Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, în timp ce rezervele de gaz au scăzut cu 2%, din cauza unor estimări în scădere a rezervelor, ce pot fi atribuite preţului scăzut al gazului în America de Nord, conform raportului anual Global oil and gas reserves study realizat de Ernst&Young.
Studiul analizează rezultatele din explorare şi producţie la nivel mondial şi regional a 75 de companii, pe un orizont de cinci ani, cuprins între 2008 şi 2012.
Cheltuielile de capital la nivel mondial pentru companiile analizate s-au ridicat la 541 miliarde de dolari în 2012. Creşterea puternică a cheltuielilor cu explorarea şi dezvoltarea a fost, într-o oarecare măsură, compensată prin scăderea costurilor de achiziţie a proprietăţilor imobiliare.
Combinat, cheltuielile cu explorarea şi dezvoltarea au crescut cu 20% în 2012 şi cu 48%, în perioada 2008-2012. Creşterea cheltuielilor în 2012 s-a putut observa în toate regiunile geografice cuprinse în studiu, dar nivelul reinvestiţiilor în operaţiuni de petrol şi gaze a variat destul de mult între regiuni în perioada celor 5 ani analizaţi.
Citeşte şi: România va avea printre cele mai mari preţuri la combustibili din Europa
La nivel mondial, rezervele de petrol la sfârşitul anului 2012 pentru companiile analizate erau cu 3% mai mari, Canada şi S.U.A. raportând cele mai mari creşteri. După scăderea înregistrată în 2011, producţia mondială de petrol a crescut cu 2% în 2012, în toate regiunile, cu excepţia Europei.
Producţia de petrol în Europa a scăzut, pe fondul unor cheltuieli de capital care nu au fost suficiente pentru a menţine baza rezervelor. Astfel, rata de înlocuire a producţiei a fost puternică în ultimii ani, cu o rată a descoperirilor de zăcăminte şi dezvoltare de 148% în 2012 şi cu o medie de 122% pentru ultimii cinci ani.
Rezervele de gaz au scăzut cu 2% în 2012 la nivel mondial. Producţia de gaz natural a crescut cu 3% în 2012, S.U.A. raportând cea mai mare creştere. Producţia de gaz în S.U.A. a crescut în ciuda micşorărilor temporare ale producţiei cauzate de preţurile mici, subliniind potenţialul de creştere a producţiei, în cazul în care preţurile vor creşte.
Declinul în rezervele de gaz în 2012 a condus la o rată de înlocuire a producţiei de gaz prin descoperiri de zăcăminte şi dezvoltare de 84%. Media celor cinci ani (2008-2012) s-a păstrat la o rată robustă de 125%.
Studiul are la bază analiza datelor privind rezervele de petrol şi gaze raportate anual de companii, precum şi date disponibile în rapoartele anuale ale US Securities şi Exchange Commission.