17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPonta: Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor fi...

Ponta: Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor fi amânate

Ponta spune că noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor fi amânate, cum a sugerat preşedintele Băsescu, ci aplicate, astfel încât această problemă să nu mai fie judecată în funcţie de interesul personal al şefului statului.

„Nu. haideţi să nu-l mai amânăm”, a spus Ponta la România TV, solicitat să comenteze sugestia preşedintelui de amânare cu două luni a termenului de aplicare a noului Cod Penal, conform Mediafax.

Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală urmează să intre în vigoare la 1 februarie.

Citeşte şi: Ponta: Năstase a fost principala ţintă a lui Băsescu

El a amintit că proiectul Codului Penal a fost adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvernul Boc la cererea preşedintelui Băsescu şi a afirmat că toate lucrurile sunt raportate în funcţie de interesul personal al preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afle, luni, de la membrii CSM, dacă sunt probleme în privinţa intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, apreciind că mai bine se amână aplicarea cu două luni.

Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

„Auzeam aseară pe un post de televiziune, era abordarea: «Domnule, şmecherii ăştia au dat codurile ştiind ce dosare sunt», dar nespunând nimeni că e din 2009, e pe asumarea răspunderii, iar şmecherii ăştia nici măcar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativă. Băgaţi şi noul Cod penal, şi explicaţi, băi fraţilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouă filosofie penală, pentru că, până la urmă, statul este obligat să facă noua politică penală şi o face prin legi”, a mai comentat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că nu vrea să aibă justiţia o „problemă de imagine” în privinţa trecerii de la un Cod la altul.

„Trag, totuşi, o concluzie pozitivă, că putem, pentru că, altfel, mai bine spunem acum: «Fraţilor, ne mai trebuie două luni», vorbim şi cu Bruxelles-ul, care ne presează de doi ani să le introducem, şi spunem «Ne mai trebuie două luni, că avem nu ştiu ce de făcut», sigur, dând explicaţii”, a declarat şeful statului.

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat însă, tot luni, că nu se pune problema amânării intrării în vigoare a Codurilor penal şi de procedură penală pentru că este un angajament luat în faţa partenerilor europeni, iar lucrurile care vor trebui corectate vor fi corectate.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă