Apropierea sărbătorilor de iarnă nu este un motiv de bucurie pentru şomerii constănţeni. Potrivit situaţiei centralizare de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, în întregul judeţ sunt disponibile, săptămâna aceasta, numai 73 de locuri de muncă. Cele mai multe se adresează muncitorilor necalificaţi. Astfel, sunt disponibile 17 locuri pentru lucrător pentru salubrizare spaţii verzi, tot 17 pentru lucrător pentru salubrizare căi publice şi 16 pentru categoria lucrători pentru salubrizare. Practic, din cele 73 de locuri, 50 sunt destinate acestor categorii. Toate sunt disponibile în oraşul Năvodari.
Pe următorul loc în clasamentul serviciilor cu cele mai multe locuri libere disponibile se află cel de lucrător comercial (şase posturi). Se mai caută câte unu sau dou ospătari, parchetari, economişti, cărăuşi, amabaltor manual, grafician şi maistru construcţii civile, industriale şi agricole. De asemenea, este disponibil un loc de muncă şi pentru cei specilizaţi în meseria de văcar. Nu este nevoie de niciun fel de experienţă pentru acest post. Singura condiţie este ca aplicantul să fi parcurs anii obligatorii de şcoală. Aceleaşi condiţii se aplică şi pentru cei care vor să lucreze în salubritate, pe locurile prezentate mai sus.
Judeţele cu care se compară Constanţa, din punct de vedere economic, oferă un număr mult mai mare de locuri de muncă. În Braşov sunt disponibile 436 de posturi, în Iaşi 481, în Sibiu 424, în timp ce în Cluj sunt disponibile 1.097 de posturi.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică din Constanţa, la sfârşitul lunii septembrie 2013 erau înregistraţi 8144 şomeri, cu 963 persoane mai puţini faţă de cei înregistraţi în luna august 2013 şi cu 3542 persoane faţă de cei înregistraţi în luna septembrie 2012. Din totalul şomerilor, 51,4% sunt femei. Primesc indemnizaţie de şomaj 4691 persoane, iar 3453 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului în luna septembrie 2013 este de 2,6% faţă de 3,9% în aceeaşi lună a anului 2012. Rata şomajului este mai scăzută în judeţul Constanţa decât media pe ţară (4,7%).