13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMediul de afaceri: Munca la negru stimulată de menţinerea CAS şi creşterea...

Mediul de afaceri: Munca la negru stimulată de menţinerea CAS şi creşterea salariului minim

Guvernul a anunţat, recent, două măsuri cu efecte directe în economia românească. Este vorba de creşterea salariului minim brut de la 800 de lei la 900 de lei şi de menţinerea CAS la acelaşi nivel, după ce anterior se vorbea de reducerea acestora cu 5%.

Andrea Schaechter, şefa delegaţiei FMI, a declarat,la Bucureşti, că scăderea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale promisă de Guvern nu este inclusă în bugetul pe 2014.

Reprezentanţii asociaţiilor patronale din diverse sectoare reacţionează la anunţurile făcute de Guvernul Ponta, explicând de ce aceste măsuri vor încuraja munca la negru iar, în final, vor conduce la scăderea încasărilor la buget.

Cum văd întreprinzătorii aplicarea cele două măsuri anunţate de executiv?

Petre Răcănel, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie

“Cele două decizii vor avea un impact negative asupra economiei româneşti şi, în special, asupra IMM-urilor, deoarece vor stimula munca la negru. Tot mai mulţi patroni vor fi tentaţi să renunţe la cei cu carte de muncă şi să lucreze fără forme legale, evitând astfel să plătească taxele şi impozitele aferente. Chiar dacă salariul minim nu creşte foarte mult, pentru o mică afacere fiecare ban contează. Efectul imediat-scăderea încasărilor la buget”.

Ion Roman, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Vrancea

“Angajatorul este prea împovărat de taxe şi impozite, iar dacă CAS-ul nu va fi redus, va fi un dezastru pentru micile afaceri, care supravieţuiesc cu greu. Orice taxă şi impozit care va creşte, va determina IMM-urile bune plătitoare să ascundă câte ceva fiindcă altfel nu se vor mai putea descurca. Şi asta din vina Guvernului care nu găseşte soluţii. Iar, o firmă care se respectă, creşte salariile fără să îi ceară Executivul asta”.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România

“Creşterea salariului minim era o măsură necesară chiar dacă va avea impact negativ asupra performanţelor unor societăţi. Oamenii nu puteau fi ţinuţi pe retribuţii atât de mici, la limita subzistenţei. Cu toate acestea, din punct de vedere economic, creşterea modestă a salariului minim poate crea probleme. Mă refer la scăderea productivităţii, care însă poate fi compensată printr-o mai bună organizare a muncii, prin utilizarea de tehnologii mai performante, printr-un mai bun marketing etc. Aparent angajatorul se va feri să acorde legal acest plus. Însă de aceea există sindicatele”.

Citeşte şi: Cum se pot finanţa micile afaceri cu dobânzi mici

Dacă întreprinzărorii consideră că păstrarea CAS şi creşterea salariului minim va stimula munca la negru, ministrul economiei, Andrei-Dominic Gerea este de altă părere.

Acesta spune că, o creştere a salariului minim va determina o creştere a puterii de cumpărare. “Nu e o soluţie să reduci salriile sau să tai din pensii. Dacă doreşti să ai o piaţă funcţională trebuie să creşti veniturile populaţiei. De asemenea, trebuie să fim atenţi la concurenţa neloială care se face în economie. Unii îşi plătesc toate dările, alţii nu”, este de părere Gerea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă