LIVE TEXT. Principalele declaraţii ale preşedintelui Iohannis în Parlament:
11.15: A început şedinţa Parlamentului. Preşedintele Klaus Iohannis se adresează Parlamentului.
– Scopul discursului preşedintelui nu este acela de a face un bilanţ "sec". Potrivit preşedintelui, fundamentul unei naţiuni include valori şi norme asumate.
– "Am dorit ca anul 2015 să fie anul recâştigării normalităţii, atât în interior, cât şi în exterior", a precizat Klaus Iohannis.
– Potrivit preşedintelui, "normalitatea" implică un dialog cu partidele, consultări cu efecte directe.
– "Anul 2015 a dovedit că se poate să avem un acord larg pe probleme care privesc România, nu doar pe hârtie". La începutul anului s-a semnat bugetul care prevede 2% pentru Apărare.
– "Restabilirea normalităţii în politica internă a însemnat un alt tip de raportare la Constituţie şi la legi, cu atenţie asupra impactului legilor asupra oamenilor, economiei şi efectelor legii, în ansamblul ei".
– În ceea ce priveşte Codul Fiscal, Iohannis a lăudat factorii politici care "s-au aplecat, mai cu atenţie", asupra prevederilor legii.
– Preşedintele a criticat intrarea unor legi, în atenţia publică, după ce au fost aprobate. "În alte situaţii, am fost nevoit să sesizez CCR nu pe fond, ci din lipsa de substanţă".
– "Legile din România trebuie să fie mai clare, mai consistente şi să nu se schimbe frecvent". Un cuvânt cheie este cel de "rigoare".
– "Normalitatea exterioară" prevede recâştigarea prestigiului României, în anul 2015.
– Vizitele externe făcute de preşedinte şi vizitele primite au avut scopul de a restabili, întări şi apropia România de partenerii săi. Ţări precum Franţa, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Turcia. Consolidarea relaţiei cu ţările din apropiere, Bulgaria, Serbia şi relaţia privilegiată cu Republica Moldova.
– "România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori".
– Recâştigarea normalităţii i-a vizat şi pe românii din diaspora, potrivit preşedintelui, care a vorbit despre Legea votului prin corespondenţă.
– "Se cuvine să ne uităm la lecţiile anului 2015 şi la ce ne lipseşte, pentru ca România să devină mai puternică şi mai prosperă".
– Evenimentul tragic din Colectiv a scos în evidenţă probleme pe care "nu avem dreptul moral să le dăm uitării".
– "Marea miză a lui 2016 este reconstrucţia încrederii în politică".
– "Democraţia s-a câştigat prin jertfă de sânge. […] Astăzi, la 26 de ani de la revoluţie, trebuie să reconstruim încrederea în politică, în instituţiile democratice, în actul politic, în partide şi în cei care le reprezintă, adică în dumneavoastră (senatori şi deputaţi)".
– "Înnoirea de idei, practici şi oameni este şansa sistemului politic".
– "Nu îmi doresc o politică în care îşi fac loc extremismul, populismul sau radicalismul".
– "Reconstrucţia încrederii va mai presupune ceva, din partea tuturor, nu doar a partidelor politice: recunoaşterea lucrurilor bune şi păstrarea lor. Va trebui să evităm capcana lui "nimic nu este bun". Trebuie să respingem tentaţia radicalismului şi a suspiciunii permanente".
– "Anul 2016 vor aduce şi alte tipuri de provocări. Aştept, de la noul Cabinet, o guvernare responsabilă.
– " Îmi doresc o creştere economică care să se reflecte în viaţa de zi cu zi şi în nivelul de trai al fiecărui român".
– Anul viitor va avea loc o discuţie "aşezată şi consistentă", pe tema educaţiei. "Cred că România educată trebuie să devină un proiect de ţară".
– "România educată, ca proiect de ţară, trebuie să includă nu doar proiectul de învăţământ, ci si stimularea creativităţii, aprecierea performanţelor şi investirea în cultură".
– "Ceea ce mi-aş dori ca, peste timp, să se spună despre 2015 este că a fost anul schimbării în politică, deschiderea către societate şi al înnoirii în politică".
––
Președintele Klaus Iohannis se va adresa, miercuri, la ora 11.00, Parlamentului, la un an de la preluarea funcției de șef al statului.
Romanialibera.ro transmite declarațiile președintelui în format LIVE TEXT.
Luni, Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis ca discursul lui Iohannis să fie susținut înaintea dezbaterilor privind bugetul pe 2016, conform anunțului făcut de șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
În 11 decembrie, seful statului a transmis o scrisoare conducerii Parlamentului prin care solicita sa adreseze Legislativului un mesaj cu ocazia implinirii unui an de mandat. Klaus Iohannis si-a preluat mandatul de presedinte al Romaniei pe 21 decembrie 2014.