0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRUTIL. Cum să ne ferim de incendii, în perioada sezonului rece şi...

UTIL. Cum să ne ferim de incendii, în perioada sezonului rece şi de sărbători

Vremea este din ce în ce mai rece, iar foarte mulţi oameni recurg la tot felul de instalaţii improvizate sau aparate electrice care au defecţiuni pentru a se încălzi. Alţii fac focul în sobe, fără a se asigura dacă fumul poate fi evacuat corect prin coşuri. Pompierii avertizează că de aici şi până la un incendiu violent, cu pagube materiale nu mai este foarte mult. Şi, mai grav, aceste incendii se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti .

Rapoartele Pompierilor relevă faptul că, 14% dintre incendiile înregistrate la gospodării şi anexele acestora, la nivel naţional, se produc din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate. Totodată, 6% dintre incendii se produc din cauza mijloacelor de încălzire defecte sau nesupravegheate.

Citeşte şi: Peste 1.600 de incendii, în Bucureşti, de la începutul anului

În Bucureşti, anul trecut, în perioada de iarnă au fost înregistrate 400 de incendii, din care 27 din cauza aparatelor de încălzit defecte sau neexploatate corespunzător, iar în 2011 s-au produs 361 de incendii, din care 23 din cauza instalaţiilor de încălzit defecte.

”Analizând împrejurările determinante ale incendiilor la locuinţe în perioada sezonului rece s-a constatat că manevrarea greşită a aparatelor de alimentare cu gaze natural, respective improvizaţiile şi instalaţiile electrice şi de gaze naturale reprezintă principalii factori responsabili de generarea celor mai multe incendii”, se arată într-o informare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

Citeşte şi: Vin Sărbătorile de iarnă: Ce petarde sunt interzise

Cele mai frecvente cauze ale producerii incendiilor, în perioada sezonului rece, sunt instalaţiile electrice defecte, echipamentele electrice lăsate sub tensiune, nesupravegheate, sistemele de încălzire defecte sau exploatarea deficitară a diverselor mijloace de încălzire, coşuri de fum neprotejate termic ori amplasate necorespunzător faţă de materiale combustibile sau necurăţate de funingine.

În urma unei statistici referitoare la incendiile înregistrate în perioada sezonului rece (01.01-15.03, respective 15.10-31.12), la nivelul municipiului Bucureşti s-a constatat că din cele 361 de incendii produse în anul 2011, 234 s-au produs la proprietăţi individuale.

Rapoartele arată că, în anul 2011, din numărul total de incendii produse în sezonul rece, 211 au fost produse din cauza instalaţiilor defecte, 13 din cauza echipamentelor improvizate, 20 din cauza aparatelor electrice sub tensiune, 7 din cauza sistemelor de încălzire defecte, iar 56 de incendii au fost provocate de mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate.

În anul 2012, un număr de 255 de incendii s-au produs la proprietăţi individuale. Conform statisticilor pompierilor, 258 incendii s-au produs din cauza instalaţiilor electrice defecte, 9 din cauza echipamentelor electrice improvizate, 27 de incendii s-au produs din cauza aparatelor electrice aflate sub tensiune, iar 8 incendii din cauza sistemelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate.

Pentru a evita astfel de situaţii, pompierii recomandă curăţarea periodică a coşurilor de fum doar de către personal specializat şi izolarea acestora faţă de materialele combustibile din structura podului.

De asemenea, trebuie avut grijă să nu fie lăsate la îndemâna copiilor mijloacele ce ar putea produce incendii, cum ar fi chibrituri, combustibili şi, de asemena, copiii nu trebuie lăsaţi să facă focul în sobe, să supravegheze focul sau să folosească mijloacele de gătit.

În niciun caz nu trebuie utilizate sobele fără uşite la focare şi cenuşare , sobe defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor.

Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru de sobele fără acumulare de căldură şi de jumătate de metru la sobele cu acumulare de căldură.

Improvizaţiile la instalaţiile electrice trebuie eliminate, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile electrice se execută numai cu personal autorizat. De semenea, trebuie avut grijă ca instalaţia electrică să nu fie suprasolicitată din cauza folosirii mai multor consumatori simultan .

Nu trebuie folosite siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. Totodată trebuie asigurate măsuri de izolare faţă de materiale şi elementele combustibile din spaţiul respectiv atunci când se utilizează reşouri sau aeroterme electrice.

Cum să ne ferim de incendii în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor suntem mai predispuşi incendiilor decât în altă perioadă a anului pentru că atenţia se îndreaptă spre alte activităţi. Pompierii avertizează că orice activitate distractivă care implică folosirea materialelor pirotehnice trebuie atent monitorizată.

Pentru a nu avea probleme în perioada Crăciunului sau Anului Nou, pompierii recomandă:

Nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Craciun sau în apropierea acestuia! Indiferent dacă este natural sau artificial acesta se poate aprinde rapid conducând la incendierea locuinţei.

Nu utilizaţi instalaţii sau decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizaţii!

Nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură: sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire!

Nu permiteţi copiilor jocul cu petarde, artificii sau alte tipuri de pocnitori artizanale.

Nerespectarea acestor reguli se poate solda cu pagube materiale sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, avertizează pompierii.

Cele mai citite

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă