Traian Băsescu: „Românii nu se simt reprezentaţi de cei pe care i-au ales. Există o discrepanţă formidabilă între votul de peste 60% dat acum un an unei alianţe politice şi când faceţi sodaje doar 20% se simt reprezentaţi de ei. Aici, oricât aţi încerca să puneţi totul în vina clasei politice, căreia nu îi iau apărarea deşi şi eu fac parte din ea, e şi vina celor care stau acasă la vot.”
Traian Băsescu: Este clar că prin legea minelor şi legea gazelor trebuie să reglementăm cumva şi extracţia gazelor din marea neagră şi extracţia gazelor de şist.
Traian Băsescu despre gazele de şist: Este esenţial să se facă extracţia de gaze pe teritoriul tău. Statul trebuie să facă reguli care să protejeze mediul la maxim, astfel de industrii afectează mediul. Prin reglementare trebuie redus riscul ecologic.
Faptul că se face din teritoriul tău, de pe mare sau de pe uscat, înseamnă dreptul statului de a reglementa. Important e să ai gazul, iar marea problemă este că un stat poate determina costurile de exploatare, după care costurile de transport se fac pe infrastructura statului. De aceea este urgent să reglementăm extracţia de gaze din M. Neagră.
Nu aş pune un procent, aş spune statul român este primul care are dreptul să achiziţioneze gaze de şist. Se poate face prin contract, nu prin lege. În opinia mea, când este interes public, de ce îmi spui mie că nu am acces la informaţie? Spun clar, lui Chevron, Exxon: fraţilor, aici exploraţi, exploataţi, dar contractul se face public. Nu vrei, bună ziua! Să aibă confort populaţia că ceea ce se face nu e în defavoarea statului român sau a cetăţenilor. Deşi ştiam legea bancară, am rugat-o pe fiica mea să facă public contractul de credit de la CEC, altfel ar fi fost tot soiul de fabulaţii.
Acolo am pus CEC în situaţie dificilă şi are dreptul acum să rezilieze acest contract, dar mi s-a părut că nu aveam dreptul să …Ştiu că am încălcat legea bancară, dar era imposibil ca acest contract să nu fie făcut public. Despre funcţia care i s-a potrivit cel mai bine: fiecare ne simţim în haina pe care o avem. E greu de imaginat cum ar fi haina de premier dacă nu ai fost premier. Îmi duc haina pe care am îmbrăcat-o cu voia mea.
Ca prim-ministru, cred că aş fi fost mai decisiv. Am încercat eu, ca preşedinte, să împing Guvernele. Despre viitorul proiect de ţară. Avem de dezvoltat mari proiecte în UE. Nu poţi să faci strategii tip poveste. În momentul de faţă, proiectele naţionale nu pot fi finanţate. Nouă ne prezintă premierul autostrăzi aiurea, către Alexandria, în loc să menţin prioritatea – interconectarea cu Vestul. Dacă nu facem Valea Oltului, nu suntem interconectaţi cu statele UE. Dacă discutăm de marele proiect de ţară, este cel enunţat: refacerea integrităţii teritoriale cu R. Moldova.
Train Băsescu despre Pungeşti: Îi înţeleg pe oameni. Nu este niciun risc de contaminare. tehnologiile sunt mult mai sigure. Trebuie făcut un efort de explicare. Acolo e o lipsă totală de comunicare. E un sat amărât, la frontieră dintre Iaşi şi Vaslui. Dar e zonă de răzeşi a lui Ştefan cel Mare, nu te joci. Trebuie discutat cu acei oameni. Guvernul trebuie să îşi asume responsabilitatea acestor explicaţii. Pânza freatică e la 100 de metri, fracturarea e la 4.000 de metri. Cred că aici trebuie făcut un efort de explicare, iar Guvernul trebuie să îşi asume minciunile care li s-au spus oamenilor. Statul ar trebui să se implice, creând o soluţie de relaxare. Problema acolo e spaima acestor oameni care au fost păcăliţi şi intoxicaţi cu filme propagandiste pentru casa lor, pentru sănătatea lor, pentru sănătatea pământului lor. O garanţie trebuie data acestor oameni pentru a îi relaxa, pentru a avea certitudinea că, dacă prin absurd se întâmpla ceva, li se da ceva – casă, pământ.
De ce e o problemă specială acolo? Uitaţi-vă în alte locuri, în ţară. Sunt date multe autorizaţii, inclusiv pentru Gazprom.
M-aş încumeta să abordez problema şi din acest unghi – oamenilor trebuie să li se dea nişte garanţii. Statul ar trebui să se implice. Dacă se întâmplă ceva, deşi probabilitatea e redusă, statul ar trebui să le garanteze pământ, case.
Din redevenţa primită de Guvern, în mod obligatoriu să se întoarcă spre comunitate o anumită sumă. Oamenii au fost intoxicaţi cu propagandă. Statul trebuie să găsească o formulă de a le garanta că, dacă se întâmplă ceva, va acţiona. Eu aş garanta cu terenurile de la ADS pe care statul le are. Am dat un exemplu, nu am venit pregătit, dar o garanţie trebuie dată acestor oameni, pentru a avea certitudinea că dacă se întâmplă ceva, există soluţii.
Traian Băsescu despre protestele din Bucureşti: Guvernul să-şi asume responsabilitatea explicaţiilor. Proiectul gazelor de şist e important, bătălia independenţei energetice e majoră, mai ales acum, când statele UE au renunţat la Nabucco.
De ce din egoism? Terminusul proiectului e în Italia, mai trece prin Grecia, deserveşte două ţări care au alternative. Asta nu se poate întâmpla cu ţările din Europa de Est, Turcia nu permite traficul cu gaze lichefiate, iar această zonă e dependentă de Gazprom. Din punct de vedere strategic, este o abandonare a intereselor ţărilor din Europa de Est, în favoarea unora care aveau alternativă. Atunci a bătut din pinteni Ponta să meargă, am făcut eroarea să îi dau mandatul. Scria foarte clar că prioritatea este Nabucco. N-a reuşit să-l impună, asta e.
Nu am participat la acel Consiliu, am făcut eroarea să-i dau mandatul lui Ponta. Deciziile politice se iau acolo, indiferent. Trebuia discutat dacă nu s-a putut stabili o soluţie politică înainte, trebuia stabilit un sistem de compensare. Spre exemplu, din Connecting Europe, unde sunt nişte resurse financiare.
Trebuia stabilit – dacă se face TAP se alocă nişte bani suplimentari din Connecting Europe. Despre Legea minelor: Nu îi ştiu conţinutul. Trebuie să avem însă mare grjiă. Fiind respinsă, nu a fost o prioritate, abia ne-am străduit să obţinem cele două legi care au trecut în marţea neagră. Nu mă pot pronunţa, dar e clar că prin Legea minelor trebuie să reglementăm cumva extracţia de gaze din Marea Neagră şi extracţia de gaze de şist.
Citeşte şi: Băsescu: La Pungeşti este o lipsă grotească de comunicare
Traian Băsescu, despre R. Moldova: Eu nu cred că Federaţia Rusă va suspenda alimentarea cu gaze pentru R. Moldova. Cred că miza Rusiei este Transnistria.
–
Traian Băsescu, despre Codul Penal: ”Sper că Parlamentul realizează ceea ce a făcut şi va renunţa la aceste modificări. Dacă ar fi menţinute, sancţiunile pornesc imediat, de la suspendarea dreptului nostru de vot în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene şi probabil în Parlamentul European. Probabil că s-ar merge şi până la suspendarea fondurilor europene, ar fi o situaţie dramatică. Am fi în afară Uniunii Europene”.
–-
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c20b6b122c186f3a283af9ddcbf10e00/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
–-
Traian Băsescu, despre unirea cu R. Moldova: România susţine unirea cu R. Moldova. Dincolo de Prut, procentul care susţine această unire este mai mic. O astfel de unire nu o pot face politicienii ci poporul român de pe ambele maluri ale Prutului. În România nu au existat forţe politice care să se opună intrarii în UE. În R. Moldova sunt forţe care se opun unirea cu UE ci vor o unire euro-asiatică, propusă de Rusia.
Citeşte şi: Băsescu: Miza Rusiei este Transnistria
–
Traian Băsescu: ”Marţea neagră” ar fi fost un motiv serios de dizolvare a Parlamentului. România, dacă ar intra în vigoare modificările la Codul penal şi Legea amnistiei şi graţierii, ar ieşi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru aşa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat”.
–
Traian Băsescu: Fermele în mediul rural vor fi o soluţie şi pentru locuri de muncă şi pentru alimente. Băncile trebuie să-i ajute şi pe tineri să ia credite.
–
Traian Băsescu, despre pământul de la Nana: Referitor la pământ, a fost o ocazie. Mă interesam de pământ dar am vrut să fie mai aproape de Bucureşti. Despre lucrările de însemânţare, nu a fost un conislier prezidenţial care a făcut aceste lucrări. Ar fi trebuit să iau eu banii. CEC este singura bancă ce poate finanţa agricultura. Vă asigur că am discutat cu foarte mulţi preşedinţi de bănci. Nu au în portofoliu.
Gradul de îndatorare al Ioanei pentru acest credit este de puţin peste 50%. Eu nu mă încadram la credit. Nu a beneficiat de nicio perioadă de graţie. Nu am vorbit cu Gheţea despre acest credit.
Traian Băsescu: ”E foarte grea pacea când punctele de vedere sunt atât de diferite în ceea ce priveşte cum trebuie să arate instituţiile statului. Nu spun că sunt un sfânt. Este controversat cum am primit apartamentul este legal dar controversat. acum este cu terenul pe care l-a cumpărat fiica mea. Este legal. Nu plec din poziţia unui sfânt dar ce ar fi trebuit să spun: mă băieţi, vă trec codul ăsta, dar încetaţi şi voi cu Comisia?
Dacă promulg modificările la Codul Penal, aş avea o pace extraordinară, şi eu şi dumneavoastră.
–
Traian Băsescu: „Poate cu această ocazie, a propunerii făcută de domnul Antonescu, să ia în discuţie şi propunerile pe care le-au făcut Parchetele. Dacă repun în discuţie modificările la Codul Penal, pot să repună în discuţie şi modificările cerute de Parchete, să se facă o tranziţie corectă”, a spus Băsescu la Adevărul Live.
–
Traian Băsescu: ”Crin şi Ponta sunt presaţi de baroni”, a spus Traian Băsescu la Adevărul Live
”Modificarea Codului Penal, o tentativă de hoţie ordinară, dar sper că reacţia mass-media şi a aliaţilor noştri îi va face să dea înapoi, a declarat Traian Băsescu”, joi dimineaţă, la Adevărul Live.
„Este exclus ca atunci când vorbeşti de modificarea Codului Penal şi când vorbeşti de o lege a amnistiei şi graţierii, este exclus ca liderii celor două partide de la putere să nu ştie.
Antonescu a anunţat public că susţine modificările la Codul Penal.
E o invitaţie la furt fără să ai teamă de consecinţele legii”, a spus şeful statului.
Acciza pe combustibil
Traian Băsescu: „Acciza pe combustibil şi ceea ce eu am sesizat că nu era necesar şi concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea e însoţită de această modificare care îi scoate pe aleşii locali, ei nu mai pot fi acuzaţi de conflict de interese. Acum primarul poate da contractul de milioane firmei soţiei, firmei copilului”, a spus Băsescu.
Ştire în curs de actualizare.