18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialAnul incredibil al Simonei Halep

Anul incredibil al Simonei Halep

Constฤƒnลฃeanca are 22 de ani ลŸi ลŸi-a urmฤƒrit visul de a face performanลฃฤƒ pânฤƒ la capฤƒt, neprecupeลฃind nici un efort pentru a ajunge în top. A trecut chiar printr-o operaลฃie esteticฤƒ de reducere a sânilor, care o incomodau pe terenul de joc, ลŸi a avut o primฤƒ jumฤƒtate de an competiลฃional 2013 cu totul descurajantฤƒ. Sacrificiile au, în cele din urmฤƒ, roade.

Suntem undeva la finalul lui 2012. Al treilea an de seniorat a fost unul decent pentru Simona Halep, dar ambiลฃioasa constฤƒnลฃeancฤƒ de 21 de ani este departe de progresul prognozat de specialiลŸti. Fosta câลŸtigฤƒtoare a Roland Garros-ului la junioare a bifat a treia finalฤƒ din carierฤƒ pe la jumฤƒtatea anului, la Bruxelles, dar rezultatele au fost oscilante ลŸi mai mult modeste decât pozitive.

Semifinala de la Fes, unde jucase prima ei finalฤƒ din carierฤƒ ลŸi sferturile de la Hobart ลŸi Barcelona au fost palide consolฤƒri faลฃฤƒ de cele 11 eliminฤƒri din runda 1, inclusiv la Jocurile Olimpice. Cele ลŸase locuri în plus din clasamentul WTA erau o satisfacลฃie micฤƒ faลฃฤƒ de potenลฃial ลŸi sacrificii, iar Simona risca sฤƒ rฤƒmânฤƒ o altฤƒ speranลฃฤƒ irositฤƒ a tenisului românesc. Pentru sezonul urmฤƒtor îลŸi propunea un top 30, poate chiar un top 20, ambiลฃii mari pentru o jucฤƒtoare cu progres destul de lent ลŸi foarte puลฃinฤƒ lume îi dฤƒdea ลŸanse reale, mai ales cฤƒ Simona se descurca fฤƒrฤƒ un antrenor stabil, lucru pe care ลŸi-l permit în WTA doar surorile Williams.

Un an catastrofal…

2013 a început cu o eliminare prematurฤƒ la Australian Open, împotriva americancei Sloane Stevens (1-6, 1-6), rezultat care aduce criticile de rigoare, jocul fiind timid, fฤƒrฤƒ orizont, fฤƒrฤƒ consistenลฃฤƒ. Au urmat un tur 2 la Aukland ลŸi Hobart, apoi eliminarea din turul I la Paris, un tur trecut la Doha ลŸi incapacitatea de a trece de calificฤƒri la Dubai. Brusc, clasamentul a început sฤƒ frigฤƒ. Simona fฤƒcea „naveta” între locurile 50 ลŸi 60, condamnatฤƒ la calificฤƒri, fฤƒrฤƒ antrenor ลŸi fฤƒrฤƒ perspective.

Lunile martie ลŸi aprilie au fost frustrante, chiar dacฤƒ eliminฤƒrile din runda inauguralฤƒ au dispฤƒrut, iar la Indian Wells s-a agฤƒลฃat de ลŸansa ei pânฤƒ în turul 3. A ajuns pe locul 64 în lume, cea mai slabฤƒ clasare în 15 luni, ลŸi lucrurile deveneau critice.

Cam atunci a apฤƒrut în peisaj Andrei Mlendea, antrenor de tenis care a vฤƒzut în Simona un potenลฃial star. S-a lucrat mult la psihic ลŸi agresivitate, aลŸa cum susลฃinea antrenorul într-un interviu dupฤƒ Roma, iar rezultatele au început sฤƒ aparฤƒ, întâi timid, apoi ca explozia unei bombe. Practic, sezonul Simonei Halep a început la 1 iunie, cu o „prefaลฃฤƒ” în mai, semifinala de la Roma ลŸi primele impresii pozitive în mai bine de opt luni.

… s-a transformat într-unul fabulos

Iunie a fost un moment unic pentru Halep ลŸi pentru România. Simona s-a impus la Nurnberg în faลฃa germancei Petkovic, apoi pe iarba de la
s-Hertogenbosch cu belgianca Flipkens, iar singura sincopฤƒ a venit la Wimbledon, într-unul dintre cele mai ciudate meciuri ale anului, cu Na Li.

Iulie a debutat cu succesul de la Budapesta, versus Meuesburger, urmat de abandonul cu Pennetta, de la Bastad, într-un meci în care deลฃinea controlul, dar n-a avut capacitatea fizicฤƒ sฤƒ ลŸi continue. Retragerea de la Washington a provocat îngrijorare, mai ales cฤƒ a fost urmatฤƒ de cea de la Toronto, de la primul turneu al lunii august. Sfertul de finalฤƒ de la Cincinnati (pierdut la piaza rea Serena Williams) a ridicat iar destule sprâncene, dar ce a urmat la New Haven a depฤƒลŸit chiar ลŸi speranลฃele optimiลŸtilor.

Primul premier din carierฤƒ a avut povestea lui, cu acele celebre meciuri la ore extrem de târzii în România, cu adversare incapabile sฤƒ-i citeascฤƒ jocul ลŸi cu umilirea fostului numฤƒr 1 mondial, Caroline Wozniacki. Finala cu Petra Kvitova a fost, atunci, prima demonstraลฃie de forลฃฤƒ purฤƒ a Simonei, un 6-2, 6-2 neverosimil cu trei luni înainte ลŸi multe, multe aprecieri. Kvitova era a cincea jucฤƒtoare de top 10 care ceda cu Simona, iar românca ajungea pentru prima datฤƒ în top 20, fiind abia a patra jucฤƒtoare de la noi care înregistra o astfel de performanลฃฤƒ. Felul în care evoluase la New Haven a urcat-o pânฤƒ pe un incredibil loc 3 în topul favoritelor la US Open (conform bookmakerilor), iar Simona a alimentat speranลฃele suporterilor de acasฤƒ cu declaraลฃiile sale tinereลŸti ลŸi fericite, mereu cu un zâmbet larg, cuceritor. Deja majoritatea specialiลŸtilor erau la picioarele ei, iar staff-ul fusese completat cu Adrian Marcu, unul dintre cei mai apreciaลฃi antrenori de tenis ลŸi un om care a reuลŸit, prin discuลฃiile individuale cu Simona din timpul meciurilor, sฤƒ contribuie decisiv la succes.

Putea lua US Open?

La New York, numele Simonei Halep a fost pe buzele tuturor. Graลฃie rezultatelor anterioare ลŸi locului 19 în clasament a prins favoritele ลŸi a început stângaci, confirmând ipoteza conform cฤƒreia jucฤƒtoarele care se impun într-un turneu premergฤƒtor unuia de mare ลŸlem clacheazฤƒ apoi la nivelul urmฤƒtor. A evitat eliminarea prin ลŸtiinลฃa jocului ลŸi ambiลฃie, iar meciul cu Heather Watson a fost un declic. Au urmat douฤƒ meciuri colosale cu adolescenta croatฤƒ Donna Vekic ลŸi cu rusoaica Maria Kirilenko, fete cฤƒrora Simona le-a oferit patru game-uri ลŸi douฤƒ ore de joc… împreunฤƒ. Deja lumea fฤƒcea calcule pentru o semifinalฤƒ-ลŸoc între Azarenka ลŸi Halep, dar n-au vrut… vremea ลŸi italianca Flavia Pennetta. Mulลฃi au acuzat-o pe aceasta de lipsฤƒ de fairplay când a cerut oprirea setului 2 la primii stropi de ploaie, deลŸi Simona mai avea nevoie de douฤƒ mingi pentru a-l închide, ลŸi era pe val, dar profesionismul are regulile lui, iar o jucฤƒtoare cu experienลฃa italiencei nu putea rata oportunitatea de a rupe meciul ลŸi de a pฤƒstra avantajul moral. La reluare, dupฤƒ câteva ore, Simona a mai luat un game ลŸi a cedat setul ลŸi meciul, dar a lฤƒsat în urmฤƒ impresia cฤƒ fฤƒrฤƒ acel moment nefericit ar fi putut merge pânฤƒ la capฤƒt.

Asia, fฤƒrฤƒ zâmbet

Mutarea „circului” în Asia n-a fost de bun augur pentru Simona. Fฤƒrฤƒ presiunea rezultatelor, constฤƒnลฃeanca a jucat crispat la Tokyo ลŸi a ajuns cu chiu, cu vai în turul 3, fiind eliminatฤƒ de Venus Williams dupฤƒ cel mai prost meci de la celebrul eลŸec cu Sloane Stevens. Practic, Halep s-a bฤƒtut singurฤƒ, iar Venus a taxat-o involuntar dupฤƒ partidฤƒ cu un „nu ลŸtiu cum am reuลŸit sฤƒ câลŸtig acest meci”, pentru cฤƒ ลŸi Williams „reuลŸise” una dintre cele mai proaste evoluลฃii din 2013. Beijingul ลŸi dublul tie-break pierdut cu Rad­wanska cea micฤƒ au pus capฤƒt perioadei asiatice, una unde, efectiv, Simona a uitat sฤƒ zâmbeascฤƒ, suferind fizic ลŸi psihic. Retragerea de la Linz a fost cea mai bunฤƒ soluลฃie, durerile la umฤƒr fiind, se pare, insuportabile, printre picฤƒturi, constฤƒnลฃeanca anunลฃând ลŸi cฤƒ a încheiat colaborarea cu Mlendea ลŸi cฤƒ va merge mai departe doar cu Marcu.

ลขarina

Eliminarea de la Beijing consfinลฃise deja ลŸi soarta Turneului Campioanelor, care debuteazฤƒ astฤƒzi, aลŸa cฤƒ Halep mai avea doar douฤƒ ลŸanse sฤƒ demonstreze cฤƒ meciurile cu Willams ลŸi Ardwanska au fost accidente. Pauza destul de lungฤƒ (18 zile) s-a dovedit cel mai bun lucru, pentru cฤƒ la Moscova s-a vฤƒzut o Simona Halep revigoratฤƒ, pusฤƒ pe harลฃฤƒ, mereu zâmbitoare ลŸi cu un bagaj incredibil de lovituri. Pânฤƒ în finalฤƒ nu a jucat decât douฤƒ ore ลŸi jumฤƒtate ลŸi a lฤƒsat adversarelor ลŸapte game-uri, chiar dacฤƒ douฤƒ dintre ele fฤƒceau parte din top 40 WTA.

Finala ar fi avut acelaลŸi deznodฤƒmânt fฤƒrฤƒ sincopa neaลŸteptatฤƒ din game-ul 5 al setului 1 ลŸi fฤƒrฤƒ încฤƒpฤƒลฃânarea enervantฤƒ a Samathei Stosur, care s-a luptat pânฤƒ la epuizare pentru orice minge. Rฤƒspunsurile Simonei, uneori desprinse parcฤƒ dintr-un manual de tenis, au fฤƒcut însฤƒ diferenลฃa, comentatorii independenลฃi salutând „minunea din Constanลฃa”.

Fairplay, Simona a pus succesul din finalฤƒ mai întâi pe „probabila stare de obosealฤƒ a lui Sam” ลŸi apoi pe propriile arme. „Am jucat mai agresiv anul acesta ลŸi am lovit mingea foarte puternic. Sunt ลŸi mult mai relaxatฤƒ pe teren ลŸi mฤƒ concentrez mai mult pe fiecare punct. Mai am destule lucruri de pus la punct ลŸi sper sฤƒ le rezolv în pauza de iarnฤƒ, dar sunt foarte fericitฤƒ cu felul în care evoluez acum. A fost un an incredibil pentru mine, în care am luat cinci titluri. Mฤƒ simt incredibil”, a spus Simona, radiografiind practic tot sezonul 2013.

Ce a realizat Simona Halep anul acesta

A devenit prima jucฤƒtoare din România care ia cinci titluri
într-un singur an (Virginia Ruzici
a câลŸtigat câte trei în 1978 ลŸi 1982).

A devenit a doua jucฤƒtoare din România într-un clasament al succeselor cu 5, unul mai mult decât Irina Spârlea (4 turnee în 4 ani) ลŸi cu 7 mai puลฃine decât Ruzici.

A avut o serie de 37 de meciuri fฤƒrฤƒ înfrângere în alte turnee decât cele de mare ลŸlem, performanลฃฤƒ unicฤƒ pentru o româncฤƒ.

A câลŸtigat 48 de meciuri în circuitul WTA, a ลŸasea performanลฃฤƒ mondialฤƒ a anului.

A reuลŸit 14 victorii din 17 meciuri cu jucฤƒtoare de top 20.

A provocat retragerea franลฃuzoaicei Marion Bartoli dupฤƒ meciul direct de la Cincinnati.

A câลŸtigat 950.000 de dolari, cu o sutฤƒ de mii mai mult decât în precedenลฃii trei ani de seniorat.

A urcat 32 de locuri faลฃฤƒ de clasamentul de la începutul anului ลŸi 50 faลฃฤƒ de cea mai slabฤƒ clasare din acest an.

Efort: Operaลฃie de micลŸorare a sânilor

Simona Halep are 22 de ani ลŸi ลŸi-a urmฤƒrit un vis, neprecupeลฃind nici un efort pentru a ajunge în top. Sacrificiile fizice (operaลฃia esteticฤƒ suferitฤƒ acum trei ani de reducere a sânilor, care o încurcau pe teren) ลŸi psihice au fost, în sfârลŸit, rฤƒsplฤƒtite ลŸi, deลŸi nu va ajunge în Top 10 pânฤƒ în 2014, Simona poate deveni una din primele zece jucฤƒtoare ale lumii încฤƒ din luna ianuarie, când va avea foarte puลฃine puncte de apฤƒrat.

Prima jumฤƒtate de an ลŸi gestionarea corectฤƒ a turneelor ar putea însemna un loc aproape de vârful ierarhiei, atât timp cât plฤƒcerea de a juca nu dispare. „Acum îmi place enorm sฤƒ joc tenis ลŸi o fac cu o mare pasiune”, declara Simona înaintea finalei de la Moscova, ลŸi asta s-a vฤƒzut. Cât timp va avea aceastฤƒ pasiune, jocul ei nu are cum sฤƒ scadฤƒ. „Gura de aer proaspฤƒt din circuitul WTA” poate ลฃine prima paginฤƒ a ziarelor ลŸi anul viitor, ลŸi poate mulลฃi ani de acum înainte. Pânฤƒ în 2014 însฤƒ, ne vedem la Sofia, din 29 octombrie.

 

Cele mai citite

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ