23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportCine este Dacian Cioloș?

Cine este Dacian Cioloș?

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pe europarlamentarul Dacian Cioloș în funcția de noul premier al României.

Inginer agronom și membru al Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, demnitarul a urrmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea “Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în “Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Citește și: Ce CV are Dacian Cioloș, posibilul premier tehnocrat al României

Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

Citește și:  Surse Hotnews: Lui Cioloș i s-a promis că își va alege singur miniștrii

De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. 

Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România. 

Munca lui Cioloş a fost apreciată și de oficialii europeni, astfel că la 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Fostul comisar european, Dacian Cioloș, a beneficiat de susținere, în special din rândul oficialilor UE, pentru a deveni noul premier al României. 

Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș

Miercurea trecută, premierul Victor Ponta a demisionat, ca urmare a protestelor de marți seara, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia responsabililor pentru incendiul de la finalul lunii octombrie, din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 48 de morți și peste 150 de răniți.

Președintele Klaus Iohannis l-a numit, joia trecută, în funcția de premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La finalul săptămânii trecute, președintele a demarat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și societatea civilă, pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Luni și marți a avut loc a doua rundă de consultări, în urma cărora partidele și-au exprimat preferința pentru desemnarea unui premier tehnocrat.

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă