Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, prima oară după 2006, relatează MarketWatch citat de Mediafax.
Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depășit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, relatează MarketWatch.
Cei zece reprezentanți ai Fed participanți la ședința de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani.
Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de șapte ani.
Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobânda cu discount aplicată împrumuturilor acordate băncilor comerciale prin intermediul facilității cu discount de la 0,75% la 1%.
Rezerva Federală a precizat că va monitoriza cu atenție evoluția inflației și că majorările de dobânzi vor avea loc treptat, ținta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%. Această estimare a rămas neschimbată față de prognoza din luna septembrie.
Oficialii băncii centrale se așteaptă ca dobânda cheie să ajungă la 1,375% la sfârșitul lui 2016, ceea ce ar implica patru majorări de către un sfert de punct procentual.
“Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de șapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susține redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară și recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat președinta Fed, Janet Yellen, într-o conferință de presă.
Ea a arătat că în condițiile în care economia performează bine și este de așteptat ca această evoluție să continue, comitetul de politică monetară a considerat că o creștere modestă a dobânzii cheie este adecvată.
Yellen a recunoscut însă că chiar și după această majorare politica monetară a Fed va rămâne relaxată.