7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Baza de la Deveselu, finalizată. MAE: Sistemul antirachetă nu este împotriva...

VIDEO. Baza de la Deveselu, finalizată. MAE: Sistemul antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse

UPDATE 11.22: Ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că parteneriatul SUA-România reprezintă o „confirmare a relaţiilor extraordinare” dintre cele două ţări.

Totodată, Hans Klemm a spus că preşedintele SUA, Barack Obama, a acceptat ca acest proiect să „întărească securitatea europeană”.

Mai mult, Klemm a precizat că bugetul de construire a fost respectat, astfel că se va trece la etapa a doua, cea de operaţionalizare.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a reiterat că baza de la Deveselu nu este „îndreptată împotriva Rusiei”.

 

UPDATE 11.17: Ministrul Apărării Mihnea Motoc a declarat, în cadrul ceremoniei de finalizare a bazei de la Deveselu, că scutul contribuie la „securitatea României, dar şi a SUA”.

„Deveselu este un proiect în care partea română şi-a asumat, la termen, toate obligaţiile”, a precizat Motoc.

Mai mult, el a precizat că este necesară continuarea modernizării infrastructurii de la Deveselu, iar în mai 2016, programul va fi acreditat.

UPDATE 11.10: Ministrul Lazăr Comănescu a vorbit, vineri, la Ministerul Afacerilor Externe, despre importanţa „materializării proiectului de maximă importanţă”, reprezentat de baza de la Deveselu.

Ministrul de Externe a explicat că dezvoltarea proiectului a fost un „proiect complex”, care a fost discutat în şapte runde. 

„Reflectă nivelul superior al României cu SUA şi subliniază profilul României, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat Comănescu.

„Necesitatea sistemelor de apărare este o temă amplă, discutată în prezent”, a mai subliniat ministrul, care a precizat că scopul acestui scut este „exclusiv defensiv”.

„Sistemul antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Lazăr Comănescu.

–––––-

Finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu va fi anunţată vineri, de Statele Unite şi România. Scopul bazei Aegis Ashore, care va fi declarată operaţională în 2016, este de a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului, informează Reuters, citat de Mediafax.

Astfel, ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe vor anunţa „capabilitatea tehnică” a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, au precizat  trei oficiali americani din cadrul administraţiei şi din apărare. 

Mai mult, unul dintre oficiali a explicat că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află la Deveselu şi au fost predate comandanţilor militari. 

Baza Aegis Ashore va fi declarată operaţională la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Citeşte şi: Baza Militară Deveselu a primit Drapelul de luptă

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane, a refuzat să comenteze cu privire la anunţul aşteptat, dar a precizat că baza este „un pas important în eforturile de protecţie în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de acţiune tot mai lungă şi din ce în ce mai letale şi mai sofisticate”.

Anunţul de vineri intervine după ani de planuri şi eforturi din partea Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă (MDA) a SUA, al cărei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucureşti pentru acest eveniment.

Syring le-a spus congresmenilor americani în martie că MDA este în grafic cu lucrările de construcţii militare, instalarea, integrarea şi testarea sistemului la baza din România, pentru a anunţa „capabilitatea tehnică” în 2015.

Anunţul coincide de asemenea cu efortul oficialilor americani de a găsi un răspuns adecvat la testul efectuat de Iran pe 10 octombrie cu o rachetă balistică, care a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Testul a sporit îngrijorările congresmenilor americani cu privire la acordul nuclear internaţional prin care Iranul a acceptat să renunţe la programul său nuclear în schimbul reducerii sancţiunilor economice occidentale.

Citeşte şi: Oficial american: Când va fi activat scutul de apărare antirachetă de la Deveselu

Riki Ellison, fondatorul organizaţiei nonprofit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul de succes al sistemului Aegis Ashore, efectuat săptămâna trecută în largul coastelor din Hawaii, a deschis calea evenimentului de vineri.

„Acest sistem este acum pregătit să apere sudul Europei de orice ameninţare specifică din partea Iranului, dacă va decide să continue încălcarea tratatului”, a afirmat Ellison.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă