Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sesizeze Parchetul privind faptul că, începând de vineri noaptea, OTV emite ilegal în România, fără a avea licenţă audiovizuală, programul televiziunii fiind retransmis pe frecvenţa de satelit a postului DD TV.
La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis, în şedinţa de marţi, să sesizeze Parchetul pentru că OTV emite în România fără a avea licenţă audiovizuală.
Decizia a fost luată în baza articolului 96, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 5.000 lei la 100.000 lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/radiodifuziune fără licenţă de emisie sau licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, dacă fapta prezintă pericol pentru siguranţa naţională, ordinea publică sau sănătatea publică ori poate crea probleme de natură economică sau operaţională altor furnizori de reţele ori servicii de comunicaţii electronice sau utilizatorilor“, potrivit Mediafax.
Legea ne obligă să închidem televiziunea
Totodată, CNA a decis să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, „până la soluţionarea aspectelor de natură penală“ în acest caz. Cu toate acestea, Laura Georgescu nu a susţinut în şedinţa de marţi retragerea licenţei audiovizuale a DD TV, propunând discutarea acestui subiect în şedinţa de joi a Consiliului. Propunerea de amânare a discutării cazului a fost adoptată cu şapte voturi „pentru“, în timp ce „împotriva“ amânării discutării aspectului au votat patru persoane. „Nu depinde de noi să decidem dacă închidem sau nu o televiziune, pur şi simplu legea ne obligă“, a spus Cristina Trepcea, făcând referire la neachitarea amenzii de către DD TV, fapt care, potrivit Legii audiovizualului, implică retragerea licenţei audiovizuale a DD TV.
Citeşte şi: VIDEO. CNA sesizează Parchetul în cazul OTV
„Dacă există această amendă neplătită, în Legea audiovizualului spune foarte clar că, în şase luni, trebuie făcută dovada. A făcut dovada? Înţeleg că nu. De ce mai aşteptăm?“, a spus şi Narcisa Iorga. În schimb, Laura Georgescu a spus că societatea Telecroma Media SRL este în insolvenţă din septembrie 2013. „Nu are plan de reorganizare, nu va veni niciodată cu documentele“, a spus Georgescu.
Emisie întreruptă în ianuarie
Pe de altă parte, reprezentanta Telecroma Media SRL – avocatul Julia Zorkoczy – a solicitat Consiliului amânarea discutării situaţiei DD TV, pentru ca asociaţii societăţii Telecroma Media SRL să aibă timp suficient pentru a depune la CNA toate documentele. CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care deţinea OTV, a încercat de mai multe ori să reia emisia postului, însă fără succes, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, când OTV a început să emită din nou pe satelit, pe frecvenţa televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlată tot de Diaconescu.