6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum poate câştiga România turişti străini, când alte ţări îi pierd

Cum poate câştiga România turişti străini, când alte ţări îi pierd

Situaţia tensionată dintre Ankara şi Moscova pare să-i avantajeze pe românii care doresc să îşi petreacă vacanţa în Turcia. Pe de altă parte, nivelul ridicat de alertă din Europa şi atentatele teroriste din ţările arabe ar putea să mărească încasările din turism ale României.

Doborârea bombardierului rus de către armata turcă a marcat începutul unui război economic între cele două ţări, cu efecte şi asupra pieţei româneşti. Astfel, măsurile pregătite de Executivul de la Moscova includ şi „asigurarea securității naționale și a cetățenilor ruși“, mai precis interdicția de a efectua zboruri charter între Rusia și Turcia. Cu alte cuvinte, turiştii ruşi, printre cei mai numeroşi clienţi ai turcilor, vor ocoli această ţară, ceea ce ar putea să determine o ieftinire a vacanţelor în această ţară. „Poate să fie o reducere cuprinsă între 10 și 30%, pentru că turcii vor face eforturi să aducă turiști de pe alte piețe. Dacă scad tarifele în Turcia, probabil că numărul românilor care merg în această destinație va crește“, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Turcia este o destinaţie de vacanţă pentru care optează mulţi dintre ruşii dornici de soare. Conform Bloomberg, în primele nouă luni ale acestui an şi-au petrecut concediul aici circa 3,3 milioane de cetăţeni ruşi, ceea ce reprezintă peste 10% din turiştii străini care vizitează Turcia.

Astfel, ruşii sunt al doilea mare grup de vizitatori de peste hotare, după cei din Germania. Aceştia aduc Turciei încasări anuale de circa 6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 0,8% din PIB-ul ţării.

Harta turistică, în schimbare

Atentatele de la Paris şi starea de alertă din întreaga Europă au determinat o modificare a hărţii turistice, mărind fluxul de vizitatori către unele destinaţii ce par mai sigure. Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) susţin că unul dintre câştigători ar fi industria de profil din ţara noastră. Astfel, în ultimele zile s-a remarcat o creştere consistentă a cererii de vacanţe şi weekend-uri în destinaţiile româneşti, iar în perioada sărbătorilor de iarnă se aşteaptă o creştere a gradului de ocupare în unităţile turistice din ţară. “Situaţia tensionată din vestul Europei şi campaniile tot mai vizibile de promovare derulate de către FAPT, prin asociaţiile de promovare locale, precum «Vacanţă în ţara mea», determină creşteri în vânzarea de turism românesc. Estimăm un grad foarte bun de ocupare în locaţiile turistice româneşti pentru sărbătorile de iarnă“, a spus Corina Martin, preşedintele FAPT. Aceasta susţine că, Transilvania şi Bucovina sunt cele mai solicitate destinaţii, iar pentru minivacanţa de 1 Mai în topul vânzărilor se află Valea Prahovei şi zona Bran – Moeciu-Râşnov. „Vânzările sunt în certă creştere şi asta ne bucură. Pentru 2016, estimăm o creştere de 20 la sută a vânzărilor în destinaţiile româneşti, având în vedere că intră în circuit şi tichetele de vacanţă“, explică Corina Martin.

Şi Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei de voiaj Invitation Romania Travel, spune că va exista o scădere a numărului turiştilor care vor pleca spre capitalele europene, dar şi către ţările arabe, Transilvania putând fi principala câştigătoare în lupta pentru atragerea vizitatorilor de peste hotare. Acesta susţine că apropierea de Budapesta şi buna conexiune în ceea ce priveşte transportul cu Ungaria, dar şi moştenirea săsească va determina o creştere a numărului vizitatorilor străini în această regiune.

„De asemenea, ne-a ajutat foarte mult publicitatea făcută de prinţul Charles şi faptul că Lonely Planet a poziţionat anul acesta Transilvania în topul destinaţiilor turistice“, arată Fodoreanu. Acesta arată care vor fi jocurile de produse turistice pe piaţa internaţională, ca urmare a ultimelor evenimente la nivel mondial. „Se vor dezvolta şi vor fi cumpărate produsele turistice îndepărtate – Asia, America de Nord, America de Sud, care reprezintă destinaţii sigure, iar avioanele nu survolează zonele de risc, cum am văzut în Egipt. Cred că din toate ofertele occidentale se va diminua tot ceea ce înseamnă ofertă către o ţară arabă şi, turiştii care nu vor avea suficienţi bani pentru America sau Asia, se vor reorienta către România fiindcă produsul turistic din ţara noastră este la nivel european şi comparabil, ca preţ, cu cel mediteraneean, nord-african şi cel din Orientul Mijlociu. Deci, ar putea fi un avantaj pentru ţara noastră, Bulgaria, posibil Republica Moldova şi fostele ţări iugoslave. Acum încet, încet va apărea pe broşuri programul care va promova această zonă mai puţin cunoascută a Europei, care va cunoaşte o creştere“, este de părere Fodoreanu.  

Cele mai citite

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...
Ultima oră
Pe aceeași temă