Aproape jumătate dintre ediţiile speciale de ştiri ale postului public au fost dedicate anul acesta unor evenimente politice ale PSD şi PNL.
Şcolile de vară ale PSD şi PNL, precum şi discursurile politice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta au fost considerate de TVR subiecte atât de fierbinţi încât să merite întreruperea programului obişnuit pentru ediţii speciale. Evenimentele au fost difuzate în direct şi, în unele cazuri, transmisiunile au durat chiar şi o oră.
“Mesajul meu către voi este: Am nevoie de voi, am nevoie de tine, de fiecare dintre cei care sunteţi aici, sau asemeni vouă sunt peste tot în ţara noastră sau chiar şi în alte părţi, români fiind. Am nevoie pentru că am planuri de viitor. Am un proiect pentru această ţară, nu doar pentru mine sau pentru voi, ci pentru toţi românii”, afirmă preşedintele PNL Crin Antonescu în discursul său în faţa tinerilor liberali, difuzat de TVR News în ediţia specială din 30 august 2013.
O zi mai târziu, TVR 1 şi TVR News difuzează alte 28 de minute cu discursul aceluiaşi lider, care îşi anunţă intenţiile politice. În plus, sunt incluse şi declaraţii din partea partenerilor săi de guvernare, Victor Ponta şi Dan Constantin. Pe ecran scrie sec: “România pentru tineri. Tinerii îl susţin pe Crin Antonescu”. “Punctul culminant al evenimentului a fost discursul lui Crin Antonescu, care şi-a anunţat proiectul de candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2014″, scrie şi acum pe site-ul TVR despre această transmisiune.
Dar acestea nu au fost singurele transmisiuni cu tentă politică pe care televiziunea publică le-a difuzat în 2013. Din 27 de astfel de ediţii, 12 au fost dedicate unor manifestări ale PSD sau PNL sau discursuri ale liderilor săi (vezi galerie foto). Două ediţii speciale au vizat congresul din martie al PDL, iar restul au conţinut declaraţii fără conţinut politic ale preşedintelui Traian Băsescu.
Prea puţine voturi pentru o sancţiune
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a luat în discuţie, în şedinţa din 5 noiembrie, ediţia din 31 august de la şcoala de vară a PSD şi PNL, pe motiv că, de fapt, a însemnat campanie electorală pentru preşedintele PNL.
Fapta ar fi fost recunoscută pe post chiar de prezentatorul Mircea Radu, care ar fi precizat, înaintea începerii transmisiunii că “evenimentul este din sfera campaniei pentru preşedinţia României a lui Crin Antonescu”, potrivit sesizării.
Pentru că s-a dovedit că situaţia s-a repetat de 12 ori, a fost propusă o somaţie publică împotriva TVR pentru încălcarea Legii şi a Codului audiovizualului, dar propunerea nu a întrunit decât 4 voturi pentru sancţiune din partea membrilor CNA, insuficiente pentru a adopta o decizie. “Nu discutăm deciziile editoriale ale televiziunii. Legea obligă, însă, la o prezentare echilibrată între putere şi opoziţie, iar opoziţia nu înseamnă numai PDL. Celelalte partide lipsesc din aceste ediţii speciale”, a explicat Narcisa Iorga, membru al CNA de ce se impunea o somaţie în acest caz.
Unul dintre persoanele care consideră că această situaţie este în neregulă este chiar un membru al Consiliului de Administraţie al TVR, Radu Carp. “Am cerut în repetate rânduri monitorizarea prezentei politicienilor în emisiunile TVR, după ediţia specială din 31 august, dar răspunsul primit în cele din urmă a fost că cei care se ocupau cu acest gen de monitorizare au fost disponibilizaţi odată cu restructurarea TVR”, ne-a declarat Radu Carp.
Conducerea TVR nu ne-a oferit un punct de vedere în timp util, în ciuda solicitării noastre.
Lista celorlalte ediţii speciale alt TVR dedicate USL în 2013
22 februarie – TVR1 şi TVRNews – congres PNL;
23 februarie – TVR1 şi TVRNews – congres PNL;
3 aprilie – TVR1 şi TVRNews – şedinţă USL;
19 aprilie – TVR1 şi TVRNews – congresul PSD;
20 aprilie TVR1 şi TVRNews – congres PSD;
20 aprilie – TVR1 şi TVRNews – congres PSD;
19 august – TVRNews – declaraţii Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu;
31 august – TVRNews – reuniune grupuri parlamentare USL;
9 septembrie – TVRnews – declaraţii PNL;
18 octombrie – TVRNEWS – declaraţii USL.
Ce prevede Legea Audiovizualului
ART. 3.
Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
Ce prevede Codul Audiovizualului
ART. 69
(1) În programele de ştiri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local.
(2) În emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal.