19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialFregata “Regina Maria”, sub comanda NATO

Fregata “Regina Maria”, sub comanda NATO

Fregata “Regina Maria”, care a participat în luna octombrie la Operaţia ”Active Endeavour”, desfăşurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO, a sosit ieri în portul Constanţa. Forţele Navale Române au participat din anul 2005 la această operaţie, contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate internaţională. Fregata ”Regina Maria” a îndeplinit toate misiunile ordonate de Comandamentul Operaţiei ”Active Endeavour”, a parcurs peste 5700 de mile marine, în mai mult de 600 ore de marş. Echipajul navei a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale din zonă, interogând peste 80 dintre acestea, cu sprijinul piloţilor marinari care au efectuat peste 30 ore de zbor pe parcursul misiunilor de supraveghere aeriană. La ceremonie au participat oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului. Printre ele s-a aflat ministrul Apărării Naţionale,  Mircea Duşa. Acesta a declaratcă armata României este capabilă să execute orice misiune, atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara graniţelor.

„În conformitate cu legea planificării Apărării, din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numeşte Cartea Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, acum el s-a realizat în premieră. Acest document face şi o radiografiere a situaţiei Armatei Române în ultimii 10 ani de zile şi a măsurilor pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată şi înzestrată pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile pe care le are atât în ce priveşte securitatea naţională, cât şi obligaţiile internaţionale pe care le are la nivelul NATO şi al Uniunii Europene. Armata Română este capabilă în acest moment să execute orice misiune, fie că este vorba de o misiune în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul ţării, fie chiar umanitare, orice misiune care se cere”, a afirmat ministrul Apărării.

O armată profesionistă

Potrivit acestuia, Cartea Albă a Apărării este un document foarte serios care analizează modul în care Armata Română s-a restructurat.  „Acest document trebuie citit de la primul capitol până la ultimul şi vă veţi da seama că este un document foarte serios.(…) Pentru că, atunci când vrei să stabileşti obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi felul în care Armata Română s-a restructurat după 2004. (…) Odată cu restructurarea armatei şi cu trecerea pe principii NATO s-a trecut la o armată profesionistă care poate să îndeplinească misiunile pe care le avem în cadrul NATO şi misiunile privind siguranţa naţională, cu efectivele care au fost planificate şi, sigur, concomitent cu asigurarea tehnicii şi a bazei materiale pentru îndeplinirea acestor misiuni”, a spus Duşa.

Ministrul Apărării a precizat că nicio armată din lume nu are starea operativă a trupelor la un nivel de sută la sută, aceasta realizându-se gradual. „Sunt unităţi care se menţin în situaţii operative şi cu tehnică 60% (…) altele au alt procent (…) şi devin cu grad operativ 100% în momentul în care trebuie să îndeplinească o misiune”, a declarat demnitarul.

Iniţiativă americană

Operaţia ”Active Endeavour” a luat fiinţă în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie. În cadrul acesteia, navele militare NATO patrulează în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal.

Cele mai citite

S-a stins din viață deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României (CCR), a murit, a anunțat senatorul PSD Laura Moagher marți seară. Moagher a...

Acțiunile chinezești scad cu peste 7% din cauza incertitudinilor legate de stimulentele economice

Acțiunile chinezești au înregistrat o scădere semnificativă, de peste 7%, pe fondul incertitudinilor privind continuarea măsurilor de stimulare economică, conform Financial Times. Indicele CSI 300,...

Cum funcționează Sistemul Garanție-Returnare în alte țări europene comparativ cu România

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) câștigă tot mai mult teren în Europa, pe măsură ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru reducerea impactului asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă