sector care este înfloritor în Franţa… Apoi, ne vom concentra asupra optimizării utilizării fondurilor europene. Trebuie să ştim că, în exerciţiul financiar 2014 – 2020, Comisia Europeană va pune la dispoziţia acestei regiuni 100 miliarde de euro. Doar pentru România vor fi disponibile 38 de miliarde de euro, aşa că va exista un atelier pentru a explica actorilor economici francezi, români, bulgari, macedoneni etc cum pot utiliza aceste fonduri europene pentru a realiza proiecte concrete. Va exista un atelier despre infrastructură, care va fi animat de BEI, de BERD, Banca Mondială, de Banca Mării Negre, de bănci franceze, de firme de inginerie franceze, care, în mod pragmatic, vor comunica întreprinderilor care sunt marile proiecte de infrastructură din regiune pentru care sursele financiare au fost identificate şi care ar putea intra în execuţie în următoarele 6 – 18 luni. Un alt subiect este legat de Sănătate. Sunt mai multe companii franceze interesate de acest domeniu, din ramuri cum ar fi producţia de medicamente sau de dispozitive medicale, din domeniul gestiunii spitalelor, care vor veni la Bucureşti pentru a evalua potenţialul pieţei, în condiţiile în care doar potenţialul pieţei din Bucureşti este unul enorm. Va fi, de asemenea, un atelier dedicat marilor reţele de distribuţie, dar şi unul dedicat convergenţei on-line. Actualul sistem 3-play va deveni 4-play. Este vorba de convergenţa dintre telefonia fixă, telefonia mobilă, Internetul şi televiziunea. În acest domeniu, România este în avans faţă de alte ţări, chiar şi faţă de Franţa. Obiectivul acestui atelier este acela de a pune împreună operatorii de telefonie, canalele de televiziune, furnizorii de conţinut, furnizorii de infrastructură, pentru a evalua împreună cum putem face tranziţia la 4-play.

Explicaţie foto: Iniţiativele diplomaţiei franceze au găsit ecou în mediul de afaceri clujean

Cele mai citite

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun în politica de război....

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă