5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSportReferendum plus prezidenţiale, greu de realizat

Referendum plus prezidenţiale, greu de realizat

Curtea Constituţională a respins, ieri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului necesar validării, de la 50% la 30%. Chiar dacă judecătorii CCR au dat, astfel, dreptate USL, organizarea referendumului odată cu primul tur al prezidenţialor din 2014, planificată iniţial de USL, este dificilă.

Asta, deoarece termenul de un an, impus de CCR în primă instanţă, pentru aplicarea noii legi reduce şansele Guvernului de a organiza scrutinul pentru revizuirea Constituţiei pe un prag redus. Conform legii, alegerile prezidenţiale pot fi organizate duminica şi doar în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul preşedintelui. Acest lucru face ca alegerile prezidenţiale din 2014 să aibă loc în luna noiembrie, de vreme ce mandatul lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie anul viitor. Astfel, alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor, în noiembrie, în datele de 2, 9, 16, 23 sau 30.

Calculele USL

Singura dată în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar mai putea fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale este duminică 30 noiembrie anul viitor. Pentru ca scenariul să fie posibil, promulgarea legii de către Traian Băsescu trebuie să aibă loc până la 30 noiembrie 2013. Totuşi, şeful statului are o marjă de manevră. Potrivit Constituţiei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Curtea urmează să redacteze motivarea deciziei, iar termenul decurge din momentul în care motivarea apare în Monitorul Oficial.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, avansează un alt scenariu: „Preşedintele trebuie să-şi accepte înfrângerea şi să promulge legea. În acest fel, am putea să organizăm referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu turul II al alegerilor prezidenţiale”. Un asemenea scenariu ridică semne de întrebare, pentru că turul doi nu este obligatoriu. Acesta se organizează doar dacă niciun candidat nu a întrunit, în primul tur,  majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă