4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialA murit Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare sud-african (GALERIE FOTO)

A murit Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare sud-african (GALERIE FOTO)

UPDATE: Comitetul Nobel norvegian i-a adus, vineri, un omagiu lui Nelson Mandela, pe care îl consideră „unul dintre cele mai mari nume din lunga istorie a Premiului Nobel pentru Pace”.

Citeşte şi: Comitetul Nobel: Mandela, unul dintre cele mai mari nume din istoria Nobelului pentru Pace

_ _ _ _ _
 

UPDATE: Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a omului de stat Nelson Mandela.

Citeşte şi: Băsescu: Moştenirea lui Mandela va inspira generaţiile viitoare în căutarea binelui comun

_ _ _ _ _

UPDATE: Dalai Lama a declarat, vineri, că a pierdut „un prieten drag” şi a declarat că a văzut în Mandela „un om curajos, cu principii şi o integritate incontestabilă”.

Citeşte şi: Dalai Lama, despre moartea lui Nelson Mandela: Am pierdut un prieten drag

_ _ _ _ _

UPDATE. Victor Ponta: “Pentru toată lumea, de pe toate continentele, Nelson Mandela, a întruchipat voinţa, determinarea şi curajul de a lupta şi de a reuşi pentru demnitate umană, dreptate, egalitate şi libertate. Nelson Mandela rămâne în sufletul şi memoria omenirii ca cel care a schimbat istoria ţării sale şi a influenţat generaţii, un exemplu de sacrificiu şi dăruire pentru noi toţi”.

Citeşte şi: Ponta: Nelson Mandela a fost un exemplu de sacrificiu şi dăruire

_ _ _ _ _

UPDATE: Beijingul a apreciat, vineri, că Nelson Mandela a fost „un prieten fidel al poporului chinez” şi a ştiut cum să „câştige respectul şi afecţiunea persoanelor din întreaga lume”.

Citeşte şi: Mandela, „un prieten fidel al poporului chinez”

_ _ _ _ _

UPDATE: Preşedintele american Barack Obama a dat ordinul ca steagurile americane să fie coborâte în bernă până luni, pentru a onora memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Preşedintele francez François Hollande a decis coborârea în bernă a steagurilor Franţei, în semn de respect faţă de memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Citeşte şi: SUA şi Franţa coboară steagurile în bernă, în memoria lui Nelson Mandela

_ _ _ _ _

UPDATE: Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, a decretat trei zile de doliu naţional pentru Nelson Mandela, pe care l-a numit „gigantul popoarelor”.

„Madiba, vei trăi mereu!”, a scris Maduro în contul său de Twitter.

_ _ _ _ _

UPDATE: François Hollande, preşedintele Franţei, a decis coborârea în bernă a steagurilor Franţei, în semn de respect faţă de memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, a anunţat vineri la Beijing premierul Jean-Marc Ayrault.

„Întreaga umanitate este în doliu. Franţa participă la acest doliu. Ea este alături de sud-africani care, în prezent, îl plâng pe acest mare om”, a declarat Ayrault, aflat într-o vizită oficială în China.

_ _ _ _ _

UPDATE: Crin Antonescu: „Mă întristează să aflu la această oră târzie că Nelson Mandela nu se mai află printre noi… Pentru mine Nelson Mandela a fost un om politic fascinant, unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre! O combinaţie unică în istorie între capacitatea de a rezista şi a cuceri drepturi, şi cea de a unifica şi a normaliza o societate cum a fost cea sud-africană. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

_ _ _ _ _

UPDATE: Barack Obama: ”Nelson Mandela a trăit pentru un ideal. Am pierdut unul dintre cei mai curajoşi şi influenţi oameni. Acum nu ne mai aparţine. El şi-a sacrificat propria libertate pentru libertatea celorlaţi. A ajuns din închisoare, preşedinte”.

”Cât timp voi trăi voi încerca să valorific ce am învăţat din experienţa lui. Eu şi Michelle ne exprimărmm condoleanţe faţă de poporul sud-african şi de familia lui Nelson Mandela”.

”Nelson Mandela a fost un exemplu pentru toţi. Aceasta este moştenirea pe care ne-o lasă. A luat istoria în propriile mâini”.

Pe reţelele de socializare mai mulţi politicieni au transmis mesaje de condolenaţe.

_ _ _ _ _

UPDATE:  David Cameron a scris pe Twitter că o dată cu moartea lu Nelson Mandela, o mare lumină s-a stins în lume. Nelson Mandela este eroul tuturor timpurilor.

_ _ _ _ _

UPDATE: Bill Clinton a scris pe pagina sa de Twitter că nu-l va uita pe prietenul său.

_ _ _ _ _

Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african avea 95 de ani. Anunţul a fost făcut de preşedintele Jacob Zuma, potrivit BBC News.

A fost primul preşedinte de culoare sud-african. A încetat din viaţă, joi,  a murit la domiciliul său din Johannesburg, după o lungă luptă cu boala, el fiind internat în spital, timp de mai multe luni, dincauza recidivei unei infecţii pulmonare.

După ce a fost externat, preşedinţia din Africa de Sud a descris, în mod repetat, starea lui Nelson Mandela ca fiind critică, dar stabilă.

„Mandela s-a stins.Naţiunea noastră a pierdut cel mai mare fiul său. Oamenii noştri au pierdut un tată”, a declarat preşedintele Jacob Zuma, joi seara.

„Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat. Drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare”, a adăugat el Zuma.

Mandela a fost unul dintre cei mai respectati oameni de stat din lume. A fost lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud.

A petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990. Din închisoare, el a devenit simbolul oprimării poporului său.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa, potrivit CNN.

Mandela s-a implicat în politica anti-colonialistă, devenind membru al Congresului Naţional African şi fiind unul dintre întemeietorii African Naţional Congress Youth League, organizaţia de tineret a partidului.

Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului Naţional, care a început aplicarea apartheidului. Mandela a câştigat notorietate în 1952, în cadrul aşa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o iniţiativă paşnică de nesupunere civilă, potrivit Hotnews.ro.

A fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1993 şi a fost ales primul presedinte de culoare al Africii de Sud în 1994. El a demisionat după cinci ani de mandat.

Din 2004, de când s-a retras oficial, Nelson Mandela a fost văzut rareori în public.Cu toate acestea, el a avut parte de un loc special în inima poporului său dar a fost foarte respectat în întreaga lume. Mandela a devenit un simbol pentru lumea întreagă.

În 1953, a devenit conducătorul organizaţiei partidului în regiunea Transvaal, funcţie în care a supervizat conferinţa Congress of the People din 1955, în cadrul căreia s-a format o coaliţie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul în frunte. Lucrând între timp că avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă. Alături de conducerea partidului, a fost judecat între 1956 şi 1961 pentru trădare, însă nu a fost condamnat.

Deşi fusese iniţial un adept al opoziţiei paşnice, şi-a revizuit poziţia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, facţiunea armată a Congresului Naţional African, care este responsabilă pentru un număr de atacuri cu bombă împotrivă guvernului. Arestat în 1962, a fost condamnat pe viaţă la 12 iunie 1964, fiind eliberat după 27 de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, în urmă unei campanii internaţionale de lobby pentru cauza să.

Ulterior, a devenit preşedinte al Congresului Naţional African (ANC) şi şi-a publicat autobiografia. A condus negocieri cu preşedintele în funcţie F.W. de Klerk pentru abolirea apartheid-ului şi organizarea alegerilor mulţi-rasiale libere în 1994, pe care le-a câştigat, devenind primul preşedinte de culoare în Africa de Sud.

Mai mulţi oficiali au trecut, joi seara, pe la locuinţa lui Nelson Mandela, pentru a-şi exprima condoleanţe.

Liderul sud-african era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă