17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAmericanul ScanEagle a devenit iranianul Yasser

Americanul ScanEagle a devenit iranianul Yasser

Iranul a oferit Rusiei o copie a unei drone americane pentru a demonstra că forţele sale de elită au reuşit să descifreze secretele avionului-spion ScanEagle şi produce în masă acest gen de vehicul aerian fără pilot, pe care pretinde că l-a capturat în urmă cu un an. Este un mod de a câştiga bunăvoinţa Rusiei, un cadou pe măsura veleităţilor Teheranului de hegemonie în regiune.

 

Media iraniană a relatat că o copie a dronei americane Scan­Eagle a fost oferită Rusiei, pe marginea unei reuniuni la Teheran între Farzad Esmayeeli, comandantul apărării aeriene de la Khatam al-Anbia, baza militară şi industrială a Gardienilor Revoluţiei şi generalul Viktor Bondarev, şeful armatei aerului din Rusia. Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul diviziei aeriene a Gardienilor Revoluţiei a fost cel care i-a oferit cadou lui Bondarev o dronă „Yasser” şi un video de supraveghere a „forţelor străine în Golf”, arată Sepahnews, site-ul oficial al Gardienilor Revoluţiei. În decembrie 2012, unul dintre comandanţii Gardienilor declara că forţele sale au pus mâna pe o dronă ScanEagle şi promitea că Teheranul va produce în serie această dronă. La acea vreme, autorităţile americane au negat afirmaţiile precizând că toate dronele sunt inventariate. Luni, la Teheran, după întâlnirea cu Bondarev, Esmayeeli declara că „drona construită de Gardienii Revoluţiei este un simbol al capacităţilor tehnice ale Iranului islamic şi astăzi am prezentat un model real al acestora ca un cadou pentru forţele aeriene ruse şi pentru poporul rus”.

Generalul Bondarev se află la Teheran pentru a discuta întărirea cooperării militare între cele două ţări şi discuţiile privesc „sisteme de ascultare electronică, radare şi rachete”, ca şi livrarea de către Rusia a sistemului sofisticat de rachete S-300. Rusia a semnat un contract în 2007 pentru livrarea de cinci rachete aer-sol, care ar permite Iranului să intercepteze avioanele sau rachetele îndreptate spre solul iranian, dar în 2010, Dmitri Medvedev, preşedintele de atunci al Rusiei, a anulat contractul din cauza sancţiunilor ONU şi a presiunilor americane şi israeliene legate de preocupările privind ambiţiile nucleare controversate ale Teheranului. Iranul a depus o plângere contra Rusiei de 4 miliarde dolari, la un tribunal internaţional de la Geneva. Securea războiului pare a fi îngropată, mai importante fiind conflictul sirian şi ridicarea sancţiunilor internaţionale contra Teheranului.

Se ştie că Iranul este angajat în negocieri cu cinci puteri mondiale, între care Rusia, privind programul său nuclear controversat şi speră ridicarea sancţiunilor internaţionale cu efecte grave asupra economiei. Or, având un susţinător în grupul puterilor mondiale, Teheranul consideră că este posibilă ajungerea rapidă la un acord cu Occidentul în două-trei luni. Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani încearcă să pună capăt izolării Iranului pe scena internaţională şi a promis transparenţă privind programul nuclear.

Două capturi

În decembrie 2012, comandantul unei divizii a Gardienilor Revoluţiei a declarat că forţele sale au capturat o dronă ScanEagle, după o primă dronă americană obţinută cu un an înainte, pe care Teheranul susţinea că o doborâse pe cale electronică. Anunţarea capturării ScanEagle a intervenit exact la un an după interceptarea spectaculoasă a unei drone de observaţie cu rază lungă de acţiune şi mare altitudine, RQ-170 Sentinel, care efectua o misiune de spionaj deasupra estului teritoriului iranian. Forţele iraniene au reuşit să preia controlul electronic al aparatului ultrasecret, care cântăreşte câteva tone, şi l-au determinat să aterizeze în deşert. Mult mai mic şi mai sofisticat, ScanEagle, cu o anvergură de 3 m, este o dronă de observaţie cu o rază de acţiune de numai 100 km, dar este capabilă să zboare 20 de ore. După aceea, autorităţile iraniene au afirmat că cercetătorii au spart secretele avioanelor-spion fără pilot şi au făcut progrese în tehnologia construirii dronelor. Acum, Teheranul susţine că fabrică în serie drone-copii ale ScanEagle.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...
Ultima oră
Pe aceeași temă