Împrumuturile pentru populaţie şi pentru companii se vor scumpi ca urmare a deciziei băncii centrale a Statelor Unite de a majora dobânda de politică monetară. Și ţara noastră se va împrumuta mai scump, existând riscul creşterii datoriei publice.
Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a început să-şi revină. Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda-cheie să fie majorată de la un interval de 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima măsură de acest tip din ultima decadă. Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani. „Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de şapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susţine redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară şi recesiune de la Marea Depresiune“, a declarat preşedinta Fed, Janet Yellen.
Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat că această măsură va conduce la creşterea costurilor de împrumut ale României, dar şi pentru creditele bancare acordate populaţiei şi companiilor. „România se va confrunta anul viitor cu o creştere a costurilor de împrumut. Până acum acestea au fost scăzute, ajungând la un nivel istoric pentru ţara noastră. Chiar săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat sub 1% dobândă pe pieţele financiare. Probabil că în 2016 costurile vor creşte, dar nu într-o măsură îngrijorătoare. Totuşi, este un semnal că trebuie să fim în continuare atenţi cu gestiunea deficitelor şi a datoriei publice. Datoria publică – care acum este la 40% din PIB – tinde să crească spre 45%, iar dacă în acest timp cresc şi costurile de împrumut, povara devine mai mare pentru buget“, a declarat, pentru „România liberă“, Aurelian Dochia.
Dobânzile la depozite, staţionare
Dochia arată că, în afară de împrumuturile publice, cele ale Ministerului Finanţelor, aceeaşi tendinţă se va manifesta şi pe pieţele private, adică împrumuturile de la bănci. „Anul viitor cred că vor creşte uşor costurile creditării atât pentru populaţie, cât şi pentru companii. Asupra depozitelor efectul nu va fi foarte mare deoarece băncile au depozite suficiente, mai multe decât credite. Adică au fonduri şi nu au nevoie de bani pe termen scurt. În cazul în care creditarea va continua tendinţa ascendenta pe care a avut-o în 2015, s-ar putea ajunge în punctul în care băncile ar avea nevoie să atragă fonduri noi şi pentru asta să crească dobânzile la depozite“, explică analistul economic.
Dochia arată că pieţele emergente aşteptau această mărire, fiindcă au suferit odată ce fluxurile de capital au plecat de aici către ţările dezvoltate, în primul rând către SUA, şi acest lucru a determinat o creştere a costurilor de împrumut pentru acestea. Este probabil că această tendinţă se va menţine şi în 2016.
De asemenea, analistul financiar Florin Cîţu trage un semnal de alarmă asupra riscurilor. Acesta scrie pe pagina sa de Facebook: „România intră în etapa următoare în care Fed creşte dobânda, UE are încă o economie fragilă, cu şomaj mare, ies fonduri din ţările emergente, cu un deficit bugetar de poveste: dublu faţă de 2015 şi triplu faţă de ţintă. O să ne coste, mai ales pe cei care vin după noi, dar ce contează, acum este petrecere, să cânte muzica…“.