UPDATE 14.30: Corina Crețu a reacționat, pe Facebook, după dezvăluirile Politico. Ea a acuzat publicația de ‘un atac fără precedent și fără nici o bază reală’ la adresa sa și a dat asigurări că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii sale activități în ultimii 25 de ani.
‘Sunt mândră să am o echipă de profesioniști cu experiențe și realizări remarcabile. Împreună, am reușit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepționale, în special în primul an de mandat, atunci când mulți realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât și-au imaginat atunci când au acceptat această provocare”, a mai scris Crețu.
––
Comisarul UE pentru politici regionale, Corina Creţu, a fost criticată dur, după ce aproape jumătate din personalul ei a fi demisionat, în timpul primului ei an în funcţie, din cauza obiceiurile de muncă ale comisarului, informează HotNews.
Potrivit publicaţiei Politico, foşti şi actuali angajaţi au dezvăluit că ea ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegaţiile oficiale cu călătoriile de vacanţă şi ar solicita subordonaţilo să se ocupe de sarcini de natură personală.
Pe de altă parte, comisarul a precizat că echipa a fost formată în grabă, atunci când ea a preluat funcţia, iar alegerea personalului nu i-a aparţinut. Mai mult, ea a subliniat că nu a putut lucra cu unele persoane.
Potrivit Politico, Politico foşti şi actuali angajaţi consideră cabinetul Corinei Creţu ca fiind într-o stare de dezordine, provocată de plecarea şefului de cabinet, a şefului adjunct, a şefului de comunicare şi a altora. Mai mult, rata de rotaţie a personalului este doarte mare, astfel că opt din cei 19 membri ai cabinetului comisarului au plecat în 12 luni.
Astfel, consilierii din cabinetul personal al comisarului ar fi plecat pentru că se temeau că nu o vor putea apăra, iar personalul şi-ar fi exprimat îngrijorarea pentru deciziile comisarului de a-şi lua mult timp liber, informează Politico.
Publicatia a vorbit cu 11 foşti şi actuali membri ai cabinetului Corinei Creţu, iar mulţi au refuzat să comenteze oficial demisiile membrilor cabinetului.
Intr-o copie a programului personal al comisarului Cretu din ultimele 12 luni, obtinuta de publicatie, se poate oobserva ca in multe zile de luni, joi si vineri nu sunt programate intalniri, iar surse din cadrul personalului au declarat ca un program deschis inseamna ca in general aceasta nu lucra in zilele respective.
Din cei 28 de comisari UE, Corina Creţu are cea mai mare rata a absenteismului de la întâlnirile săptămânale ale Colegiului Comisarului, astfel că lipseşte la aproximativ un sfert dintre ele. Mai mult, ea ar ignora regulile de comportament intern al Comisiei, precizează Politico. Spre exemplu, actuali şi foşti membri ai cabinetului susţin că ea ar fi fumat în birou, deşi există o interdicţie în acest sens.
Potrivit unui fost membru al cabinetului, Creţu ar fi răspuns că „în România, un ministru poate să facă ce vrea el”, atunci când a fost atenţionată să nu mai fumeze în birou.
Până în prezent, nicio plângere oficială nu a fost depusă pe numele comisarului şi nici nu au fost lansate investigaţii, a declarat un oficial al Comisiei.
Publicatia aminteste ca Corina Cretu a fost propusa pentru postul de comisar european de catre fostul premier Victor Ponta, si ca sotia acestuia, Daciana Sarbu, este prietena apropiata cu Cretu. Mai multe surse au declarat ca Cretu le-ar fi spus membrilor cabinetului sau ca pe viitor intentoneaza sa candideze pentru o functie publica acasa.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Margaritis Schinas a declarat ca aceasta „este un membru solid al Echipei Juncker si ca face o treaba buna, in calitate de comisar pentru politici regionale, in privinta locurilor de munca si cresterii economice”.
Intr-un interviu acordat in urma cu o luna, Corina Cretu si-a aparat obiceiurile de lucru, spunand isi mentine un program in totalitate profesionist.
„Eu sunt cea care nu spune niciodata nu. Am vizitat 24 de tari, supraveghez toate programele operationale. Am 700 de oameni in DG (Directoratul-General – n.red.) pentru care ma pregatesc. Ma pregatesc pentru cabinet.”
Potrivit sursei citate, Cretu a recunoscut ca incearca sa diminueze, pe cat se poate, orele dedicate intalnirilor, insa sustine ca isi petrece mult timp citind pentru a se pregati pentru ele.
„Prefer mai putine intalniri si sa fiu mai pregatita decat sa am mai multe intalniri si sa nu stiu ce spun”, a declarat comisarul european.
Corina Cretu a refuzat sa raspunda la intrebari despre acuzatiile membrilor cabinetului potrivit carora i-ar fi pus sa indeplineasca sarcini de natura personala. „Nu as vrea sa ma injosesc pana la acest nivel. Nu este corect”, a spus Corina Cretu.
Dragos Bucurenci, care a lucrat timp de aproape un an pe post de consilier de comunicare al comisarului Cretu, a declarat in august, cand si-a anuntat plecarea, ca a fost o decizie luata de comun acord si ca „doamna Comisar avea nevoie de cineva care sa se plieze mai bine pe stilul dumneaei de lucru.”
Desi nici Corina Cretu si nici actualul sef de cabinet nu au vrut sa vorbeasca despre motivele plecarii angajatilor sau despre activitatile ei in zilele in care programul oficial pare sa fie lejer, membrii cabinetului sustin ca plecarile au de a face cu obiceiurile de lucru ale acesteia.
Politico mai sustine, citand declaratii ale consilierilor comisarului Cretu, fost vicepresedinte al Parlamentului european si fost consilier prezidential, ca acestia au fost nevoiti adesea sa rearanjeze programul comisarului dupa ce a anulat intalniri spunand ca „nu e o persoana matinala”, dand vina pentru intarzieri pe naveta dintr-o suburbie a Bruxelles-ului pana la locul de munca.
Potrivit piblicatiei, angajatii ar fi tras linie la sugestia acesteia de a programa toate intalnirile dupa-amiaza si seara, sustin sursele.
Programul ei personal din ultimele 12 luni indica o tendinta de pastra un volum de munca lejer in jurul weekendurilor, petrecute adesea in Romania. Sursele au declarat ca Mikel Landabaso, fostul ei sef de cabinet, ar fi plecat in septembrie dupa o disputa cu comisarul pe tema lipsei de rigoare in programul de munca si cum isi petrece timpul in deplasarile oficiale.
Surse din cadrul personalului dau exemplul unei deplasari de munca de 4 zile fectuate in mai la Reunion, care s-a prelungit intr-o vacanta de 10 zile cu sotul sau., omul de afaceri Ovidiu Rogoz. Initial Corina Cretu a declarat pentru Politico ca ca si-a extins sederea doar pe weekend, insa ulterior a recunoscut ca a fost vorba de 10 zile, precizand: „Am platit pentru excursie dupa cele 4 zile de intalniri”.
Wall Street Journal relata in aprilie ca ea a venit in Romania de 5 ori, iar in martie a efectuat o vizita de lucru de 3 zile in Romania, de marti pana joi, si ca nu si-a programat nicio intalnire vineri, alimentand zvonurile ca ar fi petrecut un weekend prelungit acasa.
In urma acestui episod Landabaso ar fi avertizat-o ca nu este indicat sa isi blocheze parti mari din program, pentru ca poate da impresia ca nu lucreaza, au mai indicat sursele. Fostul sef de cabinet neaga insa aceste informatii spunand ca a discutat cu ea despre agenda de lucru si ca nu a avut nicio problema cu blocarea unor zile.