4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce este nemulţumit ministrul Muncii de Legea pensiilor

De ce este nemulţumit ministrul Muncii de Legea pensiilor

Ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat luni, că legea pensiilor ar trebui discutată, având în vedere că prin majorările acordate unor categorii speciale în 2015, dar mandatul său este prea scurt pentru a face acest lucru.

 „În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010 (pensiile speciale -n.r.). E mult de discutat, ia timp, însă această discuţie este necesară”, a mai spus Ana Costea.

„Din păcate, mandatul meu este foarte scurt. La susţinerea bugetului în Parlament am zis că legea salarizării şi legea pensiilor sunt strategice. Analiza şi punerea pe criterii şi formule de calcul care să nu mai genereze astfel de discuţii necesită timp şi nu îmi pot asuma acest lucru în acest mandat”, a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citat de Mediafax.

Demnitarul a precizat că se impune discutarea acestui act normativ, dar în acelaşi timp este o lege mult prea importantă şi ea trebuie analizată.

În 2010, a intrat în vigoare actuala lege a pensiilor – Legea 263 privind sistemul unitar de pensii publice – prin care s-a încercat eliminarea pensiilor speciale, calculul pensiei fiind făcut doar pe baza contribuției. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis, luni, Senatul. Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vărsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii. De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a acestei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

 

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070, s-au scurs în online

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070 au fost dezvăluite de un cunoscut leaker, oferind detalii importante despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă