-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechScandalul Oprea: va reseta jocul politic?

Scandalul Oprea: va reseta jocul politic?

Cu sute de oameni care cer în stradă demisia vicepremierului și realizarea unei anchete transparente și libere de orice influență politică, opoziția s-a văzut și ea nevoită să reacționeze.

Amenință cu folosirea tuturor pârghiilor parlamentare, inclusiv intrarea în grevă, pentru a-l forța pe liderul UNPR să răspundă la întrebările pe care, de cinci zile, le ocolește cu obstinație, scoțându-și la înaintare colegii de partid și consilierele de 23 de ani.

Conducerea PNL ar putea analiza astăzi, potrivit Alinei Gorghiu, instrumentele parlamentare prin care opoziția poate pune presiune asupra lui Gabriel Oprea și a aliaților acestuia, în sensul clarificării situației relevate de accidentul în care, marțea trecută, și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină.

Concret, liberalii au la dispoziție trei variante: să depună o moțiune simplă împotriva vicepremierului, să ceară înființarea unei comisii care să ancheteze cum sunt folosite coloanele oficiale, respectiv să intre în grevă parlamentară până la demisia lui Oprea. Dacă pentru prima și ultima variantă, liberalii nu au nevoie de acceptul colegilor de la putere, pentru înființarea unei comisii de anchetă le trebuie aprobarea conducerii Parlamentului.

Or, pare puțin probabil, cel puțin deocamdată, ca social-democrații să fie de acord cu orice acțiune care ar duce la ostilizarea „domnului general“. Să nu uităm că, pentru moment, PSD și-a propus să păstreze guvernarea și beneficiile ei, dar acest lucru nu-l poate face decât cu ajutorul lui Oprea și al zecilor de parlamentari pe care acesta i-a racolat de la toate partidele.

De remarcat, totuși, că în apărarea lui Oprea a sărit, din partea PSD, doar Victor Ponta. Premierul i-a înfierat pe cei care „folosesc tragediile în scopuri politice“ și a vorbit despre „capcanele mortale“ de pe drumurile țării, fără a sufla vreun cuvânt despre o eventuală responsabilitate morală a nașului său. Rămâne de văzut cum se va poziționa pe subiect Liviu Dragnea, știut fiind că acesta nu are o relație prea bună cu Oprea și că, mai nou, la el se află decizia politică în privința colaborării la putere.

Președintele Klaus Iohannis a sancționat și el, ieri, tăcerea liderului UNPR și a Guvernului din care acesta face parte. „Suntem în cea de-a cincea zi și nu avem o luare de poziție oficială din partea Guvernului, așa ceva este inadmisibil. Opinia publică așteaptă lămuriri și îi poftesc de urgență în fața microfoanelor pe domnii Ponta și Oprea să dea aceste lămuriri“, a declarat Iohannis.

Oricum, acest scandal îl vulnerabilizează serios pe liderul UNPR în negocierile cu șeful PSD, Liviu Dragnea, nefiind exclus, în funcție de modul în care vor evolua lucrurile, să asistăm chiar și la o răsturnare a coaliției la putere.

Până la scandalul al cărui protagonist este, Gabriel Oprea reușise să se poziționeze ca un jucător indispensabil și Puterii, și Opoziției. Cei circa 60 de parlamentari UNPR racolați de-a lungul timpului sunt suficienți pentru a influența cursul unor proiecte de legi sau pentru a provoca o cădere de Guvern, fie prin retragerea de la guvernare, fie prin sprijinirea unei moțiuni de cenzură.

S-a și văzut cu ocazia ultimei moțiuni că, fără sprijinul UNPR, liberalii au eșuat în demersul de debarcare a Cabinetului Ponta. Iar o nouă moțiune de cenzură nu mai poate fi depusă până la anul.

 

Ce are generalul de lămurit

 

Pe lângă circumstanțele care au dus la producerea tragicului accident de marțea trecută, Oprea ar trebui să răspundă acuzațiilor potrivit cărora ar fi abuzat de privilegiile funcției sale, în condițiile în care legea stipulează clar situațiile în care un demnitar poate folosi coloana oficială. Răspunsurile sunt cu atât mai importante cu cât apar tot mai multe declarații (din rândul polițiștilor, sub protecția anonimatului – vezi caseta), cum că generalul ar avea obiceiul de a se deplasa cu viteză maximă și cu antemergător indiferent de moment și de situație. Nu în ultimul rând, ar fi bine ca Oprea să dea explicații despre ordonanța de urgență prin care, recent, Guvernul a permis ca de protecția și escorta SPP să beneficieze și președinții de partide parlamentare. Ordonanța a fost adoptată de Executiv pe 14 octombrie, adică după primul accident suferit de un motociclist din coloana oficială a vicepremierului (datat 21 septembrie) și a fost publicată în Monitorul Oficial din 21 octombrie (la o zi după accidentarea mortală a polițistului Gigină).

 

Deserviciile purtătorilor de vorbe

 

În locul generalului, posturile tv, site-urile de știri și paginile de Facebook au fost invadate de membri ai UNPR mânați de dorința arzătoare de a lua apărarea șefului lor de partid. Sunt și voci care vorbesc de un „ordin pe unitate“ care s-ar fi dat în UNPR, dar contează mai mult conținutul luărilor de poziție și autorii. De pildă, consiliera de 23 de ani a lui Oprea, Alexandra Dobre, s-a grăbit să transmită un mesaj „pseudo-jurnaliștilor, printre care și doamna Mândruță“ (sic! se referă la Lucian Mândruță – n.r.): „Ar trebui să vă mai documentați puțin referitor la cât de mult ţine dânsul la cadrele de poliție şi armată şi cât de multe a facut pentru fiecare dintre aceștia şi familiile lor. (…) Ne place să speculăm pentru că nu avem cu ce să ne umplem timpul şi nu știm să apreciem lucrurile bune pe care le fac puţinii oameni de caracter din România“. La rândul său, deputatul Ion Răducanu, vicepreședinte al UNPR, s-a referit la o „coaliție de disperați ahtiați de putere“, „postacii plătiți și jucătorii de pe Facebook“ care nu prididesc să-i ceară demisia lui Oprea. „Să întrebe IGP-ul, pe şeful Poliţiei Circulaţiei, pe şeful Poliţiei Capitalei. Asta e culmea. Te duci pe stradă, eşti în echipa lu’ ăsta şi îţi cade o piatră în cap. Aşa şi cu groapa. E vinovat ăla care a făcut groapa. Şi ăsta care a circulat era cu gândul la serviciu sau unde era cu gândul de a căzut în groapă?“, a mai declarat Răducanu, pentru Adevărul. 

Mărturii

Semne de întrebare

 

 

Presa a prezentat declaraţiile sub anonimat ale mai multor polițiști, potrivit cărora Oprea ar folosi în mod obișnuit coloana oficială pentru deplasări.

• „În fiecare zi se fac coloane. În oraş se merge cu peste 100 km/h. E mai ceva ca Iohannis. El fără traseu nu merge. Cred că şi la WC se duce cu coloana. Se face coloană şi la plecare, şi la ieşire. Nu ştii când iese. Stai ca prostul indiferent că plouă sau e frig. Se merge și pe contrasens. E ca la el acasă. Numai cu viteză. Avem timp de reacţie de ajuns dintr-un loc în altul, patru minute, şase. Face trei minute de la MAI la Guvern. Sâmbătă, duminică se şi duce în vizită la rude”, a susținut un ofițer pentru postul Digi.

• „(Se merge cu coloană – n.r. ) în fiecare zi: de acasă la Minister, la Guvern, ca să mănânce. Ăştia care stau cu el mereu au ceva primă, un salariu de excelenţă. Dacă întârzii la el, sancţiune.“

• Un alt polițist susține că Oprea mergea mereu însoțit de trei echipaje: o maşină de poliţie, motor şi maşina lui. Aceste pretenții trebuie îndeplinite în condițiile unei dotări precare a polițiștilor: combustibilul nu este unul corespunzător, iar impermeabilele pentru ploaie sau iarnă sunt vechi de 10 ani.

• Unii bucureșteni au declarat pentru Pro Tv că l-au văzut pe Gabriel Oprea venind zilnic, în timpul verii, cu o coloană oficială la un restaurant.

• În septembrie, Oprea ar fi blocat circulația în Brăila, unde – însoțit de o coloană oficială – ar fi ajuns pentru a participa la o ședință de partid.

• La nunta fiicei primarului din Călărași, vicepremierul a fost însoțit de un alai oficial, iar poliția a fost mobilizată pentru dirijarea traficului. (Petre Bădică)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă