Peste 300.000 de petarde, bombe, baterii de artificii sau rachete care erau vândute ilegal în pieţe şi târguri au fost confiscate de poliţiştii români, în această lună. Cele mai multe dintre obiectele pirotehnice care au ajuns în custodia statului – peste 240.000 – au fost petarde, dar la comercianţii de ocazie au fost găsite şi rachete (circa 7500) şi chiar 72 de mine.
Poliţia a desfăşurat în această perioadă o operaţiune de amploare, denumită “Foc de artificii”, care a avut drept scop tocmai depistarea celor care încalcă legea ce interzice vânzarea fără autorizaţie a petardelor, rachetelor sau bateriilor de artificii. “Din datele statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice”, se arată într-un comunicat al Insepectoratului General al Poliţiei Române.
După restricţionarea, în 2006, a comerţului cu petarde şi rachete, nu a mai murit nici o persoană, în astfel de accidente. Totuşi, sunt înregistrate în continuare, în medie, câte 25 de cazuri de răniri în fiecare an.
Închisoare de la 3 luni la un an
Numai în decembrie, poliţiştii au efectuat aproape 1.490 de controale, au constatat3 37 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 336 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.400 de lei. În unele cazuri, cei care vând astfel de produse riscă inclusiv închisoarea. „Comercializarea articolelor pirotehnice către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, se arată în documentul IGPR.
Singurele produse care pot fi folosite de public fără nici un risc din punct de vedere legal sunt obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle.
Mai puţini răniţi înainte de Revelion
Primele cazuri de persoane rănite din cauza petardelor au apărut deja şi anul acesta. Astfel, potrivit portalsm.ro, un sătmărean s-a ales cu o plagă la mână după ce un „prieten” i-a introdus în buzunarul de la pantaloni o petard aprinsă. Poliţiştii îl cercetează în stare de libertate pe tânărul glumeţ pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi folosire fără drept a materialelor explozive. Victima a reuşit să scoată petarda din buzunar dar i-a explodat în mână, provocându-i o plagă deschisă la mâna stângă.
Pe de altă parte, în premieră, la Bucureşti, nu a fost înregistrată nici o persoană care să se fi rănit la ochi în această perioadă din cauza petardelor, potrivit directorului Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop.