1.1 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn ce se transformă consultările obligatorii dintre salariaţi şi patroni

În ce se transformă consultările obligatorii dintre salariaţi şi patroni

Puţini angajaţi ştiu că angajatorii lor au obligaţia de a-i informa şi consulta în chestiuni importante, în pofida existenţei unei legi în acest sens din 2006. Acum, Ministerul Muncii a scos de la naftalină legea, a periat-o de prevederile dure şi vrea să o promoveze din nou. Angajatorii şi sindicatele se opun.

Potrivit Legii 467 din 2006, ”privind stabilirea cadrului general de consultare a angajaţilor”, angajatorii cu mai mult de 20 de salariaţi în subordine au obligaţia de a informa şi consulta angajaţii privind evoluţia firmei, situaţia locurilor de muncă din aceasta, deciziile care au impact asupra angajaţilor, mai ales privind posibilele concedieri sau vânzarea companiei. Legea în cauză transpune prevederi europene, precum Directiva 14 din 2002 a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Prevederile din Legea 467 sunt relativ dure. Angajatorul care refuză transmiterea de informaţii reprezentanţilor angajaţilor poate fi amendat cu până la 20.000 de lei, iar cel care transmite cu rea-credinţă informaţii incomplete este sancţionat cu până la 50.000 de lei. Obligaţiile informării şi consultării, modalităţile de punere în practică a acestora pot fi incluse în contracte colective de muncă.

Ministerul Muncii îmblânzeşte prevederile

În urmă cu câteva zile, membrii Comisiei de Dialog Social de pe lângă Ministerul Muncii au fost chemaţi pentru a dezbate noi propuneri, grupate într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de minister, neprezentat pe site-ul de internet al acestuia. Noile prevederi sunt mult mai blânde şi ar putea transforma în mascaradă obligaţia angajatorilor de a consulta angajaţii. Dispar sancţiunile la adresa angajatorilor care refuză consultarea sau informarea. Posibilitatea înscrierii obligaţiilor ce revin angajatorilor în contractele colective de muncă nu mai este prevăzută. În schimb, se prevăd măsuri care pot duce cu gândul la deschiderea pentru angajatori a unor portiţe menite să îmblânzească reprezentanţii angajaţilor. Aceştia vor participa la cursuri de formare profesională pe cheltuiala angajatorilor, iar ultimii vor putea chiar plăti sejururi reprezentanţilor angajaţilor. Desigur, pentru formare profesională. ”Dacă nu se convine altfel, întreprinderea va suporta în special cheltuielile de organizare a reuniunilor, precum şi cheltuielile de sejur şi deplasare pentru membrii organului de reprezentare”, spun noile propuneri. Negocierile ”se vor purta în spirit de cooperare”, spun noile propuneri. Dacă numărul membrilor de sindicat depăseşte procentajul de 50% din total angajaţi, membrii organului de reprezentare vor fi desemnaţi de organizaţia sindicală. Dacă nu, atunci vor fi desemnaţi de majoritatea angajaţilor. Prin acord, angajatorii vor putea susţine o parte sau integral cheltuielile prilejuite de întrunirea reprezentanţilor. Intâlnirile vor trebui să aibă loc cel puţin trimestrial.

Sindicatele şi patronatele, unite împotriva propunerii

Prevederile au reuşit să unească sindicatele şi patronatele împotriva acestora. Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, este de părere că acest proiect de act normativ cuprinde prevederi neconstituţionale şi antieuropene care vor genera cheltuieli foarte mari firmelor.

„Documentul nu specifică exact dacă aceste persoane trebuie să fie sau nu membri de sindicat. În plus, se vor acorda nişte plăţi suplimentare sindicaliştilor pentru activitatea de informare şi consultare a angajaţilor. Am fost şocaţi de acest proiect. Cerem de urgenţă retragerea proiectului pentru că vor fi afectate 26.000 de întreprinderi care au un mare potenţial în economie”, spune Ovidiu Nicolescu.

Nici sindicatele nu au o părere bună. ”Ei fac o HG care de fapt depăşeste cu mult prevederile legii şi fac mai restrictive informarea şi consultarea decât prevedea legea ca atare. Nu susţinem propunerea, se doresc modificări bruşte şi rapide. Propunerea ne-a fost adusă la cunoştinţă cu 2-3 zile înainte. Noi am aplicat (actuala Lege 467) şi am câştigat procese pentru lipsă de consultare şi informare din partea angajatorilor”, spune Bogdan Hossu, lider sindical al Cartel Alfa.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Putin împlinește 25 de ani de domnie absolută pe 31 decembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii,...

Israelul a interceptat două „proiectile” trase deasupra teritoriului său din nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a anunţat luni că a interceptat două "proiectile" trase deasupra teritoriului israelian din nordul Fâşiei Gaza, unde este în război de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă