26.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDuลŸa: Lucrฤƒrile la baza de la Deveselu รฎncep luni

DuลŸa: Lucrฤƒrile la baza de la Deveselu รฎncep luni

Lucrฤƒrile la baza de la Deveselu, judeลฃul Olt, vor începe de luni, a anunลฃat ministrul Apฤƒrฤƒrii, Mircea DuลŸa, relateazฤƒ Mediafax.

„Vฤƒ anunลฃ în premierฤƒ cฤƒ, luni, la Deveselu, împreunฤƒ cu partea americanฤƒ, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apฤƒrฤƒrii, vom inaugura la Deveselu lucrฤƒrile la acea locaลฃie, la ceea ce dumneavoastrฤƒ cunoaลŸteลฃi ca scut anti-rachetฤƒ, dar, de fapt, este vorba despre interceptฤƒri de rachete balistice, lucrare care trebuie sฤƒ se realizeze în perioada urmฤƒtoare. Acest scut anti-rachetฤƒ trebuie sฤƒ fie funcลฃional în 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizeazฤƒ în estul Europei, având în vedere cฤƒ România este stat de graniลฃฤƒ al NATO ลŸi al Uniunii Europene. Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apฤƒrฤƒrii – n.r. ) aprecia cฤƒ, deลŸi nu s-a ajuns la o înลฃelegere cu partenerul rus, vor începe lucrฤƒrile”, a declarat Mircea DuลŸฤƒ, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ la Sibiu.

O parte dintre lucrฤƒri trebuie realizate de statul român, iar o altฤƒ parte, respectiv cele care ลฃin de dotarea bazei, revin în sarcina partenerului american.

CiteลŸte ลŸi: Ministrul Apฤƒrฤƒrii, în SUA: DuลŸa a discutat cu omologul american despre Afganistan, avioanele F16 ลŸi despre baza de la Deveselu

„În acest parteneriat o parte de lucrฤƒri se realizeazฤƒ de cฤƒtre partea românฤƒ, prin MApN, iar cele privind interceptฤƒrile, de cฤƒtre partea americanฤƒ. Noi am început încฤƒ din varฤƒ lucrฤƒrile de amenajare la Deveselu ลŸi le-am ลŸi finalizat, mai sunt câteva lucrฤƒri cu termen anul viitor. Toate operaลฃiunile de pregฤƒtire ลŸi operaลฃionalizare a bazei se fac ลŸi sunt în grafic”, a mai precizat Mircea DuลŸa.

Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani ลŸi în 2014 ลŸi 2015 pentru aceastฤƒ facilitate militarฤƒ, chiar dacฤƒ suma pentru urmฤƒtorii doi ani nu a fost încฤƒ stabilitฤƒ.

Potrivit ministrului Apฤƒrฤƒrii, în 2014 statul român trebuie sฤƒ realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul ลŸi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaลฃi militarii români.

„Prin Ministerul Dezvoltฤƒrii sunt bani alocaลฃi administraลฃiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naลฃional cฤƒtre aceastฤƒ locaลฃie, realizarea staลฃiei de epurare, a canalizฤƒrii ลŸi a aducลฃiunii de apฤƒ. Sigur cฤƒ de aceste facilitฤƒลฃi va beneficia ลŸi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi ลŸi facilitatea militarฤƒ de la Deveselu. Acum elaborฤƒm bugetul ลŸi vom vedea (câลฃi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu sฤƒ fie operaลฃionalฤƒ ลŸi lucrฤƒrile pe care le mai are partea românฤƒ de realizat sฤƒ se realizeze conform graficului”, a mai spus Mircea DuลŸa.

Compania americanฤƒ KBR a anunลฃat, în luna iulie, cฤƒ a obลฃinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaลฃiile primului sistem de apฤƒrare antirachetฤƒ în Europa, la Deveselu.

Cele mai citite

Costurile locuinศ›elor, principala preocupare รฎn ศ›ฤƒrile dezvoltate, depฤƒศ™ind sฤƒnฤƒtatea ศ™i educaศ›ia

Nemulศ›umirile legate de costurile locuinศ›elor au atins un nivel fฤƒrฤƒ precedent รฎn ศ›ฤƒrile dezvoltate, depฤƒศ™ind alte preocupฤƒri majore, cum ar fi asistenศ›a medicalฤƒ ศ™i...

Un tรขnฤƒr a fost rฤƒnit de o ursoaicฤƒ la โ€žPiciorul Pierciiโ€ din Maramureศ™

Un tรขnฤƒr din localitatea Ieud a fost atacat de o ursoaicฤƒ, รฎn zona "Piciorul Piercii" (900 metri altitudine), รฎn timp ce รฎลŸi cฤƒuta un...

Trei scuturi รฎmpotriva preศ›urilor: Romรขnia, Grecia ศ™i Bulgaria รฎศ™i unesc energiile

Cele 3 ศ›ฤƒri vor sฤƒ formeazฤƒ un front comun รฎmpotriva scumpirilor la energie Grecia vrea coeziune cu ศ›ฤƒrile balcanice din UE, ca sฤƒ facฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ