Proprietățile unei diete sănătoase au o relevanță specială pentru persoanele în vârstă, ca urmare a vulnerabilității lor, apreciază Sara González, director al Grupo Adavir, specializat în gestionarea centrelor pentru persoane vârstnice, semnalează cotidianul spaniol ABC.
De aceea, este esen-țial să se asi-gure o ali-men-tație echilibrată și să se acor-de atenție proporției substan-țelor nutritive care o compun. Hidrații de carbon trebuie să formeze 60% din dietă, pentru a se recupera energia consumată.
Persoanele în vârstă trebuie să reducă glucidele simple, din cauza absorbției lor rapide, mărind în schimb consumul de glucide complexe, pentru că prin absorbția lor lentă fac posibilă crește-rea nivelului de glucoză din sânge în mod gradual.
Grăsimile pot ajunge până la 30%. Se recomandă reducerea grăsimilor polinesaturate de origine animală (cârnați, unt, lapte integral) și creșterea cantității de grăsimi vegetale și animale mononesaturate (ulei de floarea-soarelui, de soia, de arahide și de pește gras). Proteinele trebuie să reprezinte 15% pentru a exista un echilibru între macronutrienți. Trebuie să se combine proteinele de origine animală și cele de origine vegetală, existente în legume, cereale, orez, cartofi, paste și pâine, scrie Agerpres.
Fibrele sunt primordiale în dietă pentru că previn constipația și ajută la reglarea nivelului glicemiei și colesterolului. Este bine de știut că pentru o dietă echilibrată există ca punct de referință așa-numita piramidă alimentară. Nu putem uita importanța activității fizice moderate și necesitatea de a bea apă frecvent. Un factor important este reprezentat de medicamentele pe care le iau persoanele în vârstă, pentru că pot provoca unele carențe. Acestea se pot acoperi, la nevoie, cu un consum mai mare de magneziu, calciu, vitamina D, fier.
Fiecare caz este unic și, de aceea, alimentația va fi oarecum diferită pentru fiecare persoană în vârstă. Ingredientul care nu poate lipsi este dragostea celor care le înconjoară.
Ecologie la vârsta a treia
Pe de altă parte, dietele bogate în frunze proaspete de salată, fasole, fructe de pădure şi cereale integrale au potenţialul de a încetini procesul de îmbătrânire a creierului şi declinul cognitiv la persoanele de vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, informează agenția Reuters, citată de Mediafax.
Declinul cognitiv reprezintă o etapă normală a procesului de îmbătrânire, însă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, pe o durată de aproape cinci ani, a arătat că persoanele de vârsta a treia care au ţinut cu stricteţe dieta MIND erau cu 7,5 ani mai tinere din punct de vedere cognitiv în comparaţie cu voluntarii care au respectat cel mai puţin regulile acestei diete.
Într-un studiu anterior, aceiaşi cercetători americani au evidenţiat faptul că dieta respectivă poate să reducă riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Dieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) reprezintă un hibrid între dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline şi legume, şi dieta -DASH, concepută pentru a limita efectele hipertensiunii. Ea constă în 15 componente dietetice şi recomandă persoanelor care o urmează să mănânce în fiecare zi cel puţin trei porţii de cereale integrale, o salată şi o altă legumă şi să bea zilnic un pahar cu vin. Fasolea şi carnea de pasăre ar trebui mâncate cel puţin de două ori pe săptămână, iar carnea de peşte o dată pe săptămână.
Adepţii -dietei MIND limitează drastic cantităţile aferente unui număr de cinci alimente considerate nesănătoase – carne roşie, unt, margarină, brânză, paste, dulciuri şi preparate prăjite sau de la fast-food – în hrana zilnică. Singurele fructe incluse în dieta MIND sunt cele de pădure.
Cercetătorii americani au testat capacitatea cognitivă pentru 960 de persoane cu vârsta medie de 81,4 ani din 40 de cămine de bătrâni din Chicago, într-o perioadă de 4,7 ani. Ei au descoperit un declin cerebral mult mai lent în cazul persoanelor care au aderat cel mai mult la regulile impuse de dieta MIND.