UPDATE: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis, vineri, ca fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popscu Piedone să fie cercetat sub control judiciar pe cauţiune, în dosarul Colectiv.
Astfel, fostul edil, cercetat pentru abuz în serviciu și fals intelectual, are de plătit 1,5 milioane de lei, în termen de 10 zile.
Potrivit procurorilor, în cele 60 de zile, în care Piedone se află sub control judiciar, el trebuie să se prezinte la DNA și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, trebuie să informeze DNA, în cazul schimbării locuinţei, să se prezinte la Poliția Sectorului 4 București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească România, decât cu încuviințarea procurorului, să nu se apropie de și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpații și cu martorii din același dosar , să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
DNA a pus sechestru asupra unor bunuri aflate în proprietatea lui Popescu, cât și asupra unor sume de bani.
În acelaşi dosar, procurorii au decis sechestrul bunurilor unor funcţionare la Primăria Sectorului 4 din Capitală, Aurelia Iofciu, Luminiţa-Larisa Gandea şi Sandra-Ramona Motoc.
––-
Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a dat, vineri, noi declaraţii, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals, în dosarul Colectiv, informează Mediafax.
Piedone a stat aproape trei ore la sediul DNA şi a refuzat să facă declaraţii. Potrivit unor surse judiciare, el a fost citat de procurori pentru a da noi declaraţii, dar şi pentru acte procedurale, în doarul în care fost pus sub învinuire.
Miercuri, fostul primar al Sectorului 4 s-a prezentat la DNA, pentru a i se aduce transmite că a fost extinsă urmărirea penală, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, cât şi pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor.
În acelaşi dosar, anchetatorii au extins cercetările şi faţă de Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi de Ramona Sandra Moţoc, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.
Citeşte şi: Dosarul Colectiv: DNA a extins urmărirea penală pentru Piedone
Potrivit ordonanţei procurorilor de extindere a urmăririi penale, în perioada 12 noiembrie 2014- 30 ianuarie 2015, în calitate de primar al Sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone „și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, HGR 1739/06.12.2006 și Ordinul MAI nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)”.
„Pentru a autoriza funcționarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării”, se arată în documentul anchetatorilor.
Potrivit sursei citate, Aurelia Iofciu și Sandra Ramona Moţoc l-ar fi sprijinit pe fostul primar al Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.
Procurorii anticorupţie au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 62 de persoane.
Citeşte şi: Ce spune Inspecția Judiciară despre judecătorul care l-a eliberat pe Piedone
În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, pentru emiterea autorizaţiei pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu.
Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.
Piedone şi cele două angajate au fost arestaţi în 7 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel.
Într-un alt dosar, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată, în 4 decembrie, pe ofiţerii ISU Bucureşti-Ilfov Antonina Radu şi Petrică George Matei, ambii în arest preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Citeşte şi: Piedone regretă tragedia din Colectiv: Aici se încheie cariera mea politică
În urma incendiului din clubul bucureştean Colectiv, de la finalul lunii octombrie, 62 de persoane au murit şi peste 150 au fost rănite.