16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialEliza Samara, în cursa pentru milion

Eliza Samara, în cursa pentru milion

Eliza Samara este, fără îndoială, omul momentului în tenisul de masă românesc. Recent aureolată cu titlul de „Tenismenul anului” în România, Eliza începe campanial 2014 într-un mod devenit deja tradiţie, în Dubai, la Turneul Campionilor. Cel mai bogat turneu din circuit, care ofer[ un premiu de un milion de dolari, va aduce faţă în faţă cele mai bune jucătoare din lume, Europa fiind reprezentată de numai trei nume. Restul e Asia, iar războiul pare unul fără şanse pentru trio-ul de pe Bătrânul Continent.

A cincia oară printre campioane

Pentru Samara, sezonul 2013 nu a fost nici bun nici rău. Au fost mari dezamăgiri la Campionatul Mondial unde a fost eliminată de o jucătoare despre care nu ştia nimic şi la Campionatul European, unde valul de naturalizări a făcut imposibilă accederea pe podium, dar şi multe lucruri pozitive. În World Tour, Eliza a urcat încet dar sigur şi a obţinut primul ei titlu în Brazilia, iar victoriile în faţa unor sportive din Asia s-au adunat şi constănţeanca a prins fără mari probleme atât un loc la Turneul Campioanelor cât şi unul în echipa lumii care întâlneşte, tradiţional, China. Medaliile de la Campionatul European de dublu mixt (bronz) şi pe echipe (argint) au fost trecute tot la lucruri pozitive, colaborarea cu Andrei Filimon dovedindu-se la fel de bună ca la început. De mâine, Eliza începe sezonul 2014 într-o companie selectă, dar una în care s-a aflat deja de alte patru ori, iar site-ul ittf.com nu a ratat şansa de a-i face o nouă prezentare laudativă româncei.

Ajunsă pe locul 28 mondial, în oborâre destul de abruptă după acel loc 19 care a însemnat maximul carierei, Eliza intră în turneul de la Dubai de pe poziţia favoritei 9, chiar dacă ierarhiile de gen pot fi date uşor peste cap într-o competiţie atât de valoroasă ca un Turneu al Campionilor. Celelalte două sportive europene, Viktoria Pavlovich şi… Jiao Li, sunt favorite 6 şi 8, dar site-ul federaţiei internaţionale prevede un parcurs sinuos şi plin de bătălii dificile, mareea asiatică fiind imposibil de oprit chiar şi de campioana europeană din 2007, Jiao Li.

  • 5 prezenţe are Eliza Samara  la Turneul Campionilor

TRASEU

Dubai – Istanbul – Polonia – Istanbul – Budapesta

Pentru Eliza Samara, turneul din Emiratele Arabe Unite este startul unei perioade extrem de dificile în care poate ajunge campioană europeană la nivel de club. Constănţeanca va juca alături de coechipierele de la Fenerbahce Istanbul în semifinalele Ligii Campionilor, prima manşă fiind programată pe 17 ianuarie, pe terenul adversarului, Zamek Tarnobrzeg, din Polonia. Din acest motiv, Eliza nici nu va mai reveni acasă după turneul din Dubai, ci va intra direct în pregătire cu echipa sa, mare favorită la calificare, mai ales că anul trecut echipa turcă a luat Cupa ETTU în faţa aceleiaşi formaţii poloneze. Cu evoluţii în creştere în competiţie inter-cluburi, Samara poate fi asul în mâneca favoritei 1, şi nici după meciul tur nu va mai reveni la Constanţa, distanţa faţă de manşa revanşă fiind prea scurtă (24 ianuarie) pentru a mai permite pauze. Nici la finalul semifinalelor Eliza nu va ajunge acasă, pentru că este favorita 2 la Openul Ungariei, acolo unde a fost la un pas de succes acum doi ani, şi unde are o şansă mare să facă surpriza în acest an. La Constanţa, Eliza va veni abia în startul lunii februarie, adică după aproape o lună şi după câteva zeci de mii de kilometri

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă