5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialDelfinoterapie pentru copiii cu autism. Pro și contra

Delfinoterapie pentru copiii cu autism. Pro și contra

Un psiholog dorește să colaboreze cu Delfinariul, conducerea acestuia are însă o serie de precizări.

O asociație din Constanța, reprezentantă de un fost jandarm de carieră, vrea să folosească delfinii din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pentru a trata copiii cu autism. Adrian Gemănaru, care a devenit, după ce și-a dat demisia din Jandarmerie, psiholog, cere de mai mult timp acces la delfini.

Spune că are acreditări obținute în străinătate, dar recunoaște că nu este autorizat în România pentru delfinoterapie. Nici nu ar avea cum, spune el, fiind un pionier în domeniu la noi în țară.

Gemănaru spune că este dispus “ca pentru două ore de terapie zilnică asigurată copiilor cu dizabilități, să suporte toate costurile de întreținere ale delfinilor, în valoare lunară de 10.000 lei“, dar și „să suporte salariile lunare pentru personalul Delfinariului Constanța și toată logistica necesară desfășurării proiectului în condiții optime.“ Ar taxa ședința cu 100 de euro.

În Turcia o astfel de ședință costă 500 de euro. Directorul Delfinariului, Adrian Bîlbă, nu respinge ideea delfinoterapiei, dar are câteva precizări. În primul rând, Consiliul Științific al instituției a declarat, în scris, că delfinoterapia este prea riscantă, pentru copii și delfini, și a refuzat să-și dea acceptul.

În al doilea rând, delfinii au fost achiziționați printr-un program, acceptat de minister, care nu prevede folosirea delfinilor în acest scop. În al treilea rând, nici asigurătorul delfinilor nu permite acest lucru. În al patrulea rând, de doi ani delfinii stau într-un bazin mai mic, pentru că se lucrează la unul mai mare.

În al cincilea rând, este nevoie de un delfin special antrenat pentru contactul cu orice om, nu ca cei actuali, care nu acceptă decât dresorii cu care se obișnuiesc. „Trebuie să fii sigur că definul nu va avea nici o reacție la un copil cu dizabilități. Delfinul poate lovi fără să vrea“, spune Adrian Bîlbă. În prezent, în țările vecine României se face delfinoterapie în Turcia și Ucraina. 

Achiziționarea unui delfin

Cine dorește să facă delfinoterapie ar trebui să cumpere un astfel de delfin, iar cei de la Complexul Muzeal îl pot dresa. Valoarea delfinului și a asigurării sunt însă foar­te mari: peste 200.000 de euro. “Îmi doresc să fac delfinoterapie, dar nu putem în condițiile actuale“, a conchis Adrian Bîlbă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă