3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Teroriștii din Paris ar fi fost DROGAȚI cu captagon. Ce efecte...

VIDEO. Teroriștii din Paris ar fi fost DROGAȚI cu captagon. Ce efecte are acest drog

Poliția franceză suspectează că teroriștii implicați în atatentele din Paris erau drogați în timpul atacurilor. În timpul operațiunii antiteroriste, au fost descoperite mai multe siringi și tuburi de plastic în ascunzătorile teroriștilor. Presa franceză scrie că siringile erau impregnate cu drogul captagon.

Acest drog este folosit de militanții grupării jihadiste Statul Islamic pentru a elimina temerile luptătorilor kamikaze. Drogul induce o stare de euforie și sentimentul de invincibilitate, potrivit The Guardian

„Ca toate amfetaminele, acest drog induce o rezistenţă la oboseală, o vigilenţă crescută dublată de o pierdere a discernământului. Ea dă consumatorului senzaţia că este un superom, «regele lumii» într-un fel”, explică profesorul Jean Paul Tassin, neurobiolog la INSERM şi specialist în problemele de dependenţă pentru revista de specialitate „Sciences et avenir”.

Sursa: Daily Mail

Stupefiantul a ajuns în atenţia autorităţilor după atentatele comise în iunie în Tunisia, soldate cu 38 de morţi. Acum, experţii cred că acelaşi drog ar fi putut fi folosit de autorii atacurilor teroriste de la Paris, unde au fost ucise 129 de persoane,  iar alte 350 au fost rănite.

Trafic de Captagon în Siria

Două investigații jurnalistice separate ale agenției de știri Reuters și a publicației Time au dezvăluit că traficul de Captagon din Siria, o amfetamină consumată cu precădere în Orientul Mijlociu, a generat milioane de dolari. 

O parte din acei bani au fost folosiți pentru a cumpăra arme, care sunt folosite atât de combatanții SI cât și de rebelii sirieni care luptă împotriva teroriștilor și a regimului Bashar al-Assad. Mai mult, ambele părți se folosesc de acest drog pentru a continua să lupte.

Potrivit unui oficial ONU, Siria a devenit de mult timp o țară de tranzit pentru drogurile care provin din Europa, Liban și Turcia și care au ca destinație țările bogate din statele din Golf. Însă, odată cu escaladarea conflictului intern din Siria, țara s-a transformat într-un producător major de drog, conform Reuters.

În niciuna dintre investigațiile jurnalistice nu au fost descoperite probe clare care să arate că din profitul generat de traficul de droguri sunt cumpărate arme, însă oficiali și experți susțin că acest lucru este foarte probabil.

Colonelul Ghassan Chamseddine, șeful departamentului antidroguri din Liban, unde circa 12 milioane de tablete de Captagon au fost confiscate anul trecut, a spus că majoritatea pastilelor sunt ascunse în camioane care tranzitează Siria. El suspectează că banii obținuți din traficul de captagon sunt folosiți, cel puțin parțial, pentru a susține mișcarea împotriva lui Bashar al-Assad.

Drogul, interzis în 1980

Captagonul este de fapt un stimulant sintetic care a fost produs pentru prima dată în 1960 pentru a trata hiperactivitatea, narcolepsia și depresia, însă a fost interzis în 1980 deoarece dădea dependență. Totuși a rămas extrem de popular în Orientul Mijlociu.

Drogul conţine fenetilamină, o amfetamină înscrisă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de substanţe psihotrope de  peste trei decenii.  

Drogul este ieftin și ușor de produs, deoarece ingredintele sunt simple și legale, însă  se vinde cu 20 de dolari tableta. Un psihiatru din Liban, Ramzi Haddad, a explicat efectele drogului: ”are efectele tipice ale unui stimulant. Îți oferă o stare de euforie. Ești mai vorbăreț, nu dormi, nu mănânci, ai energie”.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă