16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNeil Kelly, lordul din fruntea rugbiului constănţean

Neil Kelly, lordul din fruntea rugbiului constănţean

După un sezon de toamnă catastrofal, RCJ Farul şi-a dat rstart ieri de dimineaţă. Cu doar 20 de jucători în lot şi cu „negocieri deschise cu alţi 11”, marinarii şi-au prezentat staff-ul tehnic care va trebui să remodeleze un club aflat mereu în reconstrucţie.

„Graţie unui efort financiar substanţial”, aşa cum susţine preşedintele clubui, Cristinel Dragomir, de viitorul echipei se va ocupa actualul secund al naţionalei de rugbi a României, Neil Kelly, un englez cu pedegree şi cu ştate vechi în sportul de performanţă. La 51 de ani, Kelly a reuşit să revitalizeze o naţională muribundă, iar Constanţa l-a ochit încă din vremea mandatului lui Mircea Paraschiv, interimatul lui Virgil Năstase fiind folosit doar pentru evaluarea lotului de jucători şi găsirea unor soluţii pentru posturile deficitare. De ieri însă, Neil Kelly se va ocupa oficial de echipă, Năstase fiind „retrogradat” la echipa secundă şi „uns” supervizor al tuturor echipelor de juniori, o palidă consolare pentru omul care practic a clădit tot sistemul juvenil de la RCJ Farul.

Titlul, încă din primul an

„Obiectivul e titlul, după doi ani în care ne-am propus doar să ajungem în play-off (…) Asta nu înseamnă însă că dacă îl ratăm, dar jucăm foarte bine, ne vom despărţi. Există un proiect mai lung, un contract pe doi ani şi ca urmare a investiţiilor făcute ne putem considera o favorită la titlu, unul pe care sunt sigur că Neil îl va aduce la Constanţa. avem toate premizele pentru a face acest lucru, de la stabilitate financiară, la o bază modernă şi la un entuziasm general în club, iar singurul lucru care ne lipsea până acum, un antrenor de valoare, a fost adăugat în ecuaţie. Da, eu personal cred că nu mai există tehnicieni de valoare în România, şi asta nu este doar la rugbi, ci la toate sporturile pe echipă. ce a făcut însă Neil la naţionala României ne-a convins că el este singura soluţie viabilă pentru clubul nostru şi sunt sigur că rezultatele se vor vedea imediat. (…) Ca să vă daţi seama ce diferenţă este, predecesorii storceau jucătorii prin cantonamente lungi şi numeroase meciuri de pregătire, în timp ce Neil a cerut un singur meci amical şi niciun cantonament. Ca să-l citez: aici avem plajă şi aerosoli, ce ne trebuie mai mult. Acest spirit anglo-saxon trebuie să-l copiem şi noi, şi vom avea rezultate”, a declarat preşedintele Dragomir.

De altfel, Neil Kelly va fi un fel de supervizor al întregului club, programul elaborat de acesta incluzând şi câte un antrenament săptămânal al echipelor de juniori şi tineret, unele care domină copios competiţiile interne.

„Ştacheta e cam sus, dar putem trece peste ea” 

Extrem de volubil, tehnicianul englez a mulţumit pentru oportunitatea oferită şi a admis că sezonul nu va fi unul floare la ureche, dar că el este pregătit pentru un contract pe doi ani şi un proiect de lungă durată.

„Constanţa a fost mereu o echipă frumoasă şi un club cu mulţi oameni ambiţioşi. Nu ştiu ce s-a întâmplat în trcut şi nici nu mă interesează, dar ştiu ce va întâmpla în viitor. Ne-am ridicat o ştachetă foarte sus dar cu cele 11 transferuri pe care le vom perfecta, cred că ne vom apropia de obiectiv fără mare greutate. Timişoara, Baia Mare şi Steaua culeg acum roadele unor proiecte întinse pe mai mulţi ani, iar noi trebuie să recuperăm rapid distanţa care ne separă de ele. Personal vreau schimbare peste tot. Un nou sistem de joc, o nouă abordare a pregătirii şi organizării, suces la fiecare meci. Pe Neil Kelly nu o să-l vedţă că va aborda un meci oficial fără să-şi pună în gând să-l câştige, şi dacă vom participa la Cupa României, fiţi siguri că ne vom bate pentru ea”, a declarat antrenorul.

Cine este Neil Kelly?

 Englezul originar din Wakefield are deja nouă ani de antrenorat la cel mai înalt nivel. Specializat pe jocul defensiv, tehnicianul a antrenat formaţia Ulster Rugby, în PRO 12, o competiţie unde evoluează echipe din Italia, Irlanda, Ţara Galilor şi Scoţia, apoi pe Doncaster RFC, în al doilea eşalon englez, echipa naţională a Namibiei şi echipa naţională a României. La fiecare dintre cele patru echipe, sarcina sa a fost să antreneze defensiva, iar rezultatele au fost surprinzătoare, cea mai recentă schimbare de joc înregostrându-se la naţionala tricoloră. „Eu nu vreau ca lumea din Constanţa să-şi amintească de Kelly ca antrenorul care a reparat defensiva, ci de antrenorul care a făcut din Farul o echipă puternică pe ambele fronturi. Defensiva îţi aduce titluri, dar dacă nu marchezi, degeaba te aperi”, a punctat tehnicianul.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă