Mai multe studii de specialitate ale unor sociologi britanici au stabilit că există anumite mecanisme prin care persoanele cu IQ ridicat se pot depista și recunoaște între ele. Concret, aceștia au stabilit zece criterii care determină persoanele inteligente, atât din punct de vedere al IQ-ului, cât din punct de vedere al indicelui inteligenței emotionale EQ, să se depisteze reciproc.
- Riscă și iau decizii înțelepte
Oamenilor inteligenți nu le este frică să riște, însă o fac atunci când șansele lor de reușită sunt cele mai mari. În plus, ei știu întotdeaună cum să facă rost de capitalul necesar pentru o mică afacere. Când au dileme, sondează piața cu atenție și pun pe hârtie avantajele și dezavantajele metodelor aflate la îndemână pentru obținerea banilor. Spre exemplu, atunci când vor să acceseze un credit pentru nevoi personale, calculează întotdeauna capacitatea lor de plată, nevoile lunare de consum și calculează ratele cu minuțiozitate. Bancatransilvania.ro oferă un calculator de rate este foarte simplu de utilizat și foarte util pentru o planificare responsabilă a cheltuielilor înainte și după obținerea banilor.
- Învață din greșeli
În timpul vieții nu vom întâlni niciodată rețete 100% sigure de succes. Din prima până în ultima noastră clipă de viață învățăm prin încercare și eroare. Însă diferența dintre oamenii inteligenți și cei mediocri este aceea că cei dintâi învață din greșelile lor, în timp ce ceilalți le ignoră și persistă în aceleași erori.
- Nu dețin toate răspunsurile
Oamenii inteligenți nu dețin toate răspunsurile, însă, spre deosebire de cei mediocri, știu foarte bine acest lucru. Datorită acestui fapt, ei sunt mereu dornici să afle lucruri noi și nu se avântă în conversații cu atitudinea plină de aroganță a celor care cred că „le știu pe toate”.
- Se înconjoară cu oameni inteligenți
Oamenii inteligenți vor și știu cum să se asocieze cu alte persoane la fel de inteligente ca ei. Ei știu foarte bine că trei oameni care lucrează separat corespund unui calcul matematic de tipul 1+1+1=3. Însă, atunci când cei trei colaborează în dezvoltarea unui proiect, rezultatul sinergetic este mult mai mare și demonstrează că 1+1+1 ar putea fi egal cu 10.
- Sunt plini de resurse
Deoarece inteligența umană este un avantaj evolutiv al speciei noastre, oamenii inteligenți se adaptează, în general, mult mai repede decât ceilalți și dau dovadă de mai multă creativitate pentru a-și atinge scopurile.
- Aduc argumente
Chiar și atunci când li se prezintă dovezi de necontestat că se înșală într-o anumită privință, unii oameni reușesc să le conteste cu o încrâncenare atât de mare, încât pare că însăși viața lor depinde de asta. Însă fără gândire critică, fără un raționament logic și fără înțelegerea cauzalității dintre fenomenele înconjurătoare, oamenii ar fi trăit, încă, în epoca de piatră.
- Nu se lasă subjugați de capricii
Trăim în epoca de aur a modei, a capriciilor și a pseudoștiințelor. Oamenii inteligenți știu, însă, să facă alegerile potrivite fără să se lase conduși de capricii iraționale, fără să se înregimenteze în diferite trenduri vestimentare sau atitudinale și trec orice acțiune prin filtrul gândirii.
- Nu trăiesc dincolo de propriile posibilități
Tinerețea este o perioadă de viață asociată cu excesele, iar acest lucru este valabil atât în cazul persoanelor inteligente, cât și în cazul celor mai puțin inteligente. Cu toate acestea, oamenii inteligenți știu să se oprească la timp și să-și conserve avantajele pe care le obțin la un moment dat.
- Știu cum să-și „managerieze” emoțiile
O serie de studii au demonstrat că există o strânsă legătură între inteligența generală a unei persoane adaptate și de succes și așa-numita „inteligență emoțională”, care presupune adaptarea emoțională la diferite situații și „managerierea” emoțiilor și sentimentelor, astfel încât acestea să devină surse de energie, și nu consumatoare de resurse.
- Ca antreprenori nu au întotdeauna succes
Nu toți oamenii inteligenți sunt antreprenori de succes. Atunci când vine vorba despre succesul în afaceri, inteligența este necesară, dar nu suficientă. Cu toate acestea, oamenii inteligenți caută întotdeauna soluții alternative atunci când lucrurile nu merg în afaceri așa cum și-ar dori.