Este o tehnologie care foloseşte ţevi de mică dimensiune, ceea ce înseamnă o săpătură mai redusă a carosabilului străzilor.
Prezent în satul Ostratu, comuna Corbeanca, la conferința de progres a proiectului implementat de RAJA cu bani europeni „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa – Ilfov”, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a precizat că sistemul de canalizare cu vacuum realizat de compania de apă constănţeană în comuna Corbeanca reprezintă o premieră pentru România. Instalaţia pe vacuum se întinde pe 50 km şi facilitează colectarea apelor uzate.
„Prin realizarea acestor lucrări, putem spune că zona Buftea-Corbeanca este racordată la o viaţă civilizată. Tehnologia vacuumatică foloseşte ţevi de mică dimensiune, ceea ce înseamnă o săpătură mai redusă şi un deranj mai mic pentru cetăţeni în timpul implementării. Este o exploatare mai dificilă decât la canalizarea clasică. Canalizarea vacuumatică este o premieră pentru România”, a declarat Felix Stroe.
Beneficii pentru mii de abonaţi
În cadrul contractului „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“ au fost cuprinse localitățile Tamași, Petrești și Ostratu. Au fost executate lucrări complexe: extinderea rețelei de distribuție apă pe o lungime de 39,9 km și realizarea a 3.400 de branșamente la reţeaua de distribuție. Acest proiect este o premieră pentru România, având în vedere complexitatea lucrărilor, precum și extinderea rețelei de canalizare menajeră gravitațională existentă pe o lungime de 981 de metri.
Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, a 1.500 de camere de vacuum, a două stații de pompare apă uzată menajeră, a patru stații de vacuum, a unui rezervor-tampon, a patru stații de admisie aer și de conducte de refulare ape uzate menajere pe o lungime de 9,798 km. La noul sistem vor fi racordați 3.400 de abonați.
Investiţii importante pentru întreaga comunitate
Implementarea acestui sistem de canalizare cu vacuum a fost o provocare atât pentru constructor, cât şi pentru autorităţile locale.
„Numai 50% din populaţie beneficia de canalizare şi doar 77% de apă curentă. Este unul dintre cele mai mari proiecte desfăşurate în oraşul nostru datorită operatorului nostru RAJA Constanţa. Am creat un disconfort cetăţenilor din oraşul Buftea şi celor din Corbeanca, dar în timp îşi vor da seama că fără acest mic disconfort nu puteam să beneficiem de o calitate bună a apei şi de un confort pe partea de canalizare. Suntem pregătiţi să susţinem în continuare constructorii pentru a finaliza aceste lucrări”, a menționat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, prezent la eveniment.
La rândul său, primarul comunei Corbeanca, Valeriu Anton, a mulțumit companiei RAJA SA pentru implicarea în localitate. „Nu am avut în comună nici un metru de canalizare. Acum, 85% din toate rețelele sunt băgate sub pământ. Corbeanca se bucură acum de canalizare, pe baza tehnologiei de vacuum, care este o noutate pentru România. Am ales această tehnologie deoarece deja implementasem proiectul de reabilitare a tramei stradale și am dorit să săpăm cât mai puțin“, a subliniat primarul.
Extindere impresionantă a reţelei de apă
Directorul RAJA a mai spus că proiectul început în comunele Buftea şi Corbeanca este unul ambiţios, complex, ce cuprinde lucrări prin care sunt rezolvate probleme stringente de apă, canalizare şi epurare din zonă. Proiectul prevede realizarea a 98.342 de metri de rețea de apă, a 109.856 de metri de rețea de canalizare, a unei stații de epurare ape uzate, a două stații de tratare a apei potabile, a 23 de stații de pompare și a 19 fronturi de captare a apei. Aceste investiții sunt împărțite în cadrul a cinci proiecte de contracte de lucrări:
„Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“, în valoare de peste 60 de milioane de lei, „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“, în valoare de peste 54 de milioane de lei, „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca“, în valoare de peste 16 milioane de lei, „Reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța“, în valoare de peste 2 milioane de lei, „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Finalizarea tuturor investițiilor prevăzute în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru Regiunea Constanţa – Ilfov” este estimată a fi realizată până la finele acestui an.